Coronavirus (Sars-Cov-2): informació i mesures municipals

Coronavirus: pautes per passejar els gossos (23/03/2020)

Treure a passejar el gos és una de les excepcions del decret de restriccions a la  mobilitat de l’estat d’alarma (que el Govern Central ha estès fins a l’11 d’abril) amb motiu de la crisi sanitària pel coronavirus. Amb tot, cal seguir les recomanacions de prevenció també establertes a l’hora de sortir al carrer per passejar l’animal de companyia.

Sortir a treure el gos no ha de ser considerat com una activitat d’oci. Els recorreguts han de ser el més breus possible, sense distanciar-se a més de 200 metres del domicili i, exclusivament, durant el temps indispensable per a què la mascota pugui fer les seves necessitats fisiològiques. Els passeigs s’han de fer de manera individual, és a dir, un animal per persona, evitant el contacte amb d’altres persones o animals.

Al carrer, es recomana mantenir els dos metres de distància amb les altres persones. Alhora, es demana la màxima responsabilitat i compromís de totes les persones propietàries de gossos per recollir els excrements dels animals i netejar els orins amb aigua.

En sortir de casa,  caldrà anar identificats, doncs la Policia Local podrà comprovar el domicili habitual de la persona que porti la mascota. Les autoritats podran aixecar acta i sancionar ens cas de detectar possibles infraccions.

És recomana dur a sobre el ‘Certifical autoresponsable de desplaçament’ de la Generalitat de Catalunya per facilitar l’acreditació de que la mobilitat es fa per una de les causes autoritzades.

Coronavirus: protegir els col.lectius vulnerables (17/03/2020)

Els Serveis Socials de l’Ajuntament han activat un seguit de mesures per atendre a persones amb situació de vulnerabilitat que es veuen afectades per les mesures adoptades per les autoritats amb l’objectiu d’evitar el contagi i la propagació del coronavirus. S'està fent un seguiment de totes les persones en situació de vulnerabilitat al municipi i les mesures adoptades s’encaminen a detectar les necessitats especifiques de les persones grans o els altres col·lectius de risc  i activar el màxim de recursos en cas de necessitat.

Mitjans per atendre a persones en situació de vulnerabilitat

El número 93 557 17 77 és el telèfon habilitat per a contactar amb l’Ajuntament del Masnou en cas de necessitat d’assistència no sanitària. També, s’ha habilitat un formulari en línia que permet especificar el servei o serveis de suport que es necessiten. Realitzar la compra d’aliments o medicaments, passejar els animals de companyia o altres ajudes de suport es troben dins d’aquestes necessitats. Els tècnics municipals analitzaran les peticions que es rebin i mobilitzaran els recursos necessaris per atendre-la. Per donar-hi  resposta, es comptarà amb entitats socials i grups de suport de persones voluntàries com la Xarxa de Suport Mutu del Masnou, que s’han creat amb ànims d’ajudar els col·lectius en risc durant aquesta emergència sanitària. Recordem que cal fer ús d’aquest canal de comunicació de manera responsable i que, per a les consultes de salut cal trucar al 061.

Garantir l'alimentació

La Generalitat ha anunciat que facilitarà ‘Targetes moneder’ per garantir les beques de menjador dels infants del municipi. Es preveu que es comencin a distribuir a partir dels propers 2 o 3 dies. Al Masnou, es farà a través de l’Ajuntament. D’aquesta manera, es vol assegurar als infants que més necessitats tenen el fet de poder continuar disposant de l’ajut del menjador, malgrat que les escoles estiguin tancades.

D’altra banda, el Centre de Distribució d’Aliments La Sitja del Masnou ha augmentat els lliuraments a domicili per evitar desplaçaments de persones vulnerables. Alhora, ha reduït els horaris de lliurament al centre i les persones voluntàries. Actualment, personal municipal i un equip de voluntaris de la Creu Roja és al front de l’equipament.

El CDA La Sitja actua regularment com a banc d’aliments al Masnou i atén a veïns i veïnes en situació de pobresa o risc d’exclusió social.  És cogestionat per l’Ajuntament i les entitats socials Càritas, Creu Roja El Masnou-Alella-Teià  i  Fundació Temps i Compromís.

