L'associació UNESCO El Masnou celebra el desè aniversari

Última revisió 07-09-2018 14:18
09/10/2017

Vegeu l'àlbum de fotografies de l'acte

El dissabte 7 d'octubre, al migdia, la Sala Joan Comellas de l'Edifici Centre va acollir la celebració dels deu anys d'existència de l'associació UNESCO El Masnou. L'alcalde, Jaume Oliveras; la presidenta de la Federació Catalana d'Associacions i Clubs UNESCO, Dolors Reig, i la presidenta de l'Associació UNESCO El Masnou, Gisa Mohr, van ser els encarregats de fer els parlaments de la celebració. El director general de la UNESCO entre 1987 i 1999, Federico Mayor Zaragoza, va excusar la seva absència amb un vídeo que es va reproduir durant la trobada.

La presidenta de l'Associació UNESCO El Masnou, Gisa Mohr, va encetar la trobada per fer un repàs de tots els “moments enriquidors d'experiència, convivència i coneixement” que havia pogut compartir amb totes les persones que han format i formen part d'aquesta associació. Mohr també va recordar la “convicció, paciència i passió” que requereix la tasca que desenvolupa l'entitat. També, va voler expressar la seva tristesa per la difícil situació política i social que està passant Catalunya, per relacionar-ho amb el que es tractaria durant la trobada: la defensa dels valors humans.

El director general de la UNESCO entre 1987 i 1999, Federico Mayor Zaragoza, a través d'un vídeo gravat especialment per a l'ocasió, va voler recordar que “els valors fundacionals de la UNESCO són, avui dia, més necessaris que mai". “Els valors de la justícia, la igualtat, la llibertat i la solidaritat són els que fonamenten la democràcia”, va dir. Alhora, Mayor Zaragoza es va preguntar on eren ara aquests principis fundacionals i va expressar el seu desig per restablir unes Nacions Unides “que realment ho siguin i no unes nacions on l'única unió sigui exclusivament monetària”. Mayor Zaragoza també va parlar de l'article primer de la UNESCO, el de garantir la lliure circulació de les paraules i les imatges, per qüestionar la veracitat de la informació als mitjans de comunicació. El paper singular de les dones en l'actualitat i com a pedra angular de cara al futur també va ser un tema que va voler tractar Mayor Zaragoza durant el seu discurs.

Després del visionament, va prendre la paraula la presidenta de la Federació Catalana d'Associacions i Clubs UNESCO, Dolors Reig, per parlar de l'objectiu principal de l'organització: la pau. “Una pau que s'intenta anar creant d'una manera intel·lectual, a través de la paraula, però també a través de les accions”, va dir Reig, que també va fer un repàs des de la creació de la UNESCO (l'any 1945) fins a l'actualitat per explicar que “els principis fundacionals s'han anat modificant per fer-los efectius”.

L'encarregat de cloure els parlaments va ser l'alcalde, Jaume Oliveras, per remarcar la importància de l'existència d'aquesta associació al municipi, a través de la qual s'ha pogut treballar “per la recuperació del patrimoni històric i material del poble”. Oliveras també va apel·lar als valors fundacionals de l'organització per recordar la importància del “dret de llibertat d'expressió, tan qüestionat durant aquests dies”, en referència a la situació actual a Catalunya, “que entre tots hem de defensar per construir un futur més lliure”.

A la Sala Joan Comellas, també s'hi va poder veure exposada una mostra retrospectiva sobre la feina feta per aquesta associació durant els deu anys de la seva existència. Abans de finalitzar l'acte, Òscar Neira (saxo) i Gilles Estoppey (piano) van fer una actuació musical per amenitzar la trobada, que va finalitzar amb un refrigeri per als assistents.