Facebook Twitter Linkedin Youtube Instagram

Ajuntament del Masnou

El Masnou
El Masnou
El Masnou
El Masnou
El Masnou
El Masnou
El Masnou
Diari de l'alcalde

La gestió del temps i de l'agenda

29 de maig de 2017

Gestió del tempsQuan inaugurava l'apartat de l'alcalde hi incloïa també la publicitat de la meva agenda. Si hi feu una ullada, així com si rellegiu alguna entrada anterior al meu diari (Vegeu El meu dia dia) corroborareu que l'agenda d'un alcalde és atapeïda. No me'n queixo. Per això, i per la meva voluntat (i el meu deure) d'atendre tothom i totes les necessitats, i al mateix temps gestionar solucions i prendre les justes decisions, és molt important una òptima gestió del temps, motiu pel qual procuro no allargar les visites i reunions més d'una hora, en el pitjor dels casos. És una filosofia que intento traslladar a tota l'organització i que, al meu parer, hauria de tenir cabuda en el marc de la imminent reforma horària, iniciativa a la que estem adherits com a Ajuntament.

Una altra cosa són els actes o activitats que, depenent del caire que tinguin, poden allargar-se més. Amb l'arribada del bon temps es multipliquen i el proper cap de setmana n'és una bona mostra: la tarda de divendres, per exemple, hi coincideixen la recepció que el Cor Scandicus ofereix a la coral alemanya Donna Canta, en el marc dels actes de l’Any Millet,  la celebració dels 80 anys de la Creu Roja del Masnou, Alella i Teià, el lliurament dels XXXIX premis Goleta i Bergantí, i la inauguració d'una nova exposició del cicle d'arts visuals. Tots mereixedors de la presència de l'alcalde i per als quals compto ser-hi, si més no en algun moment de la jornada.

Tant per a reunions com per a activitats públiques, és clar que allà on no hi arriba l'alcalde habitualment hi ha la presència dels regidors delegats i el suport del consistori, però m'agrada ser-hi sempre que puc, viure l'activitat de les entitats del municipi de primera mà, fer-los-hi costat, ... i per això és cabdal una bona gestió del temps. Si no hi soc en alguna ocasió, no m’ho tingueu en compte, alguna mala coincidència, a vegades el desconeixement, potser algun contratemps o entrebanc inesperat, m'ho haurà impedit. En qualsevol cas, que l'activitat no s'aturi!


Adam i Eva
de Iago Pericot

16 de maig de 2017

L'alcalde en companyia de Iago PericotEl passat diumenge 7 de maig vam assistir a l'assaig obert, abans de l'estrena a Barcelona al teatre La Seca de l'Espai Brossa, de la darrera producció de teatre de Iago Pericot: Adam i Eva. La representació va ser a l'Espai Escènic Ca n'Humet, que va omplir la seva grada per veure en primícia aquest nou espectacle del Iago. Durant setmanes, al mateix equipament de Ca n'Humet s’hi van fer tots els preparatius i assajos. Com no podia ser d'una altra manera, des de l'Ajuntament hem volgut donar tot el suport i col·laboració a aquesta darrera obra d’en Iago Pericot, tal com també es va fer amb l'anterior de La Guillotina.

El teatre d’en Iago Pericot és transgressió i innocència alhora. Teatre nu com els seus personatges. A l’Espai Escènic, durant una bona estona vam gaudir dels personatges que sortien del quadre d'Albrecht Dürer, de la relació d'ells amb el públic i, en acabat, del col·loqui entre els protagonistes i productors de l'obra i el públic. Aquest dia també vam comptar amb la presència d’en Juanjo Puigcorbé, diputat de cultura de la Diputació de Barcelona.

Iago Pericot és un personatge entranyable, amb una obra teatral sempre innovadora i molt important dins l'àmbit teatral del nostre país. Però tampoc podem oblidar d'altres facetes també importants com la seva obra pictòrica. Continuarem col·laborant amb aquest masnoví genuí i treballant perquè la seva obra pugui tenir la seva màxima difusió i coneixement.

 
Quin model de turisme pretenem? 

4 de maig de 2017

Foto del Masnou, diari de l'alcaldeAvui dijous, 4 de maig, presentem públicament el Pla de Desenvolupament Turístic del Masnou. Per primera vegada el municipi disposarà d'un document marc estratègic que ens permetrà treballar i implementar polítiques en aquest àmbit. Al final del mandat passat ja vam començar a assentar algunes bases del que havien de ser les polítiques de promoció del municipi: la creació d'una Oficina de Turisme al Masnou, ubicada en un equipament emblemàtic com la Casa de Cultura, i el naixement d'un itinerari que permetés anar treballant propostes vinculades al nostre patrimoni cultural, gastronomia i altres atractius que pogués oferir el Masnou.

