Carme Ruscalleda reivindica el valor de l'engranatge humà

Última revisió 21-09-2022 08:17
20/09/2022

La multiestrellada xef del Maresme, Carme Ruscalleda, ha estat avui, 20 de setembre, al Masnou per parlar de les estratègies per retenir el talent a les organitzacions i cooperar en el territori. Ho ha fet a la jornada del cicle Cafè i Empresa, organitzada per l’Ajuntament del Masnou amb l’objectiu de ser un espai de trobada per crear sinergies i compartir reflexions sobre temes d’interès per al teixit productiu del municipi.

“La maquinària humana és importantíssima a qualsevol negoci, sense ella no es pot fer res”. Així ha començat la seva ponència Ruscalleda, tot fent un repàs de la seva extensa trajectòria. Ha compartit els seus inicis a la xarcuteria familiar per explicar que li van servir per iniciar-se a la cuina, però també per establir un contacte directe amb el client. En aquest sentit, ha parlat sobre la importància de mantenir una escolta activa i d’avançar-se a les necessitats dels clients i, també, ha destacat el valor del col·lectiu humà, és a dir, de l’equip de treball. La xef ha remarcat l’engranatge de les persones per al bon funcionament de les empreses: “Hem de cuidar i estimar el nostre equip, envoltar-nos de persones que gaudeixen treballant amb nosaltres, que tinguin criteri i siguin capaces de discutir les nostres idees”.

La cuinera santpolenca ha reconegut que el sector dels serveis és clau en el motor econòmic del Maresme i ha recordat com n'és de necessari teixir aliances al territori per cercar talents i connectar idees. Centrant-se en el seu sector, ha afirmat que “el Maresme es una comarca privilegiada i la gastronomia és la postal amable perquè ens visitin”, per abordar l'originalitat i la diferència de la cuina de la comarca. “Defensar-la sempre ens farà interessants davant del món”, ha reblat. Ruscalleda sempre ha estat una fervent defensora del producte arrelat al territori, fresc i de temporada i, com no podia ser d’una altra manera, al Masnou ha lloat els productes de l’entorn, però també ha fet una crida a “no perdre la capacitat de descobrir i conèixer per inspirar-nos i continuar donant corda al patrimoni que ja tenim”. La xef, que té un restaurant a Tòquio, ha posat el focus en la gastronomia nipona, que li ha permès conèixer altres tècniques culinàries, i ha fet un paral·lelisme entre la cuina catalana i la japonesa: “Ambdues defensem la temporalitat (menjar les coses en temporada), el joc de sabors i el fet de no carregar-nos l’ànima del producte durant la cocció”.

Amb el dinamisme i l’energia que ha desprès Ruscalleda durant la ponència ha estat capaç de transmetre la passió per la seva feina a la trentena d’empresaris i empresàries del Masnou que han participat en la jornada celebrada al Club Nàutic. També als responsables polítics municipals presents, entre les quals hi havia Jaume Oliveras, alcalde del Masnou, i Maria Llarás, quarta tinenta d’Alcaldia i regidora de Promoció Econòmica. Oliveras i Llarás s’han encarregat tant de donar la benvinguda a totes les persones assistents, i de presentar la ponent i agrair la seva participació en la jornada, com de cloure la trobada.

Abans de cloure l'acte, algunes de les persones assistents han intervingut per aportar reflexions i plantejar preguntes a la xef. Entre elles, hi ha hagut intervencions sobre els canvis al sector després de la pandèmia i diferents demandes sobre hostaleria, com oferir vi del territori o potenciar els treballadors de sala.