Facebook Twitter Linkedin Youtube Instagram

Ajuntament del Masnou

Elmasnouviu.cat
El Ple del setembre amplia els serveis de recollida de residus i neteja viÓria
Tensiˇ al Ple al voltant del referŔndum de l'1 d'octubre

L’augment dels serveis de recollida de desbordaments —amb un reforš a l’estiu—, l’increment de la freqŘŔncia de la recollida de la fracciˇ d’envasos i la regularitzaciˇ del servei de recollida dels contenidors tipus igl˙ sˇn les modificacions del contracte de serveis de recollida de residus, neteja viÓria, passeig MarÝtim i platges del terme municipal del Masnou aprovades al Ple del 21 de setembre. El punt va comptar amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC-AM-MES i PDeCAT-Uniˇ, 11 vots), Ciutadans (2 vots, en absŔncia d’una regidora), el PSC (2 vots) i el PP (1); el vot en contra d’ICV-EUiA-E (2 vots), i l’abstenciˇ de la CUP-PA (2 vots). Aquesta modificaciˇ suposa un increment del 8,83% sobre el preu anual d’adjudicaciˇ i serÓ efectiva a partir de l’octubre.

“Aquest Ús el contracte mÚs important de l'Ajuntament per volum i complexitat”, aixÝ ho va recordar el regidor de Manteniment, Quim FÓbregas, “i per aix˛ cal una certa flexibilitat, per poder posar soluciˇ a les deficiŔncies detectades”. No obstant aix˛, els vots favorables de l’oposiciˇ van ser crÝtics i van justificar que el seu suport era per garantir la prestaciˇ dels serveis, tot i les deficiŔncies del contracte. En aquest sentit, Federico de las Heras (PP) va parlar d’una soluciˇ “destinada a millorar el que no funciona” i va encoratjar a “buscar l’eficiŔncia mÓxima del servei”. Ernest Su˝Ú (PSC) va referir-se a la modificaciˇ com “un nou fracÓs resultant dels plecs que es van elaborar” i va recordar la quarantena d’esmenes que el seu grup hi havia presentat i que van ser rebutjades durant l’adjudicaciˇ del contracte, l’any 2014. Frans AvilÚs (C’s) va demanar al Govern que fes “autocrÝtica” del plec del contracte, ja que no el considera adient. D’altra banda, Elena Crespo (ICV-EUiA-E) va justificar el vot negatiu del seu partit per no compartir l’opciˇ que havia escollit el Govern “de donar mÚs diners a aquesta partida”. Va demanar que fossin “mÚs curosos amb el compliment del contracte” i, en el cas que no es compleixi, que valoressin “les possibles sancions”. D’altra banda, DÝdac Mirˇ (CUP) va argumentar l’abstenciˇ referint-se a la possibilitat “d’altres maneres de gestionar aquests serveis” i va recordar una de les idees que el seu partit ja ha reivindicat en diversos plens: la municipalitzaciˇ de serveis. Per cloure el debat, l’alcalde, Jaume Oliveras, va parlar de les limitacions jurÝdiques que tÚ el contracte i que “estem obligats a complir”, i va anunciar el compromÝs de comenšar a definir un model de gestiˇ de residus del Masnou que s’ajusti a la realitat del municipi i que permeti treballar la nova licitaciˇ en aquesta direcciˇ.

D’altra banda, el Ple va aprovar les bases especÝfiques reguladores de la concessiˇ d'ajuts econ˛mics municipals per promoure la rehabilitaciˇ d'habitatges i edificis d'˙s residencial al municipi del Masnou, que s’atorgaran pel procediment de concurrŔncia competitiva, amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC-AM-MES i PDeCAT-Uniˇ, 11 vots), Ciutadans (2 vots), el PSC (2 vots) i la CUP-PA (2 vots), i el vot en contra d’ICV-EUiA-E (2 vots) i PP (1 vot). El regidor d’Habitatge, Jordi Matas, va justificar l’aprovaciˇ “com un impuls per ampliar els ajuts a la rehabilitaciˇ d’habitatges, a fi de donar resposta a les noves necessitats en matŔria d’habitatge que s’han anat perfilant els darrers anys”. Segons l’edil, aquesta aprovaciˇ, a mÚs d’ampliar l’import dels ajuts, “n’agilitzarÓ la tramitaciˇ i fomentarÓ el lloguer social”. Un dels motius de discrepÓncia en aquest punt, que va ocasionar els vots contraris dels representants d’ICV-EUiA-E i PP, va recaure en el rŔgim de concessiˇ, ja que aquestes formacions polÝtiques consideren que els criteris econ˛mics per poder accedir als ajuts sˇn massa restrictius i afavoreixen les rendes baixes, fet que comporta, al seu parer, l’exclusiˇ de les famÝlies amb rendes mitjanes. Altres desacords en la redacciˇ i en l’enfocament general van suposar, segons va explicar el portaveu d’ICV-EUiA-E, que el seu partit no hi presentÚs cap esmena.

