El Masnou tanca una edició molt participativa de la Festa Major

Última revisió 03-07-2023 16:20
03/07/2023

La música, amb concerts com els de Los Manolos o Lildami, la cultura popular i les activitats familiars han atret una multitud de persones

Festa Major de Sant Pere 2023

El Masnou va cloure ahir cinc dies de Festa Major que, entre el dimecres 28 de juny i el diumenge 2 de juliol, ha omplert els carrers i places de la vila de multitud de persones deleroses de compartir grans moments d’alegria amb amics, companys i veïns. De fet, per ser precisos, la gent també es va abocar a la platja d’Ocata, que és un dels epicentres de la festa grossa masnovina.  

Allà és on s’instal·la cada any l’escenari principal per als concerts. El públic hi va acudir massivament per vibrar amb l’actuació rumbera de Los Manolos, dissabte a la nit, o amb la d’un raper ben conegut i que cada cop barreja més estils a les seves cançons: en Lildami. Aquest últim va entusiasmar el públic masnoví el divendres, dins la nit jove La Salada, que també va comptar amb la música de la banda Inici. La darrera actuació d’aquella nit, la de PD Busquets, es va haver de cancel·lar per la pluja. L’oferta de concerts nocturns a la platja d’Ocata es va completar, al llarg dels cinc dies, amb el grup femení de versions Les Que Faltaband (dimecres), Muerta Sánchez DJ (dissabte) i DJ Diddi (dimecres). Cal afegir-hi, però, les dues propostes musicals diürnes de La Saladeta, per al públic familiar: Ambauka (dijous) i Lali BeGood (diumenge).

Ara bé, en l’apartat musical no es pot obviar el clàssic que sempre triomfa, l’Orquestra Maravella, que va omplir de gom a gom la plaça Nova de les Dones del Tèxtil el dijous a la nit. A banda, les Happy Food Trucks, instal·lades durant el cap de setmana als jardins dels Països Catalans, van atreure una multitud de gent àvida de bon menjar maridat amb tota mena de propostes musicals. A més a més, cal tenir present que en un poble mariner com el Masnou no hi poden faltar les havaneres, així que els amants d’aquest gènere van poder gaudir-les en dos torns: el divendres i el diumenge.

Pel que fa a la bona teca, cal subratllar la mostra gastronòmica Escuracassoles. Enguany se n’ha fet la tercera edició, consolidant-se com un dels esdeveniments més reeixits de la Festa Major de Sant Pere. Des del 24 de juny i fins al 2 de juliol, una trentena de restauradors locals han ofert plats especials i singulars a la seva clientela. En els propers dies s’anunciarà el recompte final dels vots que ha aconseguit cada tapa. L’establiment que servit la més votada serà el guanyador d’aquesta edició de l’Escuracassoles i la imatge de la propera. Al mateix temps, es donarà a conèixer el nom dels guanyadors de les tres experiències enoturístiques que se sortejaran entre els comensals que han votat els plats que més els han agradat.

Entremig de tanta oferta de música i menjar, la cultura popular masnovina s’ha fet un merescudíssim lloc, demostrant un gran poder de convocatòria. Gegants, diables, bastoners, batucades, sardanes... Totes les entitats que s’hi dediquen van fer saltar guspires reals i metafòriques, amb l’esclat de les emocions que brollen de l’ànima cultural col·lectiva. Altres activitats que també han contribuït a fer poble són els dinars populars, els tallers i els jocs infantils, els vermuts, les ballades de tota mena i moltes altres iniciatives organitzades per un bon nombre d’associacions. Val la pena esmentar el V Concurs Ple de Peluts. Serveix per atorgar premis a les mascotes, però també per animar el públic a adoptar-ne una. Cal tenir present que la Festa Major és possible gràcies a la implicació i la feina desinteressada del teixit associatiu local, de la Comissió de Festes i de moltes persones a títol individual.

El fet de compartir temps i vivències amb el veïnat és, sens dubte, una gran mostra de solidaritat, però la més paradigmàtica és la de les 29 persones que van a acudir a la jornada de donació de sang, diumenge al matí. En un altre capítol, el cultural i històric, val la pena destacar la visita guiada que va oferir l’artista Joe Dart a l’exposició d’obres seves que s’han pogut mirar a l’Espai Casinet fins ahir mateix, 2 de juliol, i l’itinerari pensat per repassar la trajectòria vital i professional de la gran pedagoga masnovina Rosa Sensat, de la qual se celebra enguany el 150è aniversari. Dins l’Any Rosa Sensat, hi haurà més oportunitats per fer la ruta que permet conèixer millor la figura de Sensat i la història de l’ensenyament al Masnou, ja que es preveu fer-la tres cops més: el 16 de setembre, el 21 d’octubre i el 16 de desembre.

Si l’art i la història són aliments per a l’esperit, l’esport ho és per al cos. I d’això tampoc no en va faltar a la completíssima Festa Major del Masnou. En aquest apartat és tot un emblema la Travessa al Port. Ahir es va fer la 29a edició d’una cita que aplega un munt de nedadors i nedadores que es llancen a l’aigua en un ambient immillorable, ple de riures i amb una miqueta de competitivitat. Els tornejos d’escacs, que tonifiquen les neurones, i el memorial de bàsquet Esteve i Josepo completen el capítol esportiu d’aquests cinc dies d’alegria col·lectiva.

La Festa Major d’enguany ha transcorregut sense cap incident rellevant. L’únic contratemps que es pot citar són les cancel·lacions de les activitats que s’havien previst al carrer de Sant Rafael i del concert coral que s’havia programat al parc de Vallmora el dijous a la nit. No s’han dut a terme per decisió de les entitats que les havien d’organitzar.