Facebook Twitter Linkedin Youtube Instagram

Ajuntament del Masnou

Elmasnouviu.cat
'Rep˙blica de marins', un viatge al Masnou mariner del segle XIX
Ja es pot aconseguir el tercer volum de la sŔrie “Quaderns d'Hist˛ria Local” a l'Arxiu, la Casa de Cultura i l'Ajuntament

Vegeu l'Ólbum d'imatges de la presentaciˇ.

Presentaciˇ del llibre 'Rep˙blica de marins', de Joan Muray.Rep˙blica de marins, de Joan Muray, Ús un llibre que permet viatjar al Masnou del segle XIX. “MÚs que un poble, sembla una rep˙blica de marins”, escrivia VÝctor Balaguer i Cirera el 1901. Aquesta sentŔncia ha inspirat el tÝtol i sintetitza el contingut d'aquest llibret, tal com detallava Muray divendres passat a la presentaciˇ del quadern. Se n'han editat 500 exemplars, que es poden aconseguir a la Casa de Cultura, l'Arxiu Municipal i l'Ajuntament. TambÚ es podrÓ descarregar en breu al web Publicacions de l'Arxiu Municipal.

El p˙blic va omplir de gom a gom la sala de plens amb motiu d'aquest acte. L'alcalde, Jaume Oliveras, i la regidora de Cultura, Neus Tallada, van acompanyar l'autor i van participar en el torn final de preguntes, en quŔ algunes persones van deixar palesa la seva curiositat pel Masnou de l'Ŕpoca. Oliveras va agrair la feina minuciosa de Muray com a investigador de la hist˛ria del Masnou.

El Masnou del segle XIX era una vila eminentment marina. “Era autosuficient, amb una gran presŔncia d'oficis relacionats amb la marina”, explicava Muray, citant algunes dades ben significatives. Per exemple, s'han comptabilitzat 785 capitans al Masnou d'aquell segle. “Una xifra altÝssima –considera Muray per a una poblaciˇ que aleshores nomÚs tenia entorn de quatre mil habitants. Per tant, un de cada cinc habitants era o havia estat capitÓ.”

Francesc Maristany i Ramentol, “TomÓs”, Ús un dels capitans del vuit-cents. ╔s el que Muray ha triat com a model per bastir un relat de lectura amena i farcit de protagonistes, hist˛ries i anŔcdotes reals. ContÚ, a mÚs, un bon nombre de documents, fotografies i ilĚlustracions. En presentar-lo, Muray relatava algunes anŔcdotes de l'Ŕpoca, com la preponderÓncia de cognoms com Maristany, PagŔs o Millet entre els capitans d'aquella Ŕpoca –ben presents encara entre la ciutadania masnovina o episodis derivats de la segona vida familiar que alguns mariners feien en ports llunyans a causa de les llargues temporades que hi passaven.

Al llarg dels seus capÝtols s'hi troben passatges dedicats a la vida a bord. TambÚ  a l'activitat econ˛mica i acadŔmica que es va generar al Masnou al voltant de la marina de vela, com les escoles de nÓutica, la compravenda de naus o els tallers i fÓbriques que prove´en aquest negoci. Les darreres pÓgines relaten la decadŔncia i el final de l'Ŕpoca daurada de la marina de vela masnovina, a finals del segle XIX. TambÚ com aix˛ va provocar una forta emigraciˇ cap a AmŔrica, on probablement avui viuen un bon nombre de descendents d'aquells masnovins.

Rep˙blica de marins. La vida dels capitans del vuit-cents, de Joan Muray, Ús el tercer volum de la sŔrie “Quaderns d'Hist˛ria Local del Masnou” que edita l'Ajuntament, sota la coordinaciˇ de l'Arxiu Municipal, amb el suport de la Diputaciˇ de Barcelona. Els dos tÝtols anteriors sˇn:

La repressiˇ franquista: el cas del masnovÝ LluÝs Benito Embid, de Marta Roig i Miquel Rico (novembre 2015)

Les llišons de Maria Canaleta, de S˛nia Hernßndez (novembre 2017).

Informaciˇ publicada l'11 de juny de 2018
Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Prat de la Riba, 1. 08320 El Masnou. Tel. 93 557 17 00