Facebook Twitter Linkedin Youtube Instagram

Ajuntament del Masnou

Elmasnouviu.cat
La Festa Major del Masnou estrena el protocol per eradicar les violŔncies sexistes dels espais d'oci
La figura del referent lila, persones que ajudaran les possibles vÝctimes, Ús una de les mesures mÚs visibles del protocol

Imatge de la campanya "No Ús No".L’Ajuntament del Masnou comenša a aplicar el Protocol d’actuaciˇ contra les violŔncies sexistes a les festes populars en aquesta Festa Major, que se celebra del 27 de juny a l’1 de juliol. Amb les accions que preveu es vol que els espais d’oci nocturn del Masnou siguin segurs. Es tracta, per tant, d’eradicar totes les violŔncies sexistes que pateixen de forma majoritÓria les dones i el colĚlectiu LGTBI.

Accions
Un dels recursos mÚs visibles serÓ la figura anomenada referent lila. Es tracta de persones que duran un identificatiu de color lila i a les quals podrÓ acudir qualsevol persona assetjada o qui sigui testimoni de qualsevol acte de violŔncia sexista. Aquesta figura serÓ present als actes d’oci nocturn de la Festa Major. SerÓ encara mÚs visible durant la Nit Jove La Salada, divendres 29, quan hi haurÓ instalĚlat un Punt Lila a la platja, davant l’estaciˇ d’Ocata.  El o la referent lila aplicarÓ les actuacions que recull el protocol, donant suport a la persona que pateixi l’assetjament i canalitzant les consultes o les gestions necessÓries. En els casos greus o molt greus, hi intervindrÓ la Policia Local i/o els Mossos d’Esquadra.

A mÚs de la implantaciˇ d’aquesta figura, el protocol detalla les accions que pot dur a terme qualsevol ciutadÓ o ciutadana que sigui testimoni de l’agressiˇ, tant per donar suport a la vÝctima com per aconseguir que la persona agressora abandoni el seu comportament. TambÚ estableix la resposta que han d’aplicar les persones professionals de l’organitzaciˇ, del sector de l’oci nocturn i dels cossos de seguretat. Es preveu l’expulsiˇ de la persona agressora i el rebuig comunitari si Ús necessari, i fer un recordatori per megafonia que deixi clar que als espais d’oci del Masnou no s’accepten comportaments violents ni sexistes. Els cossos de seguretat sˇn els que intervindran per identificar i retenir la persona agressora quan ho requereixi la gravetat del cas.

QuŔ es considera violŔncia sexista?
Totes aquelles agressions de tipus fÝsic, verbal, simb˛lic o de qualsevol altra forma que s’exerceixen sobre una persona per motius de gŔnere o orientaciˇ sexual. Les seves manifestacions poden ser:

• Comentaris ofensius i/o degradants o altres comportaments hostils, com burles o insults, aixÝ com insinuacions no desitjades.
• Acostaments fÝsics no desitjats que incomoden i violenten la persona agredida.
• Foršar de forma directa o indirecta a estar en un lloc o amb persones amb les quals no es vol estar.
• Exhibiciˇ de sÝmbols sexistes ofensius o parts sexuals.
• ViolŔncia fÝsica que pot arribar a la violaciˇ.

Mandat del Ple
La implantaciˇ d’aquest protocol estÓ prevista a la Declaraciˇ institucional amb motiu del Dia contra la ViolŔncia envers les Dones, aprovada per unanimitat al Ple municipal del novembre del 2017. A mÚs, amb la seva posada en marxa es dona compliment a la Mociˇ per a la creaciˇ d'un protocol contra les agressions sexistes, que es va aprovar per majoria absoluta (20 vots a favor i 1 abstenciˇ) al Ple municipal del juliol del 2017.

Alhora, l'Ajuntament del Masnou, municipi declarat gay-friendly, s'ha adherit, a travÚs de la Regidoria d'Igualtat, a la campanya "No Ús No" que impulsa la Diputaciˇ de Barcelona. En el marc d'aquesta campanya s'han editat elements de difusiˇ:

DÝptic "No Ús No"

Cartell "No Ús No"

Informaciˇ publicada el 27 de juny de 2018
Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Prat de la Riba, 1. 08320 El Masnou. Tel. 93 557 17 00