Facebook Twitter Linkedin Youtube Instagram

Ajuntament del Masnou

Elmasnouviu.cat
El Masnou ja té un llibre sobre la seva histōria

Dijous, 20 d'abril, a la tarda, a la sala Joan Comellas de l'Edifici Centre,  es va presentar el primer assaig que abraįa la Histōria contemporānia del Masnou des del naixement del poble com a entitat municipal independent, l'any 1812, fins a la celebraciķ de les primeres eleccions municipals democrātiques de 1979. L'alcalde, Jaume Oliveras, i l'autora del llibre, la historiadora Rosa Toran, van presentar la publicaciķ acompanyats per una nodrida representaciķ de masnovins i masnovines. Tot seguit, un concert de la pianista Ester Lecha va tancar l'acte amb peces de Frederic Mompou i Franz Liszt.

La importāncia d'aquesta publicaciķ va manifestar-se de seguida amb les paraules de l'alcalde - i també historiador-, en mostrar la seva satisfacciķ i l'orgull  per “aquesta ambiciosa obra que era una necessitat d'aquest municipi”. Per aixō, va tenir paraules d'agraīment per a tots aquells qui l'havien fet possible i molt especialment per a la Rosa Toran, l'autora, qui va ser l'encarregada d'explicar el contingut d'aquesta obra de 900 pāgines i fruit de més d'una dčcada de recerca. Tot i que es poden fer lectures parcials de l'obra, el primer que va recomanar als lectors és que "comencessin pel prōleg i l'índex, el que els permetria entendre més clarament l'estructuraciķ cronolōgica i temātica del llibre". Toran va explicar que l'assaig "s'organitzava cronolōgicament en set grans etapes i s'hi desenvolupaven, en cada una, l'evoluciķ política, les activitats econōmiques, els serveis indispensables per a la vida de la poblaciķ, el teixit associatiu i les formes d'oci més generals". La primera, abraįa des de les notícies del primers pobladors fins al canvi dināstic, amb l'entronitzaciķ dels Borbons; la segona, correspon a les dčcades del dinovč segle, des de la consecuciķ de la independčncia el 1812 fins als canvis del tombant de segle; la tercera, s'endinsa en la nova dināmica municipal, amb el manteniment del poder tradicional i l'apatia no trencats fins al 1917, i inclou la dictadura de Primo de Rivera; la quarta, mostra els canvis radicals esdevinguts sota l'empara del nou rčgim; la cinquena, narra els esdeveniments dels tres anys inserits en els nous parāmetres dels canvis revolucionaris i els efectes de la guerra i la sisena s'endinsa en els quaranta anys del rčgim feixista. Com a epíleg, el capítol setč ofereix unes pinzellades dels anys de la transiciķ i les primeres eleccions municipals de la nova democrācia, el 1979. L'anālisi de l'evoluciķ de la poblaciķ és inclosa al capítol vuitč.

L'autora, amb una llarga trajectōria com a historiadora i docent, i veīna del Masnou des de fa més de quaranta anys, també va parlar de les peculiaritats que havien caracteritzat el municipi al llarg dels seus 200 anys d'histōria. En va destacar la forta vinculaciķ amb el mar, els entorns de classes que originaren rivalitats polítiques, el cert retard en l'apariciķ del republicanisme, el fenomen acollidor de famílies refugiades durant la guerra i  les transformacions durant aquella čpoca encaminades a aconseguir l'escolaritzaciķ total, la presčncia d'altes autoritats del rčgim en l'čpoca franquista i la destrucciķ sistemātica del poble amb les edificacions a partir dels anys seixanta.

Abans d'acabar, l'alcalde, va preguntar a l'autora quin seria el proper pas després d'aquesta “necessāria i fonamental obra que desplega un ventall immens per aprofundir en molts aspectes de la histōria local”. En aquest sentit, Toran va avanįar que ja havia iniciat una altra tasca, centrada en donar llum a l'abast repressiu del franquisme.

La publicaciķ Histōria contemporānia del Masnou s'acompanya de fotografies del municipi, plānols, segells i altres objectes histōrics, així com un interessant índex alfabčtic sobre personatges, carrers, llocs, institucions i serveis del municipi.

La monografia, que es va poder adquirir durant la presentaciķ,  ha comptat amb el suport de la Fundaciķ Noguera i la Diputaciķ de Barcelona. Es pot adquirir a les llibreries del municipi i el seu preu és de 30 euros.

Informaciķ publicada el 21 d'abril de 2017
Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Prat de la Riba, 1. 08320 El Masnou. Tel. 93 557 17 00