Facebook Twitter Linkedin Youtube Instagram

Ajuntament del Masnou

Elmasnouviu.cat
Prop de 150 masnovins entre les 66.590 persones a les quals es va instruir procediments judicials militars

Fossar de la Pedrera del Cementiri de Montju´cEl passat 7 de juliol, l’Arxiu Nacional de Catalunya va publicar la relaciˇ de persones a les quals es va instruir un procediment judicial militar durant la dictadura de Franco, en aplicaciˇ de la Llei 11/2017, del 4 de juliol, de reparaciˇ jurÝdica de vÝctimes del franquisme, aprovada el 29 de juny pel Parlament de Catalunya. Dita llei encomana a l’Arxiu Nacional de Catalunya a fer p˙blica una relaciˇ de persones a les quals es va instruir procediments judicials militars (consells de guerra, diligŔncies prŔvies i similars), i  l’ autoritza a actualitzar la llista si tÚ coneixement de l’existŔncia de processos que no s’han incl˛s en la relaciˇ inicial.

La llista, que ja ha estat publicada, presenta les vÝctimes ordenades alfabŔticament: 66.590 sˇn persones fÝsiques, de les quals aproximadament 150 eren del Masnou, i 15 sˇn persones jurÝdiques. Hi ha persones a les quals es va instruir mÚs d’un procediment.

La relaciˇ inclou cognoms i nom de la persona represaliada, sexe, tipus de procediment (consell de guerra, diligŔncies prŔvies o similars), n˙mero de causa, data d’inici de la causa, data d’aprovaciˇ de la sentŔncia o altra resoluciˇ, pena imposada i commutaciˇ o l’ indult demanat. Fossar de la Pedrera del Cementiri de Montju´c2

TambÚ s’hi indiquen les persones que van ser executades. En aquest sentit, segons el llibre “Hist˛ria del Masnou” escrit per Rosa Toran i editat per l’Ajuntament Masnou, tres masnovins van ser condemnats a mort: Pere Adrover Font, Miquel Colomer Juriol, i Salvador MarfÓ MartÝ.

L’Ajuntament preveu encarregar un estudi sobre els consells de guerra per aprofundir-hi.

Informaciˇ publicada l'11 de juliol de 2017
Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Prat de la Riba, 1. 08320 El Masnou. Tel. 93 557 17 00