Les actuacions que hem anat fent en aquest sector mostren dades positives i han tingut bona acceptació. Però el Masnou ofereix encara moltes més possibilitats vinculades a la seva ubicació estratègica al costat de Barcelona, la platja, el port, el patrimoni, el clima i la gastronomia. Ara bé, si volem incrementar el nombre de visites i de pernoctacions al nostre municipi ens cal definir un model que sigui sostenible, compatible amb els que vivim al Masnou, i regulat, que defineixi un model de turisme i de visitant que vagi d'acord amb el model de municipi que volem.

Ara disposarem de l’eina, d’aquest pla estratègic, en què han participat els diferents agents socials i econòmics implicats en el turisme i en la promoció del municipi. A partir d’aquí, ens cal continuar treballant totes aquestes potencialitats que tenim i que permetin fer del Masnou un municipi acollidor pel visitant i alhora en òptimes condicions pels nostres veïns i veïnes.

Us animo a que conegueu aquest nou Pla estratègic aquesta tarda, a les 19 h, a la sala polivalent de la Biblioteca, acte que clourà amb un petit tast de productes locals.


Una intensa setmana de Sant Jordi

21 d'abril de 2017

Alcalde saludant a Carme ForcadellAquest setmana que culmina amb la diada de Sant Jordi està plena d'activitats. Dimecres a la tarda vaig assistir al Parlament de Catalunya a l'acte de suport a la presidenta d'aquesta institució, Carme Forcadell. Un acte organitzat pels ex-presidents del Parlament  Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert. Una sala plena amb una convocatòria adreçada també als antics diputats del Parlament de Catalunya, fet que em va permetre retrobar-me amb diputats i diputades, tant del meu grup com d'altres, amb els qui feia molt de temps que no ens veiem. Aquesta part emotiva de l'acte de retrobament, i a banda de les intervencions dels ex-presidents del Parlament i de l'actual president de la Generalitat, es va centrar en la crònica de dos moments històrics com són el procés de la famosa LOAPA després del 23 de febrer de 1981 i el de l'Estatut de 2006 fins la sentència del Tribunal Constitucional, narrats pels periodistes José Antich i Mònica Terribas. Un acte emotiu i necessari per refermar el compromís que tenim tots plegats amb el procés que viu el nostre país.

Amb la Carme Forcadell tornarem a compartir un acte aquest dissabte, però aquest cop al Masnou, i en el marc del concert que oferirà l'Orfeó Català dins la programació de l'Any Millet. I ahir dijous al vespre va tenir lloc un altre acte molt emotiu, que fruit d’un llarg treball al llarg d’aquests darrers anys, per fi arribava: la presentació del llibre d'Història Contemporània del Masnou. La culminació de tot un treball rigorós de recerca de la historiadora i amiga Rosa Toran que omple un buit molt important. Aquest va ser un objectiu que ja em vaig marcar com a regidor de Cultura i que ara ha vist la llum essent alcalde de la vila. La Rosa Toran ha col·laborat amb molt projectes com historiadora i també fruit de la seva activitat com a vicepresidenta de l'Amical de Mauthausen. Esperem poder continuar disposant de la seva valuosa contribució a la tasca de la recerca de la història local de la nostra vila. I per finalitzar l'acte l'Ester Lecha, jove pianista masnovina excepcional, ens va interpretar unes peces de Frederic Mompou i Franz Liszt. En definitiva, un acte amb la sala plena de gom a gom, en el que vam poder gaudir de la història i de la música.

La diada de Sant Jordi, amb un munt d’activitats per gaudir-la al Masnou, serà una cloenda excel·lent per a aquesta setmana d’emocions. Bona diada!


5 anys d'Espai Escènic Ca n'Humet

11 d'abril de 2017

Moment de l'obra Dones SàviesAl mes de març del 2012 iniciàvem el projecte de creació d'una programació estable en l'àmbit de les arts escèniques al Masnou. Aquesta va ser una de les primeres decisions que vaig prendre, llavors com a regidor de Cultura. Portem ara cinc anys amb un projecte ja consolidat. Durant tot aquest temps hem dignificat un espai, a partir de petites inversions i d'un canvi en el model de gestió, que ha permès a la gent del municipi poder gaudir, a prop de casa i la majoria de caps de setmana de l'any, d'una programació estable en matèria de teatre, música i dansa. Aquesta programació també s'ha complementat amb altres activitats, com les de caràcter formatiu. I ha combinat la presència d'artistes i produccions professionals amb les de caràcter amateur, així com també les propostes fetes des del nostre municipi, amb produccions que hem impulsat directament.