La polŔmica al voltant de l’1 d’octubre centra gran part del debat

L’actualitat polÝtica i social que viu Catalunya tambÚ va marcar aquest Ple, amb polŔmiques i interrupcions al voltant del referŔndum de l'1 d'octubre convocat per la Generalitat. La sala consistorial, plena com feia temps que no es veia, va aplegar desenes de ve´ns i ve´nes que van voler ratificar, la gran majoria, el suport a aquesta convocat˛ria.

L’alcalde, que va iniciar el Ple llegint el manifest "Catalunya en estat de setge", signat per les entitats municipalistes Associaciˇ Catalana de Municipis i Associaciˇ de Municipis per la IndependŔncia, va refermar “la lleialtat envers el Govern de Catalunya i el compliment dels compromisos com a representants municipals i dem˛crates”, i va condemnar l’actitud del Govern espanyol. La tinenta d’alcalde, NoemÝ Condeminas, tambÚ va prendre la paraula per defensar la posiciˇ de l’Equip de Govern sobre aquest tema i va apel•lar als sentiments per reivindicar el dret a decidir lliurement el futur polÝtic.

Els portaveus dels grups de C’s, PSC i PP van prendre la paraula per demanar a l’alcalde el compliment de la llei i per manifestar la vulneraciˇ dels seus drets com a regidors. TambÚ van demanar que no tornÚs a interrompre el desenvolupament normal de l’Ajuntament, en referŔncia a les juntes de portaveus ordinÓria i extraordinÓria suspeses el 20 de setembre i al permÝs excepcional que el batlle va donar aquell mateix dia als treballadors municipals que ho desitgessin per poder anar a les concentracions convocades a Barcelona. En relaciˇ amb aquest tema, els grups municipals de C’s i PSC van presentar dues declaracions institucionals d’urgŔncia, que van ser rebutjades.

Enmig de l'intens debat, el portaveu d’ICV-EUiA-E va demanar respecte per les diferents opinions expressades al Ple i va dir que el que calia era “centrar esforšos per buscar una soluciˇ” per arribar a celebrar un referŔndum “amb garanties”.

Aquest intercanvi d’opinions entre representants municipals va anar apareixent des del principi fins al final de la llarga sessiˇ plenÓria, que va cloure pels volts de la mitjanit amb una crida de l’alcalde a la ciutadania per votar l’1 d’octubre.

Altres punts aprovats:

Es va donar compte de l'informe d'Intervenciˇ d'avaluaciˇ del compliment d'objectius de la LO 2/2012 respecte al seguiment del segon trimestre del Pressupost 2017 amb motiu de la seva remissiˇ al Ministeri d'Hisenda i Funciˇ P˙blica.

Es va donar compte de l'informe corresponent al segon trimestre de l'any 2017 sobre el compliment dels terminis de pagament de les obligacions pendents, emŔs conforme a all˛ que estableix l'article 4 de la Llei 15/2010, de 5 de juliol.

Aprovaciˇ de l'expedient de modificaciˇ de crŔdits per transferŔncies 29/2017 entre aplicacions de diferent grup de programa. Aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC-AM-MES i PDeCAT-Uniˇ, 11 vots), Ciutadans (2 vots), el PSC (2 vots) i el PP (1), i les abstencions d’ICV-EUiA-E (2 vots) i la CUP-PA (2 vots).

Aprovaciˇ dels dos dies festius addicionals d'obertura per als establiments comercials per a l'any 2018. Aprovat per unanimitat.

Aprovaciˇ inicial de les bases especÝfiques reguladores de la concessiˇ de les subvencions per a la prÓctica esportiva individual per a l'any 2017. Aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC-AM-MES i PDeCAT-Uniˇ, 11 vots), Ciutadans (2 vots), PSC (2 vots) i PP (1); el vot en contra d’ICV-EUiA-E (2 vots), i l’abstenciˇ de la CUP-PA (2 vots).

