Facebook Twitter Linkedin Youtube Instagram

Ajuntament del Masnou

Elmasnouviu.cat
El Masnou ja tÚ un llibre sobre la seva hist˛ria

Dijous, 20 d'abril, a la tarda, a la sala Joan Comellas de l'Edifici Centre,  es va presentar el primer assaig que abraša la Hist˛ria contemporÓnia del Masnou des del naixement del poble com a entitat municipal independent, l'any 1812, fins a la celebraciˇ de les primeres eleccions municipals democrÓtiques de 1979. L'alcalde, Jaume Oliveras, i l'autora del llibre, la historiadora Rosa Toran, van presentar la publicaciˇ acompanyats per una nodrida representaciˇ de masnovins i masnovines. Tot seguit, un concert de la pianista Ester Lecha va tancar l'acte amb peces de Frederic Mompou i Franz Liszt.

La importÓncia d'aquesta publicaciˇ va manifestar-se de seguida amb les paraules de l'alcalde - i tambÚ historiador-, en mostrar la seva satisfacciˇ i l'orgull  per “aquesta ambiciosa obra que era una necessitat d'aquest municipi”. Per aix˛, va tenir paraules d'agra´ment per a tots aquells qui l'havien fet possible i molt especialment per a la Rosa Toran, l'autora, qui va ser l'encarregada d'explicar el contingut d'aquesta obra de 900 pÓgines i fruit de mÚs d'una dŔcada de recerca. Tot i que es poden fer lectures parcials de l'obra, el primer que va recomanar als lectors Ús que "comencessin pel pr˛leg i l'Ýndex, el que els permetria entendre mÚs clarament l'estructuraciˇ cronol˛gica i temÓtica del llibre". Toran va explicar que l'assaig "s'organitzava cronol˛gicament en set grans etapes i s'hi desenvolupaven, en cada una, l'evoluciˇ polÝtica, les activitats econ˛miques, els serveis indispensables per a la vida de la poblaciˇ, el teixit associatiu i les formes d'oci mÚs generals". La primera, abraša des de les notÝcies del primers pobladors fins al canvi dinÓstic, amb l'entronitzaciˇ dels Borbons; la segona, correspon a les dŔcades del dinovŔ segle, des de la consecuciˇ de la independŔncia el 1812 fins als canvis del tombant de segle; la tercera, s'endinsa en la nova dinÓmica municipal, amb el manteniment del poder tradicional i l'apatia no trencats fins al 1917, i inclou la dictadura de Primo de Rivera; la quarta, mostra els canvis radicals esdevinguts sota l'empara del nou rŔgim; la cinquena, narra els esdeveniments dels tres anys inserits en els nous parÓmetres dels canvis revolucionaris i els efectes de la guerra i la sisena s'endinsa en els quaranta anys del rŔgim feixista. Com a epÝleg, el capÝtol setŔ ofereix unes pinzellades dels anys de la transiciˇ i les primeres eleccions municipals de la nova democrÓcia, el 1979. L'anÓlisi de l'evoluciˇ de la poblaciˇ Ús inclosa al capÝtol vuitŔ.

L'autora, amb una llarga traject˛ria com a historiadora i docent, i ve´na del Masnou des de fa mÚs de quaranta anys, tambÚ va parlar de les peculiaritats que havien caracteritzat el municipi al llarg dels seus 200 anys d'hist˛ria. En va destacar la forta vinculaciˇ amb el mar, els entorns de classes que originaren rivalitats polÝtiques, el cert retard en l'apariciˇ del republicanisme, el fenomen acollidor de famÝlies refugiades durant la guerra i  les transformacions durant aquella Ŕpoca encaminades a aconseguir l'escolaritzaciˇ total, la presŔncia d'altes autoritats del rŔgim en l'Ŕpoca franquista i la destrucciˇ sistemÓtica del poble amb les edificacions a partir dels anys seixanta.

Abans d'acabar, l'alcalde, va preguntar a l'autora quin seria el proper pas desprÚs d'aquesta “necessÓria i fonamental obra que desplega un ventall immens per aprofundir en molts aspectes de la hist˛ria local”. En aquest sentit, Toran va avanšar que ja havia iniciat una altra tasca, centrada en donar llum a l'abast repressiu del franquisme.

La publicaciˇ Hist˛ria contemporÓnia del Masnou s'acompanya de fotografies del municipi, plÓnols, segells i altres objectes hist˛rics, aixÝ com un interessant Ýndex alfabŔtic sobre personatges, carrers, llocs, institucions i serveis del municipi.

La monografia, que es va poder adquirir durant la presentaciˇ,  ha comptat amb el suport de la Fundaciˇ Noguera i la Diputaciˇ de Barcelona. Es pot adquirir a les llibreries del municipi i el seu preu Ús de 30 euros.

Informaciˇ publicada el 21 d'abril de 2017
Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Prat de la Riba, 1. 08320 El Masnou. Tel. 93 557 17 00