Hem intentat anar fidelitzant un públic que ha anat omplint la sala cada cap de setmana, i gràcies a tots ells, vosaltres, hem pogut continuar amb aquest projecte que avui és una realitat consolidada. Un esforç que també cal agrair als professionals que treballen dia a dia per a fer realitat aquesta programació estable, tant els propis de l'ajuntament com els que porten la gestió de la sala.

El repte ara és la continuïtat d'una programació de qualitat, feta amb pocs recursos, però de la qual ens podem sentir plenament satisfets. Per molts més!La Casa del Marquès, un referent per a l'emprenedoria

30 de març de 2017

Acte de presentació del programa ReempresaEl passat divendres 24 de març vam renovar el programa REEMPRESA al Centre d’Empreses de la Casa del Marquès. Una proposta molt interessant impulsada des de la patronal CECOT amb  el suport de la Diputació de Barcelona. Una iniciativa que posa en contacte i fa mediació entre empreses que tanquen i noves idees de negoci que es poden aprofitar d'aquest fet per iniciar un projecte d'emprenedoria nou. Aquest servei, junt amb d'altres programes de suport i foment a l’activitat empresarial (assessorament, formació, suport, ...),  s’ofereix en aquest equipament municipal.

La conversió de la Casa del Marquès en un centre d'empreses ha estat una història d'èxit. Iniciada en el mandat de l'Eduard Gisbert, es va tirar endavant la rehabilitació d'aquest equipament, inaugurat l’any 2014, gràcies al programa FEDER, amb el suport de la Diputació i, també, del departament de Governació de la Generalitat, des d'on vaig poder contribuir-hi, així com a la col·laboració dels ajuntaments d’Alella i Teià.

Avui aquest centre d'empreses és una realitat viva, amb una plena ocupació en les seves diferents modalitats (viver, centre de negocis, coworking, ...), tant d'empreses de nova creació com de d’altres ja consolidades. Empreses i projectes emprenedors amb molta empenta i innovació, gent jove que tira endavant les seves iniciatives, tan variades que van des de la consultoria fins a la distribució d’avellanes i pistatxos, passant pel sectors de la comunicació i immobiliari, la promoció de l’esport o la venda i fabricació de productes químics, només per citar-ne alguns exemples.  Tot plegat  fa de la Casa del Marquès un centre d'excel·lència i de referència que ens permet posar el Masnou al capdavant d’un munt de projectes d’emprenedoria.


El Masnou vist pels infants

16 de març de 2017

Sessió del Consell dels InfantsEl curs escolar 2012/2013, en el passat mandat municipal, es va reprendre la iniciativa del Consell Municipal dels Infants amb posterioritat a una aturada per a replantejar-ne els mecanismes de funcionament i actualitzar-los als nous temps, després de molts anys d’arrencada del projecte (al curs 2004/2005). Personalment, l'experiència cada any va essent més positiva. En la primera fase del consell, tinc l’oportunitat de rebre cada curs l’alumnat  de sisè de primària de totes les escoles del Masnou, en diferents sessions que estan tenint lloc durant aquest mes de març. Els explico el funcionament de l’Ajuntament i del sistema democràtic, i els presento a grans trets el tema de debat, que més endavant aprofundiran a classe, on escolliran dos representants (nen i nena) que defensaran les propostes que acordin al plenari final.

Enguany, els proposem que reflexionin i discuteixin entorn a la mobilitat al municipi (a peu, en bicicleta, en transport públic i privat, i també l’aparcament), un tema de màxima actualitat, doncs després d’un llarg procés tècnic i participatiu, properament es durà a aprovació el Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible del Masnou 2016-2021. La proposta més valorada i votada, la faran arribar a l'Ajuntament per tal que es comprometi a dur-la a terme en el si del PMUSM. Algunes de les més recents intervencions de l’alumnat, per exemple, plantejaven la dificultat de passejar sense obstacles per les voreres del municipi. I d’altres, més allunyades del tema de debat, però a l’abast de la seva mirada curiosa, m’interrogaven per l’estat de d’altres temes d’actualitat, com són l’illa centre, el pavelló esportiu o la necessitat d’una plaça de la vila.

