La sostenibilitat i la justícia social com a motors per a l'ocupació, tema central de la jornada de cooperativisme

Última revisió 22-09-2022 10:02
21/09/2022

"Nous models de ciutats, noves oportunitats en l’economia social i solidària", és el títol de la trobada que ha aplegat al Masnou diverses cooperatives

Una trentena de persones han participat aquest matí en la Jornada d’Emprenedoria Social i Cooperativisme “Nous models de ciutats, noves oportunitats en l’economia social i solidària”. Impulsada per l’Ajuntament del Masnou i Coop Maresme, ha tingut lloc a la Sala Joan Comellas de la Biblioteca Joan Coromines.

La jornada ha servit per debatre i compartir les experiències de cooperatives i altres iniciatives d’emprenedoria social i solidària que estan obrint camí en els sectors de l’edificació sostenible i l’eficiència energètica. S’hi han abordat, entre altres temes, els canvis i els beneficis socials i mediambientals que generen aquests sectors, destacant-hi les noves oportunitats laborals que estan creant.

“És una jornada molt encertada i oportuna, ja que aborda l’àmbit de l’economia verda i social, que té molt camp per créixer”, ha destacat l’alcalde, Jaume Oliveras, en l’obertura de la trobada. També ha apuntat que “cal fer un esforç en l’oferta formativa per donar-li més empenta”. “Cal crear riquesa, però riquesa verda”, ha determinat després de recordar el context en què ens trobem, marcat per la confluència de diverses crisis sistèmiques i globals. En aquest sentit, ha assumit “l’esforç” que han de fer les administracions, però també ha assenyalat “la pedagogia que cal fer perquè la gent accepti les mesures que s’apliquen”, referint-se especialment a les que se centren en la lluita per l’emergència climàtica i als canvis en els hàbits de mobilitat i de consum que duen implícits.

La primera intervenció de la jornada ha estat a càrrec de Coop Maresme, que ha compartit diverses reflexions sota el títol “L’economia i l’emprenedoria socials: una oportunitat d’ocupació i autoocupació actual”. A més, Albert López Burzaco, guanyador del Premi d’Emprenedoria Jove del Masnou 2019, ha compartit la seva experiència amb totes les persones presents. Després d’una pausa, les cooperatives Arç (assegurances ètiques), BioHabita! (arquitectura saludable) i CelObert (enginyeria, urbanisme i edificació sostenibles) han protagonitzat la taula rodona “L’impacte ambiental de la construcció: alternatives sostenibles al sector”. Tot seguit, un altre grup de cooperatives han compartit els seus coneixements tècnics a la xerrada “Habitatges i energia sostenibles: exemples reals d’èxit”. Han estat La Dinamo (fundació per a l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús), Som Energia (comunitats energètiques) i Sostre Cívic (construcció ètica i habitatges cooperatius).

Maria Llarás, quarta tinenta d’Alcaldia i regidora de Promoció Econòmica i Habitatge, ha agafat el fil dels temes tractats en aquesta darrera taula tècnica, l’habitatge cooperatiu i l’energia sostenible, per destacar la importància que tenen com a pilars per a la construcció d’un model transformador, just i beneficiós des del punt de vista social i mediambiental. Ha agraït les explicacions dels i les ponents, en considerar que la informació i la pedagogia són cabdals per vèncer “la desconfiança” que poden sentir moltes persones envers els habitatges cooperatius de propietat col·lectiva, a causa del desconeixement. I és que, tal com s’ha explicat en les jornades, estan guanyant protagonisme com a alternatives per facilitar l’accés a un habitatge, tant per als joves com per a gent gran amb necessitat de suport o cures i per a persones qualsevol edat.

La d’avui ha estat la segona Jornada d’Emprenedoria Social i Cooperativisme que es duu a terme al Masnou. La primera va tenir lloc l’octubre de l’any passat. En l’organització d’aquesta jornada, l’Ajuntament del Masnou i Coop Maresme han comptat amb la participació de Construcció Tecnosostenible al Maresme i dels ajuntaments d’Argentona, Cabrera de Mar, Dosrius, Montgat, Òrrius, Premià de Dalt, Teià, Tiana i Vilassar de Mar. Hi han aportat suport financer la Diputació de Barcelona (programa Treball, Talent i Tecnologia), el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i Economia Social.