Reforç dels serveis per via telefònica

Es manté el Servei d’Atenció Domiciliària i es reforça el de teleassistència, que continua operant com habitualment i detectant, a partir d'aquest servei, necessitats d'assistència extraordinàries.

El CIRD (Centre d’Informació i Recursos per a les Dones) tanca a nivell presencial. Habilitats telèfons per a consultes: 934880845 / 934872437. Línia d’atenció contra la violència masclista: 900 900 120.

Atenció a les persones sense llar

Dinamitzadors municipals han repartit bosses d'higiene individuals a les persones sense llar detectades al municipi. També se’ls ha informat de la situació d’emergència sanitària i se’ls lliurat informació preventiva sobre el coronavirus.  

 

 

Coronavirus: establiment d'ajudes econòmiques (17/03/2020)

L’Ajuntament ha aprovat un decret, aquest 17 de març, que recull diverses actuacions de resposta en matèria econòmica a l’impacte de la crisi sanitària ocasionada pel coronavirus i que se centren a reforçar l’activitat econòmica i l’economia familiar del Masnou. El decret ordena la cancel·lació de rebuts i càrregues per tarifes, taxes o preus públics dels serveis municipals temporalment suspesos o tancats fruit de la crisi sanitària i, si escau, la devolució dels imports cobrats. L’Escola Municipal de Música, les escoles bressol, els abonaments i inscripcions a activitats del Complex Esportiu Municipal o la reserva d’entrades i inscripcions a activitats culturals, entre d’altres, hi seran inclosos.

També s’hi recull un primer paquet d’accions locals -la majoria de caràcter d’estudi i avaluatives-, per donar resposta a l’impacte de les mesures decretades per les autoritats i que suposen un fort impacte econòmic. S’estudien diferents línies d’ajuts i subvencions per als establiments comercials, d’hostaleria i de restauració; l’ampliació del lloguer de l’habitatge, així com d’altres de caràcter social. Es preveu que es concretin totes properament, després dels estudis de viabilitat que estan elaborant amb urgència els tècnics municipals.

BAN municipal i noves mesures restrictives (16/03/2020)

Avui, 16 de març, i durant el darrer cap de setmana, s’han adoptat diverses mesures d’àmbit municipal continuant amb les recomanacions per fer front al coronavirus. Totes elles segueixen les indicacions del Govern central després de decretar l’Estat d’Alarma, així com les recomanacions de les autoritats sanitàries. Aquest matí, l’alcalde ha decretat un BAN municipal que restringeix la mobilitat de la ciutadania a la via pública del Masnou. Durant el cap de setmana, s’han tancat tots els parcs del Masnou, incloent els infantils, i s’ha anul·lat la zona blava d’estacionament, entre d’altres mesures.

D’altra banda, s’ha actualitzat el pla de contingència municipal per fer front a la situació generada per l’expansió del coronavirus (Sars-Cov-2) al territori i amb una probable afectació a la població del municipi. Això ha implicat que s’hagin decretat serveis mínims essencials per a la ciutadania, així com per al funcionament de l’administració municipal. A més, per fer front a aquesta crisi, l’Ajuntament treballa en un mapa de persones vulnerables per vetllar que cap d’elles quedi desatesa.

BAN amb restriccions a la mobilitat

El BAN decretat per l’alcalde, Jaume Oliveras, estableix que la ciutadania del Masnou només podrà circular per la via pública quan sigui imprescindible per a activitats com l’adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; assistència a instal·lacions sanitàries, entres d’altres. Vegeu-les amb detall al BAN.

També explicíta que tota persona que contravingui les disposicions del BAN pot ser denunciada per la policia.

Parcs i parcs infantils, tancats

Dissabte es va tancar tot els parcs i parc infantils del municipi durant els 14 dies establerts. Consulteu-ne el llistat.

A l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), només amb cita prèvia

L’oficina només és oberta de forma presencial si és té cita prèvia. Per demanar hora,  es pot fer telemàtica o telefònicament.