Sigui com sigui, el Consell Municipal dels Infants és una experiència que permet fomentar la participació, el valor de la representació, la necessitat de retre comptes, el debat, l'esperit crític i un compromís amb la comunitat. Les preguntes, els dubtes i la visió de l’alumnat del municipi sempre ajuden a enriquir les sessions i a mirar-se el Masnou des d’una altra òptica, igualment legítima i enriquidora. Les ganes de participació que mostren des de les escoles del Masnou són el millor estímul per a continuar treballant per anar millorant dia a dia el nostre poble.


La participació de tothom, clau per a la presa de decisions

27 de febrer de 2017

Presentació del Pla d'accióL'Ajuntament del Masnou té diferents òrgans de participació ciutadana que funcionen de manera regular. Uns Consells Municipals de temàtica sectorial, com són els de Patrimoni Cultural, Promoció Econòmica, Benestar Social i l’Escolar, i un d’àmbit general, que és el Consell de la Vila. També els que són propis dels equipaments cívics (Ca n’Humet i Els Vienesos). I, finalment, el dels Infants, que en breu arrencarà l’edició d’aquest curs escolar.

A l'anterior mandat, com a regidor de Participació Ciutadana, ja vaig impulsar dos elements importants per a regular aquest àmbit: el reglament de participació i un pla de participació ciutadana que en aquest mandat s'ha tornat a renovar. Alguns d'aquests consells ja existien i se'ls ha donat un tomb que n’ha millorat el seu funcionament, com és el cas dels àmbits de patrimoni cultural i de la promoció econòmica. En aquesta línia, és important que anem millorant el funcionament de tots aquests organismes, que ajuden a la presa de decisions municipals amb el màxim debat i consens possible amb les persones i entitats representants del sector afectat. 

Una altra via de participació de la ciutadania en la presa de decisions és la no reglada, que acostuma a ser més eficaç i directa. Normalment és per a tractar temes que afecten directament al veïnat d’una zona concreta del municipi. Llavors la resposta és molt receptiva per part de la ciutadania, i el diàleg i el debat molt profitós amb els i les representants municipals. Un exemple recent és la sessió informativa que es va fer a la sala de plens respecte al projecte de millora dels carrers de Doctor Agell, Pere Grau i Cuba. El debat distès amb veïns i veïns permet incorporar elements que poden millorar el projecte presentat per l’Ajuntament.

Tots aquests mecanismes de participació ciutadana, reglats o no reglats, juntament amb les audiències públiques, la possibilitat de fer aportacions en processos participatius concrets mitjançant formularis en línia, o les xarxes socials, les aplicacions per a dispositius mòbils i, és clar, l’Oficina d’Atenció Ciutadana o les visites concertades, configuren un ampli ventall perquè els ciutadans del Masnou ens feu arribar les vostres consideracions per tal que les puguem tenir en compte a l’hora de prendre les millors decisions.


2017: L’any Millet

14 de febrer de 2017


Lluís MilletEl passat 6 de febrer la comissió constituïda per celebrar els 150 anys del naixement del mestre Lluís Millet (18/04/1867) va tancar la programació per al present 2017, en què celebrarem aquest esdeveniment. Una programació extensa, que s’iniciarà amb una conferència i el concert que hi donaran el tret de sortida a mitjans de març, i que tindrà el seu acte més emblemàtic el 22 d’abril amb el concert de l’Orfeó Català, fundat pel propi Millet, a l’església de Sant Pere. Però no només. També hi tindrem dues exposicions a l’entorn de la seva vida i obra: l’una a la Casa de Cultura i l’altra a la seu social de Gent del Masnou. L’any Millet el finalitzarem amb la presentació del treball de la beca de recerca local sobre la seva figura.

Una pila de concerts i activitats gràcies a tot un seguit d’entitats i persones que faran possible una programació molt complerta: el cor Scandicus, UNESCO del Masnou, Gent del Masnou i la Coral Xabec, l’Escola Municipal de Música, la JOCEM, Òmnium Cultural, l’escola Lluís Millet i els membres del Consell Municipal de Patrimoni Cultural del Masnou. I, també, molt especialment a la família del músic masnoví, i al seu net Lluís, que ha participat i col·laborat des del primer dia en aquest esdeveniment d’homenatge a l’il·lustre masnoví.