Aprovaciˇ inicial de les bases especÝfiques reguladores de la concessiˇ d'ajuts econ˛mics municipals per promoure la rehabilitaciˇ d'habitatges i edificis d'˙s residencial al municipi del Masnou, a atorgar pel procediment de concurrŔncia competitiva. Aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC-AM-MES i PDeCAT-Uniˇ, 11 vots), Ciutadans (2 vots), PSC (2 vots) i CUP-PA (2 vots), i el vot en contra d’ICV-EUiA-E (2 vots) i PP (1 vot).

Aprovaciˇ inicial del Pla de mobilitat urbana sostenible del Masnou 2016-2021. Aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC-AM-MES i PDeCAT-Uniˇ, 11 vots) i el PP (1 vots), i les abstencions de Ciutadans (2 vots), la CUP-PA (2 vots), ICV-EUiA-E (2 vots) i el PSC (2 vots).

Punt d’urgŔncia:

Aprovaciˇ de la segona pr˛rroga del contracte del servei de manteniment i neteja dels parcs, jardins municipals, parterres, talussos i jardineres, esporga i tractament fitosanitari de l'arbrat del municipi del Masnou. Aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC-AM-MES i PDeCAT-Uniˇ, 11 vots), Ciutadans (2 vots), PSC (2 vots) i PP (1); el vot en contra d’ICV-EUiA-E (2 vots), i l’abstenciˇ de la CUP-PA (2 vots).

Declaracions institucionals:

Declaraciˇ institucional presentada pel Grup Municipal del PSC-CP contra els atemptats terroristes i l'˙s de la violŔncia. Aprovada per unanimitat.

Declaracions institucionals d’urgŔncia:

Declaraciˇ institucional de l’Equip de Govern de rebuig als atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils i de reconeixement a la tasca realitzada pels cossos policials i d’emergŔncies. Aprovada per unanimitat.

Declaraciˇ institucional del Grup Municipal de Ciutadans en defensa dels funcionaris i treballadors p˙blics municipals. No va ser aprovada, en comptar amb els vots a favor de Ciutadans (2 vots), el PSC (2 vots), i el PP (1), i en contra de l’Equip de Govern (ERC-AM-MES i PDeCAT-Uniˇ, 11 vots), la CUP-PA (2 vots) i ICV-EUiA-E (2 vots).

Declaraciˇ institucional del Grup Municipal del PSC-CP de suport als alcaldes i alcaldesses que estan rebent pressions i amenaces per complir la legalitat davant la convocat˛ria de l’1 d’octubre. No va ser aprovada. A peticiˇ d’ICV-EUiA-E, aquesta declaraciˇ institucional es va votar per punts i el punt 4 va ser votat per separat de la resta. El punt 4 va comptar amb els vots a favor de Ciutadans (2 vots), el PSC (2 vots) i el PP (1), i en contra de l’Equip de Govern (ERC-AM-MES i PDeCAT-Uniˇ, 11 vots), la CUP-PA (2 vots) i ICV-EUiA-E (2 vots). La resta de punts va rebre el vot favorable de Ciutadans (2 vots), el PSC (2 vots), ICV-EUiA-E (2 vots) i el PP (1), i en contra de l’Equip de Govern (ERC-AM-MES i PDeCAT-Uniˇ, 11 vots) i la CUP-PA (2 vots).

AudiŔncia p˙blica prŔvia i posterior al Ple

La nombrosa assistŔncia de p˙blic a la sessiˇ va suscitar diverses consultes i reflexions, algunes tambÚ en referŔncia a l’1 d’octubre. A mÚs, hi va haver queixes sobre la neteja al municipi i les deficiŔncies estructurals de l’Edifici Centre. Representants dels ve´ns de Roger de Flor, 33 (edifici Sant Miquel) van tornar al Ple per demanar que se solucioni la problemÓtica per la venda del seu edifici.

TambÚ en aquest Ple,  l’alcalde va expressar, en nom de la corporaciˇ, el condol per la pŔrdua recent de dos exregidors de ConvergŔncia i Uniˇ del consistori masnovÝ: Jordi ColomÚ i Pere Roig i ColomÚ.

Informaciˇ publicada el 22 de setembre de 2017
Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Prat de la Riba, 1. 08320 El Masnou. Tel. 93 557 17 00