Reduccions de la freqüència de pas de l’autobús urbà

A partir de dimarts 17, es redueix, un 60% entre setmana i un 50% el caps de setmana, la freqüència de pas de l’autobús urbà C19.

Les línies d’autobús interurbà que passen pel Masnou funcionen, de moment, amb normalitat, subjectes a reduccions dels serveis quan així ho determinin els ens gestors. Per a més informació, visiteu la pàgina de Moventis. 

Eviteu fer desplaçaments innecessaris.

Anul·lada la zona blava

Des de diumenge 15, ha quedat suspès el pagament per estacionar a la zona blava. Aquestes zones d’aparcament queden deshabilitades, arreu del municipi, fins a fi del confinament.

Tancament del cementiri

Es suspèn l’accés al cementiri els dimarts, dijous i diumenges per a visites particulars i/o per al condicionament de nínxols, fins que s’aixequi l’estat d’alarma actual.

L’entrada al cementiri resta limitada a la celebració dels serveis essencials d’enterraments.

Les sales de vetlla tanquen perquè no poden garantir que els serveis es portin a terme en les condicions necessàries segons les recomanacions pel COVID-19. Per aquest motiu, tots els serveis es duran a terme al Tanatori de Mataró.

Les deixalleries fixa i mòbil, tancades (contingut actualitzat)

Des de dimarts, 17 de març, ambdues deixalleries estan tancades a la ciutadania. Només és oberta la deixalleria fixa per als serveis municipals.

A més, s’incrementa la neteja als equipaments municipals en què hi ha treballadors municipals, així com la freqüència de la recollida selectiva de residus. Es redueix, en canvi, la neteja de la via pública, menys transitada. La neteja de la platja ha quedat suspesa.

L’oficina ORGT, només via telemàtica

Les instal·lacions de l’organisme de gestió tributària  (oficines centrals i territorials i punts d'informació), entre els quals es troba l’oficina del Masnou, romanen tancades des del 16 de març.

L’atenció al contribuent, es mantindrà a través dels següents canals:

Recordeu, no obstant, que els terminis administratius i judicials, tant de prescripció com de caducitat,  estan suspesos, així que si teniu algun  tràmit pendent no us heu de preocupar, perquè el podreu fer quan finalitzi aquesta situació.

Mercat no sedentari, només amb productes alimentaris

El Mercat no sedentari es mantindrà, els dimarts, tot i que només s’hi oferiran productes alimentaris, considerats de primera necessitat.

Suspeses les obres municipals

S’han suspès les obres a la via pública de competència municipal. Les obres dins l’àmbit particular s’han d’atendre també a les recomanacions de les autoritats sanitàries.

Es manté el Ple municipal ordinari, amb restriccions

El Ple convocat per aquest dijous, 19 de març, a les 19 h, es manté amb restriccions al públic per tal de mantenir les distàncies mínimes segons els protocols sanitaris. Les Juntes de Govern Local que siguin públiques seguiran les mateixes restriccions. L’audiència pública prèvia al Ple ja es va suspendre la setmana passada.

Cancel·lades les renovació del DNI d'aquest mes

Seguint les mesures preventives per evitar el contagi del coronavirus, la Direcció General de la Policia ha suspès l'expedició de DNI i passaport. També han quedat suspeses totes les cites prèvies que ja s'han donat fins ara. Per aquest motiu, queden anul·lades les renovacions previstes al Masnou durant el mes de març.

Les renovacions eren previstes el dia 16 de març al Casal de la Gent Gran de Can Malet (passatge de Marià Rossell, 11), de les 9 a les 12.30 h.

SOREA garanteix els serveis de subministrament i sanejament d’aigua

Sorea, que va tancar l’oficina del Masnou el passat divendres, ha emès un comunicat en que, conscients de la inquietud que pot generar entre la població que pugui afectar a un bé bàsic com és l'aigua, manifesten que els serveis de subministrament i sanejament d’aigua estan plenament assegurats amb les mateixes garanties que fins ara.