6 de febrer de 2017: 9N som tots

6 de febrer de 2017

Avui hem estat un altre cop al Palau de Justícia. Membres del govern municipal del Masnou, un cop més, hem fet costat als nostres representants processats per organitzar la consulta popular del 9 de novembre de 2014. Hem estat allà i continuarem sent-hi tantes vegades com calguin. Estem assistint a un dels esperpents més lamentables d'un sistema pretesament democràtic, que atempta contra llibertats i el dret de la ciutadania a exercir el vot. No només es jutja a un president de la Generalitat i a dues conselleres, sinó a tots els qui vam participar en aquell acte democràtic del 9 de novembre, a més de dos milions de catalans i catalanes que vam expressar el nostre vot. La instrumentalització de la justícia, amb la inexistència de la divisió de poders pròpia d'un sistema democràtic i els atacs permanents dels successors directes d'un règim dictatorial que s’omplen la boca de legalitat, no podran aturar la voluntat del nostre poble. Des del Masnou estarem sempre defensant els valors democràtics i la legitimitat de poder decidir lliurement el nostre present.La importància de la memòria històrica

1 de febrer de 2017

Itinerari 'El Masnou sota les bombes'El passat diumenge, 29 de gener, des de l'Ajuntament del Masnou vam organitzar l'itinerari "El Masnou sota les bombes", coincidint amb els 78 anys de la finalització de la Guerra Civil i de l'entrada al Masnou, el 27 de gener, de les tropes franquistes i feixistes italianes. El Masnou, com d'altres poblacions catalanes, va patir els bombardejos del feixisme contra la població civil. En el nostre cas, el dia abans de l'entrada de les tropes d'ocupació, la població del Masnou va patir un dels bombardejos més cruels. Recuperar un fet com aquest no és un fet aïllat: durant els dos propers anys programarem una sèrie d'actes i treballs encaminats a recuperar la nostra memòria històrica, vinculada al nostre passat republicà i a la Guerra Civil.

Recuperar el nostre passat, saber d'on venim, també ens permet saber on som i en quines circumstàncies vivim. Molts masnovins van haver de fugir després d'una cruel guerra i patir-ne la repressió posterior. Quan veiem el que passa avui, amb homes i dones que es veuen obligats a fugir de guerres i situacions injustes, no hem de perdre mai de vista que nosaltres, o els nostres avantpassats, també ho hem viscut. I que vam ser afortunats perquè pel camí ens van acollir pobles solidaris.

Justament, la solidaritat i l'acollida són deures d'una societat que es vol madura i democràtica. En aquest sentit, el Ple municipal del mes de gener va aprovar la declaració institucional de suport a la campanya “Casa nostra, casa vostra”, que té l’objectiu de dur a terme accions per a animar a la ciutadania a que afavoreixi un canvi d’actitud a les institucions relacionat amb el drama humà que estan patint multitud de refugiats al Mediterrani que s’han hagut de desplaçat forçosament amb motiu de diversos conflictes. Tal com s’inicia el manifest al que ens hem adherit, “Catalunya ha estat sempre terra d’inclusió, però no podem oblidar que en molts moments també hem estat rebuts en altres terres.”

Per reforçar aquests valors tan necessaris en la societat actual són cabdals actuacions com les que es fan aquesta setmana en el marc de la commemoració del Dia escolar de la no violència i la pau (DENIP), que va tenir lloc el 30 de gener, on es realitzen tallers de sensibilització sobre els refugiats per als escolars del Masnou.

Assumint compromisos com a país i tirant endavant nous projectes locals

23 de gener

Acte de presentació de l'AECAT a MataróAquesta setmana passada s'han celebrat diferents trobades i actes sobre temes que tenen un gran interès polític, i en els quals crec que tenim l'obligació de participar des del Masnou.

El passat dimecres 18 de gener vaig assistir, amb la tinent d'alcalde Sílvia Folch, a una jornada molt interessant sobre la iniciativa per a la reforma horària, terreny en què ben aviat el Parlament de Catalunya legislarà per a introduir canvis. Cal que ens posem al dia i que anem superant uns horaris irracionals i ens anem acostant a Europa. Per això, caldrà també que com a Ajuntament comencem a treballar, conjuntament amb el món educatiu, el comerç i les entitats, per tal d'anar avançant cap a una racionalització dels horaris en el nostre municipi. Evidentment, calen canvis generals per tal que puguem avançar a nivell local. Per això el divendres la Sílvia Folch, com a representant de la Federació de Municipis de Catalunya, també va participar en diferents debats sobre la reforma horària, ben conscients que ens hi hem de posar, ja que el ple de l'Ajuntament del Masnou es va adherir a aquesta iniciativa.

