Facebook Twitter Linkedin Youtube Instagram

Ajuntament del Masnou

Elmasnouviu.cat
Prop de 150 masnovins entre les 66.590 persones a les quals es va instruir procediments judicials militars

Fossar de la Pedrera del Cementiri de MontjuīcEl passat 7 de juliol, l’Arxiu Nacional de Catalunya va publicar la relaciķ de persones a les quals es va instruir un procediment judicial militar durant la dictadura de Franco, en aplicaciķ de la Llei 11/2017, del 4 de juliol, de reparaciķ jurídica de víctimes del franquisme, aprovada el 29 de juny pel Parlament de Catalunya. Dita llei encomana a l’Arxiu Nacional de Catalunya a fer pública una relaciķ de persones a les quals es va instruir procediments judicials militars (consells de guerra, diligčncies prčvies i similars), i  l’ autoritza a actualitzar la llista si té coneixement de l’existčncia de processos que no s’han inclōs en la relaciķ inicial.

La llista, que ja ha estat publicada, presenta les víctimes ordenades alfabčticament: 66.590 sķn persones físiques, de les quals aproximadament 150 eren del Masnou, i 15 sķn persones jurídiques. Hi ha persones a les quals es va instruir més d’un procediment.

La relaciķ inclou cognoms i nom de la persona represaliada, sexe, tipus de procediment (consell de guerra, diligčncies prčvies o similars), número de causa, data d’inici de la causa, data d’aprovaciķ de la sentčncia o altra resoluciķ, pena imposada i commutaciķ o l’ indult demanat. Fossar de la Pedrera del Cementiri de Montjuīc2

També s’hi indiquen les persones que van ser executades. En aquest sentit, segons el llibre “Histōria del Masnou” escrit per Rosa Toran i editat per l’Ajuntament Masnou, tres masnovins van ser condemnats a mort: Pere Adrover Font, Miquel Colomer Juriol, i Salvador Marfā Martí.

L’Ajuntament preveu encarregar un estudi sobre els consells de guerra per aprofundir-hi.

Informaciķ publicada l'11 de juliol de 2017
Compartir:Comparteix al facebookCompartir a Twitter
Prat de la Riba, 1. 08320 El Masnou. Tel. 93 557 17 00