La qualitat i la seguretat de l'aigua potable està garantida en tot moment. Els actuals processos de tractament i distribució, així com els controls de qualitat realitzats pel laboratori, garanteixen la innocuïtat de l’aigua subministrada, no veient-se aquesta afectada per l'actual situació.

Tancament del CIRD

El CIRD (Centre d’Informació i Recursos per a les dones), és tancat. Per a urgències podeu trucar als telèfons 934 880 845 i 934 872 437 o enviar un mail  a cird@elmasnou.cat

Tancament d'equipaments i escoles al Masnou (12/03/2020)

L’Ajuntament ha pres noves mesures emmarcades en les accions preventives que s’estan adoptant a Catalunya per contenir el coronavirus (Sars-Cov-2). Han augmentat les restriccions ja anunciades ahir tot i que no hi ha cap cas confirmat de contagi al Masnou. A partir de demà divendres, 13 de març,  romandran tancats tots els centres educatius del municipi. El telèfon 061 s'ha convertit en gratuït per atendre les consultes sobre el virus. En cas de símptomes, truqueu-hi.

Seguint indicacions del Departament d’Educació de la Generalitat, escoles de primària i secundària, escoles bressol i instituts del municipi romandran tancats a partir d’aquest mateix divendres, 13 de març. La mesura del tancament de tots els centres educatius del Masnou tindrà una durada mínima de 14 dies perquè tingui efecte. A més, es recorda que, com es va anunciar ahir, se suspèn la fira In (forma’t) organitzada per l’Ajuntament.

A partir d’avui, dijous 12 de març, i fins a l'aixecament de la suspensió en funció de l'evolució, al Masnou s’hi ha decretat:

 • El tancament dels equipaments municipals dels casals de gent gran, el Centre Obert Maricel, EMUMM, CFPAM, Biblioteca Municipal, Museu Municipal de Nàutica, Els Vienesos, Ca n’Humet (incloent l’Espai Escènic Iago Pericot), Espai Casinet (en la part que afecta l’espai d’entitats i la sala d’exposicions), la sala polivalent de La Barqueta, la segona planta de Can Malet, el Complex Esportiu Municipal, el Centre d’Interpretació de la Mina d’aigua, la Casa de Cultura i l’Oficina de Turisme.
 • La suspensió de l’activitat formativa organitzada per l’Ajuntament i, en concret, la formació ocupacional oferta des de la regidoria Promoció Econòmica, el Club de la Feina i els cursos del Consorci per a la Normalització Lingüística.
 • La suspensió del mercat setmanal no sedentari dels dimarts.
 • Atès que resten suspeses les fires, congressos, etc. adreçades a professionals sanitaris, se suspèn qualsevol activitat al municipi en què hi participin.
 • Se suspenen les activitats que inclouen la manipulació d’aliments i oferiments de refrigeris, etc., tant del propi Ajuntament com de les entitats del municipi, així com que tinguin lloc en equipaments municipals, amb especial incís en els casals de gent gran. Això inclou, per exemple, calçotades populars, tallers amb esmorzars, o l’activitat Tasta el Masnou.
 • En el cas específic dels casals de gent gran, factor especial de risc, se suspenen les sortides fora del municipi i les activitats dirigides organitzades per la regidoria d’Esports.
 • En el cas del Mercat Municipal, es recomana fer pedagogia i intensificar-hi les actuacions de prevenció relacionades amb la neteja i higiene, la manipulació d’aliments i el contacte amb la gent.
 • D’acord amb el comunicat de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, gales, celebracions i festes de l’esport queden suspeses, així com els esdeveniments esportius es faran a porta tancada, exceptuant el cas que hi hagi menors, que hi podran anar acompanyats per familiars adults.
 • Es recomana a les entitats d’educació en el lleure anul·lar tota activitat de caus, esplais i altres activitats en l’àmbit del lleure que suposi la coincidència d’infants i joves de centres educatius diferents.
 • Es preveu decretar, en casos en què no es puguin garantir les mesures preventives establertes, la suspensió de processos selectius.