El mateix dimecres també vaig assistir a la jornada de debat governslocals.cat, impulsada des del departament de Governació de la Generalitat de Catalunya, sobre com ha de ser el món local en el marc de la República que volem construir. Un debat molt important i en el que cal que els municipis tinguem un paper fonamental en la construcció del nou país que volem. I finalment, dijous, una bona part dels càrrecs electes del Masnou adherits a l'Assemblea de Càrrecs Electes de Catalunya, impulsada per l'Assemblea de Municipis per la Independència, vam assistir a Mataró a la trobada dels electes del Maresme compromesos amb el procés independentista.

Ocupar-se de temes fora del municipi no implica que ens oblidem dels temes estrictament municipals i comencem l’any com el vam acabar: després que a la darrera Junta de Govern Local de l’any 2016 vam aprovar un munt de projectes per a tirar endavant, hem començat el 2017 aprovant-ne molts altres: el projecte del parc infantil del Parc Vallmora, que representarà la posada en marxa de la segona fase; l’adjudicació de les millores de les voreres dins del pla de xoc 2016, un cop executades les millores en l'asfaltat de diversos carrers; un canvi en la sol·licitud del programa Xarxa de la Diputació de Barcelona, demanant per a aquest any 2017 la peatonalització i millores de diferents trams del carrer de Roger de Flor; o, el fet d'acollir-nos a un dels programes especials de la Diputació, que ens permetrà assumir les despeses del nou Centre de Distribució d'Aliments i fer millores en l'actual complex poliesportiu.

Retornats amb força d'unes bones festes

9 de gener

Acabem les festes de Nadal i iniciem l'any 2017. Han estat unes dies que m'han permès combinar la família, el treball a l'Ajuntament i l'assistència als actes festius organitzats al nostre municipi. Crec que cal que fer un balanç positiu de tota l’activitat que s'ha organitzat al nostre poble, tant per part de l'Ajuntament com per part de les entitats, que amb la seva feina fan possible que gaudim d'unes setmanes plenes d'actes i dinamisme.

La cavalcada de Reis sempre marca la finalització de les festes nadalenques. I la que tenim al Masnou és molt peculiar, amb un recorregut llarg i costerut degut a l'orografia del nostre municipi.  Però alhora, aquestes característiques també li donen la seva pròpia singularitat, que juntament amb la participació de les carrosses de les entitats fan d'aquesta cavalcada un esdeveniment molt especial, a l’alçada de la il·lusió dels infants.

La mateixa il·lusió que el govern municipal hem posat en una pila de projectes que vam aprovar abans de  finalitzar l'any, i que  caldrà realitzar aquests propers mesos: la reforma del pati de Can Malet, la peatonalització de l'entorn de la Calàndria, l’adequació dels horts urbans de damunt del parc Vallmora, o l'ampliació i creació de nous correcans, entre altres. També, a mitjans de gener reprendrem actuacions de millora de la via pública, com la pavimentació de carrers. I, finalment, la bona notícia de la represa del projecte de l'Illa Centre (vegeu “Un futur amb canvis en positiu”) també marcarà un 2017 que comencem amb força.


Un futur amb canvis en positiu

29 de desembre

L'anunci de la represa del projecte de l'Illa Centre (solar de l'antiga DOGI) ha vingut a coincidir amb l'audiència pública que he fet com alcalde sobre el projecte vinculat al pati i al teatre del Casino. Dos projectes aparentment diferents, però que tenen en comú l’ajuda que suposaran per a la vertebració del municipi. El projecte de l'Illa Centre va ser aprovat l'any 2010 amb el consens de tots els grups municipals: un projecte que, a banda dels edificis d'habitatge de la promoció privada i de locals comercials, també preveu una plaça pública, un pàrquing públic, un equipament municipal i habitatge de protecció oficial. D’altra banda, la proposta municipal de modificació del pla general en l’àmbit del Casino té la voluntat de convertir en plaça pública l'actual pati, així com rehabilitar el teatre i erigir-lo en un equipament cultural públic de primer ordre, comportant les lògiques compensacions cap a l'entitat.

