El Consell de Patrimoni proposa que el passeig de Joan Carles I passi a dir-se 'carrer de Bellresguard'

Última revisió 10-09-2020 09:30
09/09/2020

La modificació serà efectiva quan l’aprovi de forma definitiva el Ple municipal

El Consell Municipal de Patrimoni Cultural ha aprovat, per unanimitat, la proposta del Grup de Treball d’Honors i Distincions a favor de modificar el nom de l’actual passeig de Joan Carles I. La nova denominació que proposa és carrer de Bellresguard. Així es va decidir en la reunió que va celebrar el Consell aquest dilluns. Aquesta modificació, però, no és encara una decisió ferma, ja que l’última paraula la té el Ple municipal. 

Així, aquest canvi continua sent una proposta que està superant les etapes previstes al Reglament municipal de protocol, honors i distincions. L’aprovació d’ahir implica que el Consell sol·licita aquest canvi al Ple municipal, on se sotmetrà a votació, previsiblement en la sessió del 15 d’octubre. Si la majoria de regidors i regidores hi voten a favor, s’aprovarà de forma inicial. S’obriria aleshores el període d’exposició pública, que és quan s'hi poden presentar al·legacions. De nou, el Ple votarà si les accepta o les rebutja, com a pas previ a l’aprovació definitiva.

La voluntat de fer aquest canvi ha rebut un impuls després que el rei emèrit d’Espanya hagi abandonat el país i pels escàndols que l’afecten directament i que posen en dubte la seva honorabilitat, especialment per presumptes conductes corruptes i aparent evasió fiscal. Així, l’alcalde, Jaume Oliveras, va signar el 27 d’agost d’enguany el decret per iniciar el canvi de nom d’aquesta via, després que el Grup de Treball d’Honors i Distincions informés a favor de la modificació a principis de juliol.

A més, un grup de veïns havia sol·licitat anteriorment a través d’una instància que s’eliminés del nomenclàtor de carrers masnoví el nom de Joan Carles de Borbó. Addicionalment, la proposta que ara s’elevarà oficialment al Ple es troba entre les directrius marcades en la diagnosi elaborada l’any 2016 sobre el nomenclàtor de carrers. El document considera una anomalia que el passeig de Joan Carles I dugui el nom d’una persona viva, ja que habitualment s’atorga aquesta distinció quan han transcorregut un mínim de cinc anys d’ençà de la defunció de la personalitat en qüestió. Van participar en aquest estudi, que proposa més canvis, Rosa Toran, doctora en Història; Josep Cruanyes, president de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics i membre de la Comissió per la Dignitat, i Francesc Torrent, notari masnoví i vocal de la Fundació Noguera.

Es proposa que el pg. de Joan Carles I passi a dir-se c. de Bellresguard.
Es proposa que el pg. de Joan Carles I passi a dir-se c. de Bellresguard.