Front comú per frenar el coronavirus (11/03/2020)

L’Ajuntament del Masnou ha pres un seguit de mesures emmarcades en les accions preventives que s’estan adoptant a Catalunya per contenir el coronavirus (Sars-Cov-2). Les restriccions afecten majoritàriament la comunitat educativa, el sector sanitari i el col·lectiu de la gent gran.

En primer lloc, seguint les recomanacions que ha fet el Departament d’Educació de la Generalitat, en què demana suspendre qualsevol activitat no lectiva o curricular que es faci fora del centre i que impliqui professorat, personal no docent o alumnat de diversos centres simultàniament, han quedat suspeses les jornades In (forma’t) d'orientació d'educació postobligatòria del Masnou, previstes per als dies 13 i 14 de març a Ca n’Humet. 

Pel que fa al col·lectiu més vulnerable a la malaltia, als casals de gent gran del municipi s’han prohibit tots aquells actes i activitats que impliquin la manipulació d’aliments i, a més, s’han suspès les sortides que aquest col·lectiu realitza fora del Masnou.

Amb l’objectiu de contenir la propagació del virus, també s’han suspès tots aquells actes organitzats tant des de l’Ajuntament com des d’entitats o col·lectius que incloguin qualsevol tipus de manipulació alimentària: el “Tasta el Masnou”, amb degustació de productes locals (14 de març), i l’Esmorzar taller per viure en plenitud, adreçat a dones (18 de març), han quedat anul·lats. Paral·lelament, en equipaments com el Mercat Municipal, s’hi preveu  un reforç informatiu sobre les mesures bàsiques d’higiene per prevenir qualsevol toxiinfecció alimentària a l’hora de manipular aliments. 

Finalment, seguint les recomanacions del Departament de Salut de la Generalitat, també han quedat suspesos els actes en què hi havia prevista la participació de personal sanitari, com és el cas de la fira de conscienciació sobre l’autisme de l’associació Tea Asperger Maresme (28 de març), en aquest cas cancel·lat per la pròpia organització.

Els protocols municipals per fer front al coronavirus també s'han començat a aplicar als  treballadors municipals, que aquest matí han rebut un seguit de recomanacions en referència al Sars-Cov-2.  Se’ls hi facilitaven mesures de prevenció que tindran vigència fins al 20 de març de 2020, subjectes a actualització a mida que es facin públiques noves instruccions per part de les autoritats sanitàries o instàncies superiors.

Es tracta d'una situació emergent i de ràpida evolució. A Catalunya, se segueix en fase de contenció del coronavirus, però no es descarten mesures més estrictes.

Prevenir el virus

Per prevenir el virus, cal que apliqueu les mesures genèriques de protecció davant de qualsevol malaltia respiratòria:

 • Renteu-vos les mans freqüentment (amb aigua i sabó o solucions alcohòliques 70%), especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
 • Tapeu-vos la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i renteu-vos les mans de seguida (amb solucions alcohòliques 70% o amb aigua i sabó).
 • Eviteu el contacte proper (almenys una distància de dos metres) amb persones que pateixen infeccions respiratòries agudes i presenten tos, esternuts o expectoracions, i no hi compartiu les pertinences personals.
 • Eviteu compartir menjar i estris (coberts, gots, tovallons, mocadors, etc.) i altres objectes sense netejar-los degudament.

 

A l’Estat espanyol, no s’han de prendre precaucions especials amb els animals ni amb els aliments per evitar aquest virus.

Generalitat de Catalunya: Pàgina especial sobre el Coronavirus (aquesta informació està en revisió permanent)

El coronavirus és un tipus de virus que circula entre els animals però alguns d’ells també poden afectar a éssers humans i poden causar problemes respiratoris que majoritàriament produeixen simptomatologia lleu. El coronavirus SARS-CoV-2 és un nou tipus de coronavirus que pot afectar les persones i que es va detectar per primera vegada el desembre de 2019 a la ciutat de Wuhan, província de Hubei, a la Xina. Majoritàriament, en un 80% dels casos només produeix símptomes lleus respiratoris.

Més informació

 

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 27-03-2020 16:05