Aquests dos espais, l’Illa Centre i el Casino, no poden ser dos espais aïllats, sinó que hauran de ser connectats pel carrer Roger de Flor i la seva reurbanització, que haurà de comportar que un tram important es converteixi en prioritari per als vianants. Finalment, aquest nou eix ciutadà ens haurà de permetre comunicar des del Parc Vallmora, passant per l'Illa Centre i l'edifici del Mercat municipal, fins a l'actual espai del Casino reconvertit en un gran espai ciutadà. Estic convençut que això pot esdevenir un gran canvi en positiu per al nostre municipi.

Amb aquests projectes col·lectius a l’horitzó, aprofito per a desitjar-vos que feu realitat els vostres propis projectes l’any que aviat comencem. Feliç 2017!

Una nova rotonda a la carretera d'Alella

14 de desembre de 2016

Des de fa aproximadament un any que vam plantejar a la Diputació de Barcelona la necessitat de solventar un dels punts negres, pel que fa a la circulació de vehicles i persones, que tenim al Masnou. Es tracta de la cruïlla entre el carrer Rosa Sensat i la carretera d'Alella. El trànsit de 15.000 vehicles diaris, l'accés a l'institut Mediterrània i a l'escola Lluís Millet, també a les instal•lacions del C.D. Masnou, i l'impacte que tot plegat té entre el veïnat de la zona fa absolutament necessària una intervenció per part de qui té la titularitat d'aquesta carretera: la Diputació de Barcelona. Ahir, dimarts 13, el diputat d'Infraestructures Viàries i Mobilitat Jordi Fàbrega, va corroborar el compromís d'aquesta institució en el pressupost del 2017, que preveu una dotació de 400.000 € per a fer aquesta rotonda. Una rotonda especial per a un lloc de molta complexitat, que ha de millorar el trànsit i, sobretot, la seguretat del pas dels vianants. Ara haurem d'acabar de discutir algunes millores que plantegem des de l'Ajuntament amb algunes peticions per part del veïns i veïnes de la zona que permetin tirar endavant aquesta rotonda tant imprescindible. Una molt bona notícia.

Un cap de setmana a fons amb les entitats

30 de novembre de 2016

L'alcalde visita una de les parades de les entitatsL'activitat associativa, juntament amb  actes institucionals, han comportat un cap de setmana ben farcit, en el qual he pogut comprovar de primera mà l'important teixit associatiu del nostre municipi en tots els actes als que he pogut assistir. Començant pel divendres en l'acte central contra la violència vers les dones, dins d’un mes en què diverses entitats han programat un munt d’activitats, amb la lectura del manifest en que vàrem denunciar, un cop més, una xacra social que cal tallar d'arrel de la nostra societat. Seguint, en el pla institucional i a la sala de plens de l'ajuntament, amb la presentació del llibre  sobre l'obra de Bonaventura Bassegoda al Masnou, elaborat per la Marta Roig i el Miquel Rico; treball seleccionat amb motiu de la Sisena edició de la beca de recerca local La Roca de Xeix. Dins del mateix acte es va donar a conèixer el treball seleccionat per la nova convocatòria de la beca, sobre la figura del músic masnoví Lluís Millet, que s’emmarcarà dins els actes a celebrar l'any 2017 per a commemorar els 150 anys del seu naixement. I, finalment, assistint a la Nit de l'Esport, on tota la família esportiva del Masnou s'aplega any rere any per veure o rebre el reconeixement a esportistes i clubs de la vila.

El dissabte, per segon any, vaig poder assistir a l'església de Sant Pere a la interpretació del Cant de la Sibil•la, organitzat per les entitats Capitanes del Masnou i l'associació UNESCO, un acte emotiu i de gran qualitat artística que permet al Masnou unir-se a una tradició cultural  arrelada a la nostra història. I, tot seguit, al sopar anual de l'entitat Luz del Alba, que cada vegada més duu a terme una intensa i variada activitat.

El darrer dia del cap de setmana, el diumenge, el vaig dedicar a passejar per la quarta edició de la Jornada d'entitats, enguany ubicada al voltant de la plaça de la Llibertat. Un èxit de participació i una demostració de la vitalitat de les nostres entitats, que va finalitzat amb el ja tradicional dinar de germanor.

En definitiva, un cap de setmana ben intens que m’ha permès una major proximitat amb els nostres veïns i veïnes.

El meu dia a dia

24 de novembre de 2016

Inaugurava aquesta secció expressant que sovint sembla que el dia a dia i les seves urgències ens facin perdre de vista el més essencial, així és que avui us explico com ha estat en les darreres setmanes aquest dia a dia que m’ha tingut ben “distret” (i que podeu consultar a l’apartat de l’agenda).

