El consistori visita les instal·lacions del CAP d'Ocata, que allotjaran nous serveis

Última revisió 07-09-2018 14:18
02/03/2018

Ahir, dia 1 de març, a les 17.30 h, membres del consistori municipal van assistir a una visita guiada de les instal·lacions dels nous serveis que l’Àrea Bàsica de Salut d’Ocata oferirà: serveis de salut mental infantil, i un Centre d'Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS). A la visita, hi van assistir la majoria dels representants dels grups municipals del consistori, el gerent del Consorci Sanitari del Maresme, Ramon Cunillera, i el director de l’àmbit de salut mental del mateix Consorci, Josep Cañete. La comitiva va ser rebuda per un grup de veïns i veïnes contraris als nous serveis, que van penjar una pancarta a la façana de l’edifici per expressar la seva disconformitat.

Durant la visita a les noves instal·lacions, els regidors i regidores del consistori van rebre explicacions tècniques del nou servei. Es va informar dels horaris, els perfils dels usuaris, el treball de prevenció i la innovació en el tractament de noves addicions, com les vinculades als mòbils, entre d’altres. També es van atendre les qüestions i els dubtes dels representants polítics. Els portaveus del Servei Català de la Salut (CatSalut) van destacar la importància de desplegar els serveis ambulatoris de salut mental d’adults i addiccions en un mateix edifici, tant per als pacients com per als mateixos professionals, ja que molts pacients són atesos per dos serveis (pacients amb patologia dual). Els professionals de l'àmbit sanitari destaquen que l’apropament físic facilita la coordinació entre serveis i millora el contínuum assistencial del pacient. També és molt important la coordinació entre els serveis d'adults i els infantojuvenils en aquells pacients que fan la majoria d’edat i han de passar d’un servei infantojuvenil al d’adults. Els nous serveis s’emmarquen dins el Pla director de salut mental i addiccions 2017-2020 del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

L’alcalde va donar per finalitzada la visita anunciant als assistents la creació d’una comissió de seguiment de la posada en marxa i el funcionament dels nous serveis, tal com s’hi havien compromès CatSalut i l’Ajuntament en la sessió informativa als veïns de l’ABS d’Ocata del 28 de febrer de 2018. Oliveras va explicar que “hi prendran part professionals dels serveis, i representants dels veïns i de la comunitat educativa de La Barqueta i l'Escola Marinada”. També hi participaran regidors de l’Equip de Govern i de l’oposició.

CatSalut va contactar a finals de l’any 2017 amb l’Ajuntament del Masnou per informar-lo d'aquests nous serveis, que van ser presentats el dia 18 de desembre de 2017 a la sala de plens a tècnics i representants dels consistoris veïns, regidors de l’oposició i entitats relacionades amb la salut mental amb vinculació al municipi. Més endavant, el 14 de febrer, l’Equip de Govern va fer públic un comunicat referent al nou servei d’addiccions (comunicat de Govern del 14 de febrer). A partir d’aquí, s’ha desencadenat un debat entorn dels nous serveis i diferents contactes entre l'Administració i la ciutadania. En el marc d’aquest debat, una part dels veïns de la zona s’ha mostrat disconforme amb el nou servei d’addiccions, tot reclamant un servei de pediatria per a l’edifici. Per això, el 28 de febrer van registrar una queixa formal a l’Ajuntament, acompanyada de 1.364 signatures.

En el marc de les polítiques de prevenció, el dimarts 27 de febrer, l’alcalde, Jaume Oliveras; la regidora d’Ensenyament, Sílvia Folch, i el regidor de Salut Pública, Albert Alfaro, van visitar l’exposició "Controles?", que serà a l’Espai Casinet fins al 6 de març. Aquesta mostra itinerant de la Diputació de Barcelona incorpora la interacció i les noves tecnologies per informar sobre els riscos de les drogues i com prevenir-ne el consum. L’exposició s’adreça, majoritàriament, a adolescents i joves. En el moment de la visita, també hi havia l’alumnat de 2n d’ESO de l’Escola Sagrada Família i, al llarg de tots aquests dies, es preveu que la visitin més de 200 joves del municipi.

D’altra banda, també aquesta mateixa setmana, va tenir lloc una sessió de treball amb representants municipals del Masnou, Alella i Teià, juntament amb la Federació de Salut mental de Catalunya, per crear una Taula de Salut Mental mancomunada, com a espai de reflexió, intercanvi de recursos i treball col·laboratiu per proporcionar l’atenció integral de la salut mental al territori.

Visita noves instal·lacions CAP d'Ocata
Visita noves instal·lacions CAP d'Ocata