Comunicat de l'Equip de Govern referent al nou servei d'addiccions de l'ABS d'Ocata

Última revisió 07-09-2018 14:18
14/02/2018

Arran dels rumors provocats per les informacions alarmistes i inexactes publicades pel mitjà digital Crónica global (vinculat al també digital El español) el divendres 9 de febrer, en relació a la posada en marxa d’un nou servei d’addiccions a l’Àrea Bàsica de Salut d’Ocata, el Govern municipal vol fer els següents aclariments:

  • La construcció del CAP d’Ocata es va fer amb la previsió que en un futur es completarien els serveis de salut mental d’adults que s’hi presten des del seu inici amb els serveis de salut mental infantil i amb un Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS).
  • Aquests CAS són centres ambulatoris i públics, amb recursos assistencials especialitzats en el tractament de les addiccions. Estan distribuïts pel territori (n’hi ha 61 actualment), i s’hi presta atenció i assessorament per als pacients i els seus familiars. No són narcosales ni punts de venipunció. Són serveis controlats, adreçats a persones que s’estan deshabituant de les addiccions, i els professionals que hi treballen promouen accions encaminades a la reinserció social i laboral d’aquests pacients. En el cas de l’ABS d’Ocata, la previsió de CatSalut és que el servei es presti quinzenalment a partir del mes de març.
  • En el marc del Pla director de salut mental i addiccions 2017-2020 del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, el Servei Català de la Salut (CatSalut) va contactar el mes de desembre amb l’Ajuntament del Masnou per informar-lo de l’obertura a l’ABS d’Ocata dels serveis de salut mental infantil i d’un CAS. Arran d’aquestes novetats, el 18 de desembre passat, personal de CatSalut va fer, a la sala de plens de l’Ajuntament del Masnou, la presentació d’aquests serveis. Hi eren convocats, a part de CatSalut, tècnics i representants dels consistoris veïns, regidors de l’oposició, així com entitats relacionades amb la salut mental amb vinculació al municipi. D’aquesta trobada i dels nous serveis de l’ABS d’Ocata se’n va fer ressò el butlletí municipal El Masnou Viu, número 99, del mes de gener de 2018.
  • Fins a l’aparició d’aquestes informacions al mitjà digital abans esmentat, a l’Ajuntament del Masnou no li constava cap queixa per la posada en marxa d’aquests serveis.
  • L’Ajuntament del Masnou fa anys que treballa en l’àmbit de la prevenció de drogodependències. El 2010 es va aprovar el primer Pla municipal i el 2015, el segon, per unanimitat del consistori. Entre els seus objectius hi consten promoure formes de consum menys perilloses i/o menys problemàtiques de substàncies addictives en les persones que no volen o no poden abandonar-ne el consum, i facilitar la integració social de les persones dependents als recursos públics d’atenció a les drogodependències. És voluntat d’aquest Equip de Govern continuar treballant en aquesta línia.