Les Jornades de Fotografia del Masnou apropen al públic la fotografia documental

Última revisió 07-09-2018 14:18
30/10/2017

Vegeu l'àlbum de fotografies de l'acte

El divendres 27 d'octubre a la tarda, la Sala Joan Comellas de l'Edifici Centre va acollir una nova edició de les Jornades de Fotografia del Masnou, que va donar una visió completa de la fotografia documental.

La inauguració de les Jornades va ser a càrrec de Neus Tallada, la regidora de Cultura, i d'Edu Gisbert, el president de l'Associació Fotogràfica El Masnou (FEM), entitat organitzadora de l'acte. Degut a l'actualitat política nacional del dia 27, tant Tallada com Gisbert van excusar l'absència de l'alcalde, Jaume Oliveras, i del fotògraf Samuel Aranda, que col·labora amb el diari nord-americà The New York Times i es trobava cobrint l'intens moment que va viure Catalunya aquell dia.

La presentació dels tres fotògrafs convidats a les Jornades, Maria Contreras, Eugeni Gay i Manu Mart, va servir per conèixer les seves respectives trajectòries professionals abans d'inaugurar les seves exposicions i donar una visió completa de què és la fotografia documental des de tres estils de fotografia molt diferents. Maria Contreras va presentar el seu reportatge sobre la situació dels emigrants i refugiats a Melilla; Eugeny Gay, va donar la seva visió de l'illa quàntica, l'illa del Sol al llac Titicaca; i Manu Mart, va mostrar la geografia física i humana de l'estret de Malaca.

Posteriorment, va tenir lloc la taula rodona "Fotografia documental: visió 360º", amb la participació dels tres fotògrafs convidats i a la qual es van sumar Sílvia Olmedes, com a directora de Photographic Social Vision (una entitat sense ànim de lucre compromesa a divulgar i potenciar el valor social de la fotografia documental i el fotoperiodisme), i Anna Surinyach, fotoperiodista i editora gràfica de la revista 5W. La taula, que va ser moderada per la fotògrafa Eva Parey, va plantejar les tendències en fotografia documental, els criteris a l'hora d'escollir una temàtica i l'enfocament, el tractament de les víctimes, els problemes de finançament que poden sorgir, així com la distinció entre la mirada masculina i femenina d'aquest gènere.

El dissabte 28, les jornades van continuar amb un taller sobre la fotografia documental a càrrec d'Eugeni Gay. També es va donar el tret de sortida a dues exposicions fotogràfiques a l'espai d'exposicions El Casinet: “A barris invisibles”, de Dori Asensio, i “Caminant per Las Marismas”, de Jordi Roma. A la Casa de Cultura també es va inaugurar l'exposició col·lectiva de la FEM, on es podran descobrir molts racons del municipi. Les mostres es podran veure fins al 22 de novembre.