Facebook Twitter Linkedin Youtube Instagram

Ajuntament del Masnou

Elmasnouviu.cat
Un ple extraordinari i urgent demana que s'aturi la suspensiķ de l'autonomia de Catalunya

La primera de les dues sessions plenāries extraordināries del 26 d'octubre va tenir, a més, carācter d'urgčncia, per aprovar la declaraciķ institucional presentada pels grups municipals d'ERC-AM-MES i PDeCAT-UNIĶ, amb la qual es va demanar que s'aturés la suspensiķ de l'autonomia de Catalunya i l'aplicaciķ de l'article 155. El Ple del Masnou no ha estat l'únic que ha aprovat una declaraciķ d'aquestes característiques, ja que des del dilluns 23 ha tingut lloc un degoteig de plens extraordinaris d'ajuntaments catalans per aprovar mocions i declaracions institucionals contra l'aplicaciķ de l'article 155, a proposta de l'Associaciķ de Municipis per la Independčncia (AMI) i l'Associaciķ Catalana de Municipis (ACM).

Els acords de la declaraciķ reflecteixen el suport al Govern de Catalunya i al Parlament per fer efectiu el mandat popular de l'1 d'octubre passat en els termes que estableix la Llei del referčndum d'autodeterminaciķ i la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república, aprovades pel Parlament de Catalunya; condemnen la violaciķ de drets fonamentals a Catalunya a través de les mesures repressives aplicades per l'Estat espanyol contra la poblaciķ i les institucions catalanes; i insten el Govern espanyol i els partits que li donen suport a aturar la suspensiķ de l'autonomia de Catalunya que ja estan portant a terme i que volen reblar amb l'aplicaciķ de l'article 155 de la Constituciķ espanyola.

La declaraciķ institucional va ser aprovada per punts. El punt primer va ser aprovat amb els vots a favor de l'Equip de Govern (ERC-AM-MES i PDeCAT-Uniķ, 10 vots en absčncia d'una regidora) i CUP-PA (2 vots), i el vot contrari de Ciutadans (3 vots), ICV-EUiA-E (2 vots), PSC (2 vots) i PP (1). El segon, tercer i quart punt van ser aprovats amb els vots a favor de l'Equip de Govern (ERC-AM-MES i PDeCAT-Uniķ, 10), CUP-PA (2 vots) i ICV-EUiA-E (2 vots), i el vot contrari de Ciutadans (3 vots), PSC (2 vots) i PP (1). Abans, les formacions del PSC i ICV-EUiA-E hi havien presentat esmenes. Tot i que no van prosperar, la votaciķ esmena per esmena de les fins a vint del Partit Socialista va acaparar gran part de la sessiķ plenāria i va fer endarrerir el següent Ple extraordinari, en quč estava previst debatre les ordenances fiscals i el Pressupost municipal.

El torn de la justificaciķ de vot el va encetar Federico de las Heras (PP), que va parlar del procés com un “crim social que no pot quedar impune”, perquč “ningú havia fet tant de mal a la convivčncia”. També va defensar l'aplicaciķ de l'article 155 com “la salvaguarda dins de la llei i la legalitat enmig d'aquest panorama desolador”. També va fer referčncia a la manifestaciķ del 8 d'octubre, com un acte de “convivčncia, fraternitat i futur”.

Tot seguit, Ernest Suņé (PSC) va dir a l'Equip de Govern que “si algú ha suspčs l'autonomia de Catalunya sķn els seus partits els dies 6 i 7 de setembre” i es va manifestar “al costat de l'Estat de dret i del govern que ha d'aplicar-lo”. També va parlar de diversos “errors greus del passat per part de tots els partits polítics representants a la Cambra” i va seguir demanant diāleg pel que fa a la situaciķ actual.

D'altra banda, Māxim Fābregas (ICV-EUiA-E) va manifestar el rebuig de la seva formaciķ política a “l'actitud belˇligerant i d'humiliaciķ cap a Catalunya per part de l'Estat espanyol”, perō també va dir que “no compartim el full de ruta de l'actual Govern”. Alhora, va manifestar el suport a les institucions i va demanar “diāleg i democrācia” per arribar a celebrar un referčndum reconegut i amb garanties. Finalment, va recordar que “si perilla l'autonomia de Catalunya, també estā en joc l'autonomia local”.

La formaciķ de la CUP-PA va justificar el vot a través del seu regidor Dídac Mirķ, que va rebatre una anterior afirmaciķ feta al Ple pel regidor socialista per dir que “mai és un error intentar fer cas a la voluntat popular”. Mirķ també va ser molt drāstic en afirmar que “qui digui que en nom de la democrācia defensa aplicar l'article 155 és que té un concepte de democrācia propi del feixisme”.

L'últim partit de l'oposiciķ a justificar el vot va ser el de Ciutadans. El seu portaveu, Frans Avilés, va parlar d'un “Govern embogit que ens vol dur a la ruīna” i va dir que “l'article 155 ja era fruit del diāleg”. Avilés va exposar el seu desig que no s'hagués d'aplicar, perō, “lamentablement, s'haurā d'aplicar”, va afirmar.

L'alcalde, Jaume Oliveras, en nom de l'Equip de Govern, va explicar que “des del mķn local no podem fer altra cosa que donar suport a les institucions democrātiques i als nostres representants”. Oliveras també va dir que, al seu parer, no s'estava aplicant l'article 155, sinķ “el 116, que és l'estat d'excepciķ”. També va fer referčncia als esdeveniments futurs: “Esperem que el president sigui conseqüent amb el seu compromís de tirar endavant la República catalana.” També va recordar que aquesta declaraciķ s'afegia “a les declaracions institucionals presentades al darrer Ple en condemna de la repressiķ policial de l'Estat a Catalunya”.

Informaciķ publicada el 27 d'octubre de 2017
Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Prat de la Riba, 1. 08320 El Masnou. Tel. 93 557 17 00