Facebook Twitter Linkedin Youtube Instagram

Ajuntament del Masnou

Elmasnouviu.cat
Un ple extraordinari i urgent demana que s'aturi la suspensiˇ de l'autonomia de Catalunya

La primera de les dues sessions plenÓries extraordinÓries del 26 d'octubre va tenir, a mÚs, carÓcter d'urgŔncia, per aprovar la declaraciˇ institucional presentada pels grups municipals d'ERC-AM-MES i PDeCAT-UNIË, amb la qual es va demanar que s'aturÚs la suspensiˇ de l'autonomia de Catalunya i l'aplicaciˇ de l'article 155. El Ple del Masnou no ha estat l'˙nic que ha aprovat una declaraciˇ d'aquestes caracterÝstiques, ja que des del dilluns 23 ha tingut lloc un degoteig de plens extraordinaris d'ajuntaments catalans per aprovar mocions i declaracions institucionals contra l'aplicaciˇ de l'article 155, a proposta de l'Associaciˇ de Municipis per la IndependŔncia (AMI) i l'Associaciˇ Catalana de Municipis (ACM).

Els acords de la declaraciˇ reflecteixen el suport al Govern de Catalunya i al Parlament per fer efectiu el mandat popular de l'1 d'octubre passat en els termes que estableix la Llei del referŔndum d'autodeterminaciˇ i la Llei de transitorietat jurÝdica i fundacional de la rep˙blica, aprovades pel Parlament de Catalunya; condemnen la violaciˇ de drets fonamentals a Catalunya a travÚs de les mesures repressives aplicades per l'Estat espanyol contra la poblaciˇ i les institucions catalanes; i insten el Govern espanyol i els partits que li donen suport a aturar la suspensiˇ de l'autonomia de Catalunya que ja estan portant a terme i que volen reblar amb l'aplicaciˇ de l'article 155 de la Constituciˇ espanyola.

La declaraciˇ institucional va ser aprovada per punts. El punt primer va ser aprovat amb els vots a favor de l'Equip de Govern (ERC-AM-MES i PDeCAT-Uniˇ, 10 vots en absŔncia d'una regidora) i CUP-PA (2 vots), i el vot contrari de Ciutadans (3 vots), ICV-EUiA-E (2 vots), PSC (2 vots) i PP (1). El segon, tercer i quart punt van ser aprovats amb els vots a favor de l'Equip de Govern (ERC-AM-MES i PDeCAT-Uniˇ, 10), CUP-PA (2 vots) i ICV-EUiA-E (2 vots), i el vot contrari de Ciutadans (3 vots), PSC (2 vots) i PP (1). Abans, les formacions del PSC i ICV-EUiA-E hi havien presentat esmenes. Tot i que no van prosperar, la votaciˇ esmena per esmena de les fins a vint del Partit Socialista va acaparar gran part de la sessiˇ plenÓria i va fer endarrerir el segŘent Ple extraordinari, en quŔ estava previst debatre les ordenances fiscals i el Pressupost municipal.

El torn de la justificaciˇ de vot el va encetar Federico de las Heras (PP), que va parlar del procÚs com un “crim social que no pot quedar impune”, perquŔ “ning˙ havia fet tant de mal a la convivŔncia”. TambÚ va defensar l'aplicaciˇ de l'article 155 com “la salvaguarda dins de la llei i la legalitat enmig d'aquest panorama desolador”. TambÚ va fer referŔncia a la manifestaciˇ del 8 d'octubre, com un acte de “convivŔncia, fraternitat i futur”.

Tot seguit, Ernest Su˝Ú (PSC) va dir a l'Equip de Govern que “si alg˙ ha suspŔs l'autonomia de Catalunya sˇn els seus partits els dies 6 i 7 de setembre” i es va manifestar “al costat de l'Estat de dret i del govern que ha d'aplicar-lo”. TambÚ va parlar de diversos “errors greus del passat per part de tots els partits polÝtics representants a la Cambra” i va seguir demanant diÓleg pel que fa a la situaciˇ actual.

D'altra banda, MÓxim FÓbregas (ICV-EUiA-E) va manifestar el rebuig de la seva formaciˇ polÝtica a “l'actitud belĚligerant i d'humiliaciˇ cap a Catalunya per part de l'Estat espanyol”, per˛ tambÚ va dir que “no compartim el full de ruta de l'actual Govern”. Alhora, va manifestar el suport a les institucions i va demanar “diÓleg i democrÓcia” per arribar a celebrar un referŔndum reconegut i amb garanties. Finalment, va recordar que “si perilla l'autonomia de Catalunya, tambÚ estÓ en joc l'autonomia local”.

La formaciˇ de la CUP-PA va justificar el vot a travÚs del seu regidor DÝdac Mirˇ, que va rebatre una anterior afirmaciˇ feta al Ple pel regidor socialista per dir que “mai Ús un error intentar fer cas a la voluntat popular”. Mirˇ tambÚ va ser molt drÓstic en afirmar que “qui digui que en nom de la democrÓcia defensa aplicar l'article 155 Ús que tÚ un concepte de democrÓcia propi del feixisme”.

L'˙ltim partit de l'oposiciˇ a justificar el vot va ser el de Ciutadans. El seu portaveu, Frans AvilÚs, va parlar d'un “Govern embogit que ens vol dur a la ru´na” i va dir que “l'article 155 ja era fruit del diÓleg”. AvilÚs va exposar el seu desig que no s'haguÚs d'aplicar, per˛, “lamentablement, s'haurÓ d'aplicar”, va afirmar.

L'alcalde, Jaume Oliveras, en nom de l'Equip de Govern, va explicar que “des del mˇn local no podem fer altra cosa que donar suport a les institucions democrÓtiques i als nostres representants”. Oliveras tambÚ va dir que, al seu parer, no s'estava aplicant l'article 155, sinˇ “el 116, que Ús l'estat d'excepciˇ”. TambÚ va fer referŔncia als esdeveniments futurs: “Esperem que el president sigui conseqŘent amb el seu compromÝs de tirar endavant la Rep˙blica catalana.” TambÚ va recordar que aquesta declaraciˇ s'afegia “a les declaracions institucionals presentades al darrer Ple en condemna de la repressiˇ policial de l'Estat a Catalunya”.

Informaciˇ publicada el 27 d'octubre de 2017
Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Prat de la Riba, 1. 08320 El Masnou. Tel. 93 557 17 00