Facebook Twitter Linkedin Youtube Instagram

Ajuntament del Masnou

Elmasnouviu.cat
El president del Parlament, Roger Torrent, inaugura al Masnou unes mostres al voltant de la Rep˙blica

“La polÝtica ha de ser l’eina que faci possible els anhels d’una majoria de la poblaciˇ.” Amb aquesta frase va comenšar Roger Torrent, el president del Parlament de Catalunya, el seu discurs d’inauguraciˇ de les dues exposicions que giren al voltant de la Rep˙blica al Masnou, el 14 d’abril a la tarda, a la plaša de Llibertat, acompanyat per l’alcalde, Jaume Oliveras.

La primera autoritat catalana va recordar els valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat com a “universals i innegociables, i que avui mÚs que mai hem de saber fer complir, protegir i desenvolupar”. Va explicar que “iniciatives com les d’avui ens ajuden a recordar que la nostra lluita polÝtica i la nostra ferma voluntat no Ús d’ara, sinˇ que ve de lluny, d’uns principis que ens agermanen amb els nostres avis i pares i que, sobretot, ens obliguen envers els nostres fills i nets”.

TambÚ va referir-se als anhels dels homes i les dones de la Rep˙blica, “que fa 87 anys la van fer possible amb dos elements que sˇn imprescindibles per fer avanšar una societat: les institucions i la ciutadania; i l’un sense l’altre no transforma la nostra societat.” En parlar de les exposicions, s’hi va referir com “unes iniciatives que ens ajuden a explicar all˛ que durant quaranta anys es va intentar silenciar: que va haver-hi homes i dones compromesos que van lluitar per fer reals els drets de la ciutadania i que van pagar el sacrifici de fer-ho”. En aquest sentit, va voler recordar que “avui tambÚ hi ha gent que estÓ sacrificant la seva situaciˇ personal per objectius tan nobles com la democrÓcia o que tots nosaltres puguem decidir el nostre futur.” El president del Parlament va demanar que “no ho oblidem, no normalitzem que avui hi ha cÓrrecs legÝtimament escollits pel poble de Catalunya que sˇn a la presˇ o a l’exili per haver defensat el dret a votar” i va afegir que “tampoc no podem oblidar que abans que nosaltres va haver-hi moltes altres generacions que es van sacrificar perquŔ avui obrim tambÚ una nova porta a l’oportunitat de fer aquest paÝs mÚs lliure, just i pr˛sper”.

D’altra banda, l’alcalde va parlar dels ajuntaments com unes institucions vinculades als valors republicans i de l’honor de la visita de Torrent, “perquŔ Ús la mÓxima autoritat del paÝs escollida democrÓticament i encarna els valors de la llibertat i de la defensa aferrissada de la democrÓcia”. Sobre les exposicions, va referir-s’hi com uns espais on “reivindiquem un passat republicÓ i on redescobrirem una part de la nostra hist˛ria, que ha estat molt oblidada especialment aquÝ, al Masnou, sobretot aquells aspectes menys coneguts vinculats a l’obra de govern que va iniciar-se l’any 1931, malauradament estroncada per la Guerra Civil, la repressiˇ i el franquisme”. DesprÚs dels parlaments, les autoritats van fer les visites a les exposicions ubicades a l’Espai Casinet i la Casa de Cultura.

Mitja hora abans de la inauguraciˇ a la plaša de la Llibertat, va tenir lloc la rebuda institucional del president del Parlament al municipi, a la sala de plens, on va saludar els regidors i regidores del consistori, l’alcalde d’Alella, la diputada masnovina al Parlament, els membres del Consell de Patrimoni Cultural, els presidents de les seccions locals d’ANC i Ďmnium Cultural, i l’ex-primera tinenta d’alcalde del consistori masnovÝ. DesprÚs d’adrešar-los unes paraules a tots, va signar el llibre d'honor, que, curiosament, era precedit per la visita de l’anterior presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va ser al Masnou l’abril del 2017.

“Les llavors del progrÚs (1931-1936)” i “La vida quotidiana (1931-1936)” mostren com es va viure la Rep˙blica al Masnou

Contribuir a la recuperaciˇ, la commemoraciˇ i el foment de la mem˛ria democrÓtica de la Rep˙blica al Masnou, aixÝ com conŔixer la repressiˇ a les persones i colĚlectius que van patir l'exili i l'empresonament arran dels Fets del Sis d'Octubre de 1934, Ús la finalitat amb quŔ l'Ajuntament ha programat dues exposicions perquŔ el p˙blic visitant conegui aquesta etapa hist˛rica, narrada a travÚs de la documentaciˇ extreta de l'Arxiu Municipal del Masnou i de la recerca realitzada per la historiadora local Rosa Toran a l'assaig que abraša la Hist˛ria contemporÓnia del Masnou.

L'exposiciˇ a l'Espai Casinet, “Les llavors del progrÚs (1931-1936)”, pretÚn explicar quins van ser els projectes i les accions duts a terme durant la Rep˙blica en set Ómbits temÓtics: accions i obra de govern del consistori masnovÝ, dinamisme econ˛mic i laboral, ensenyament, activisme cultural i social al Masnou, el Bienni Negre i els Fets del Sis d'Octubre de 1934, el retorn als principis constitucionals, i l'inici de la Guerra Civil. La segona exposiciˇ, a la Casa de Cultura, “La vida quotidiana (1931-1936)”, vol transportar el p˙blic visitant a l'estil de vida d'aquells anys. Ambdues mostres es podran veure fins al 3 de juny.

Les exposicions:

“Les llavors del progrÚs (1931-1936). La Rep˙blica al Masnou”
Lloc: Espai Casinet, pl. de la Llibertat, 17
Horaris: divendres, de 17 a 20 h; dissabtes, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h, i diumenges, d’11 a 14 h.

“La vida quotidiana (1931-1936)”
Lloc: Casa de Cultura, pg. de Prat de la Riba, 16
Horaris: de dilluns a divendres, de 16 a 20 h; dissabtes, de 10 a 14 h i de 16 a 20 h, i diumenges, de 10 a 14 h.

Informaciˇ publicada el 16 d'abril de 2018
Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Prat de la Riba, 1. 08320 El Masnou. Tel. 93 557 17 00