El Masnou, tercera ciutat de Catalunya amb les farmàcies cardioprotegides

Última revisió 23-01-2020 07:53
22/01/2020

Una iniciativa impulsada per l’Ajuntament del Masnou, la Fundació Barcelona Salut, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i la col·laboració del Grup Novartis

Les sis farmàcies del Masnou ja tenen un desfibril·lador portàtil de darrera generació a disposició de qualsevol persona davant d’un episodi cardiovascular sobrevingut. Així ho ha anunciat l’alcalde, Jaume Oliveras, a l’acte celebrat avui, 22 de gener, a la sala de plens de l’Ajuntament. 

L’acte de presentació, en el qual també han participat diferents persones de l’àmbit sanitari, ha donat a conèixer que el Masnou és la tercera ciutat de Catalunya amb totes les farmàcies cardioprotegides. Juntament amb l’alcalde, hi ha assistit la regidora de Salut Pública, Yulay Martínez; el president de la Fundació Barcelona Salut, el doctor Lluís Donoso; el president del Grup Novartis, Jesús Ponce; un membre del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB), Carmina Subirana, i una representant de l’organisme al Masnou, Isabel Viayna.

El doctor Donoso ha explicat que la iniciativa del Masnou és dins del projecte científic “Catalunya, territori cardioprotegit” i ha comentat que la mort sobtada cardíaca, que a Catalunya va provocar més de 3.000 defuncions el 2019, pot afectar qualsevol persona i de manera imprevista. En aquest sentit, ha dit que es disposa d’un màxim de 10 minuts per actuar i intentar salvar la vida de la persona, i d’aquí la importància vital que el desfibri·lador es trobi tan accessible com sigui possible. En aquest sentit, el facultatiu ha remarcat la proximitat i l’accessibilitat de les farmàcies com a factors clau. 

A continuació, Subirana ha parlat breument del nou paper de les farmàcies com a centres de salut. En el seu parlament l’ha seguit Viayna, que ha volgut agrair aquesta nova intervenció al Masnou. Finalment, Ponce ha mostrat la satisfacció de l’empresa que representa de poder col·laborar en aquesta iniciativa de salut pública.

Durant l’acte de presentació, també s’ha dut a terme una demostració sobre com funciona el desfibril·lador, així com les maniobres de reanimació cardiopulmonar que cal fer immediatament a la persona per maximitzar les seves possibilitats de sobreviure i minimitzar el risc que pateixi seqüeles. Tal com s’ha explicat a l’acte, el desfibril·lador automàtic és un dispositiu que només actua en cas de necessitat i pot ser utilitzat per qualsevol persona, tot i que no tingui coneixements sanitaris elementals, ja que actua només en cas de fibril·lació ventricular.


On es troben els desfibril·ladors al Masnou?

A la vila del Masnou hi ha 18 aparells desfibril·ladors. La Policia Local té sis d’aquests desfibril·ladors, disponibles les 24 hores de tots els dies de l’any, un dels quals es troba a la comissaria. Els altres cinc, portàtils, els duen les patrulles policials. La resta de desfibril·ladors es troben al Camp Municipal de Futbol del Masnou, al Camp Municipal d’Esports d’Ocata, al Complex Esportiu Municipal, al vestíbul de l’Espai Escènic Ca n’Humet, a la recepció de l’Edifici Centre i al Mercat Municipal. Durant la temporada de bany cal sumar a aquesta xifra els desfibril·ladors que incorpora el servei de socorrisme a les platges.