El Masnou ja té un llibre sobre la seva història

Última revisió 07-09-2018 14:17
21/04/2017

Vegeu l'àlbum de fotografies de l'acte

Dijous, 20 d'abril, a la tarda, a la sala Joan Comellas de l'Edifici Centre, es va presentar el primer assaig que abraça la Història contemporània del Masnou des del naixement del poble com a entitat municipal independent, l'any 1812, fins a la celebració de les primeres eleccions municipals democràtiques de 1979. L'alcalde, Jaume Oliveras, i l'autora del llibre, la historiadora Rosa Toran, van presentar la publicació acompanyats per una nodrida representació de masnovins i masnovines. Tot seguit, un concert de la pianista Ester Lecha va tancar l'acte amb peces de Frederic Mompou i Franz Liszt.

La importància d'aquesta publicació va manifestar-se de seguida amb les paraules de l'alcalde - i també historiador-, en mostrar la seva satisfacció i l'orgull per “aquesta ambiciosa obra que era una necessitat d'aquest municipi”. Per això, va tenir paraules d'agraïment per a tots aquells qui l'havien fet possible i molt especialment per a la Rosa Toran, l'autora, qui va ser l'encarregada d'explicar el contingut d'aquesta obra de 900 pàgines i fruit de més d'una dècada de recerca. Tot i que es poden fer lectures parcials de l'obra, el primer que va recomanar als lectors és que "comencessin pel pròleg i l'índex, el que els permetria entendre més clarament l'estructuració cronològica i temàtica del llibre". Toran va explicar que l'assaig "s'organitzava cronològicament en set grans etapes i s'hi desenvolupaven, en cada una, l'evolució política, les activitats econòmiques, els serveis indispensables per a la vida de la població, el teixit associatiu i les formes d'oci més generals". La primera, abraça des de les notícies del primers pobladors fins al canvi dinàstic, amb l'entronització dels Borbons; la segona, correspon a les dècades del dinovè segle, des de la consecució de la independència el 1812 fins als canvis del tombant de segle; la tercera, s'endinsa en la nova dinàmica municipal, amb el manteniment del poder tradicional i l'apatia no trencats fins al 1917, i inclou la dictadura de Primo de Rivera; la quarta, mostra els canvis radicals esdevinguts sota l'empara del nou règim; la cinquena, narra els esdeveniments dels tres anys inserits en els nous paràmetres dels canvis revolucionaris i els efectes de la guerra i la sisena s'endinsa en els quaranta anys del règim feixista. Com a epíleg, el capítol setè ofereix unes pinzellades dels anys de la transició i les primeres eleccions municipals de la nova democràcia, el 1979. L'anàlisi de l'evolució de la població és inclosa al capítol vuitè.

L'autora, amb una llarga trajectòria com a historiadora i docent, i veïna del Masnou des de fa més de quaranta anys, també va parlar de les peculiaritats que havien caracteritzat el municipi al llarg dels seus 200 anys d'història. En va destacar la forta vinculació amb el mar, els entorns de classes que originaren rivalitats polítiques, el cert retard en l'aparició del republicanisme, el fenomen acollidor de famílies refugiades durant la guerra i les transformacions durant aquella època encaminades a aconseguir l'escolarització total, la presència d'altes autoritats del règim en l'època franquista i la destrucció sistemàtica del poble amb les edificacions a partir dels anys seixanta.

Abans d'acabar, l'alcalde, va preguntar a l'autora quin seria el proper pas després d'aquesta “necessària i fonamental obra que desplega un ventall immens per aprofundir en molts aspectes de la història local”. En aquest sentit, Toran va avançar que ja havia iniciat una altra tasca, centrada en donar llum a l'abast repressiu del franquisme.

La publicació Història contemporània del Masnou s'acompanya de fotografies del municipi, plànols, segells i altres objectes històrics, així com un interessant índex alfabètic sobre personatges, carrers, llocs, institucions i serveis del municipi.

La monografia, que es va poder adquirir durant la presentació, ha comptat amb el suport de la Fundació Noguera i la Diputació de Barcelona. Es pot adquirir a les llibreries del municipi i el seu preu és de 30 euros.