O, més ben dit, setmana a setmana. La setmana comença puntualment els dilluns, repassant i organitzant amb el meu gabinet l’agenda de tota l’activitat fins al diumenge. A continuació, ens reunim la comissió executiva, que planifiquem la setmana: preparem o revisem l’ordre del dia dels òrgans de govern, repassem l’agenda setmanal, els aspectes comunicatius i altres que puguin sorgir.

Els dimarts, quinzenalment i de manera alternativa, arriba el torn de la via pública i la seguretat ciutadana. Temps per a revisar amb els regidors i regidores delegats, i el seu equip tècnic, com està el municipi en aquests àmbits i com resoldre els problemes o conflictes que hi pugui haver. També, en aquest cas setmanalment, és el dia escollit per a coordinar temes entorn del departament de Comunicació i Premsa.

Els dimecres és el dia que dedico a les visites ciutadanes (veure Marató de visites). Els dijous els intento destinar a reunions internes, també del grup municipal que encapçalo, i a presidir la Junta de Govern Local, en què s’aproven les propostes d’actuacions de l’Equip de Govern i, per tant, part de la nostra acció política. Aquesta actuació es complementa amb la que s’aprova, amb caràcter mensual, al Ple municipal. Els divendres acostumo a sortir al carrer i veure de primera mà les intervencions, també les mancances, que hi ha a la via pública. I els cap de setmana són abocats a actes i activitats, a l’oci i, si es pot, a una mica de descans... Fins que la roda torna a començar.

Enmig de tota aquesta activitat, diguem-ne ordinària, també hi ha temps per a reunions de consells municipals i comissions diverses, convocatòries d’audiències públiques, visites institucionals, signatures de convenis, o l’ofici de casaments i altres celebracions, sempre benvingudes, com les noces d’or, avis i àvies centenaris o 25 anys de treballadors municipals. I per a les urgències... però això ja quedarà per a un altre capítol.


Municipalisme o com no viure aliens a la resta de municipis

13 d'octubre de 2016

Reunió de l'Associació Catalana de MunicipisEl passat dissabte vaig assistir a l'assemblea de l'Associació Catalana de Municipis, en la que es va debatre un document de com ha de ser el món local en la república que volem construir. La participació en debats com aquest és important pel nostre Ajuntament. Per això, en aquest mandat participem de forma activa en determinats àmbits de treball de les dues entitats municipalistes del país, la Federació de Municipis de Catalunya i la pròpia Associació Catalana de Municipis, com per exemple el de Bon Govern i Innovació Democràtica, al qual assisteixo jo mateix. Sempre he considerat que el Masnou no pot restar al marge dels espais de trobada i relació amb la resta de municipis del país. Menys encara dels municipis que ens són més propers, principalment els veïns Alella i Teià, amb els quals fins i tot tenim serveis mancomunats, o dels municipis del Baix Maresme, que mantenim connectats amb trobades freqüents d’alcaldes i alcaldesses.

Tampoc som un municipi aïllat, ni molt menys, en el foment i la defensa dels drets nacionals, motiu pel qual compartim espais de trobada, projectes i inquietuds amb la resta de municipis adherits a l’Associació de Municipis per a la Independència.

Finalment, també és un dels meus objectius com a alcalde l'increment de relacions amb aquelles institucions supramunicipals que presten suport tècnic i econòmic al món local: tant els diferents departaments de la Generalitat de Catalunya, com especialment  la Diputació de Barcelona. El Masnou no pot restar aïllat i s'ha de donar a conèixer a la resta d'institucions del país. La recerca de recursos, tant tècnics com econòmics, sempre serà més efectiva mantenint una relació directa amb aquestes institucions.

Passem comptes amb la ciutadania

5 d'octubre de 2016

Cartell de promoció de l'audiència públicaUn dels objectius primordials i més immediats de dur a terme quan em vaig estrenar com a alcalde era l’aprovació d’un Pla d’Actuació Municipal (PAM) que guiés l’acció de govern durant tot el mandat. No era fita fàcil i mai abans s’havia fet al Masnou. També tenia clar que en la seva elaboració s’havia de donar veu a la ciutadania, de manera que sobre la proposta de document s’hi van poder fer aportacions, tant mitjançant audiències públiques com a través del web municipal. El PAM 2015-2019, com sabeu, va ser finalment aprovat el mes de desembre, i és consultable a través del propi web municipal i en edició impresa.

El PAM és la translació dels programes electorals i del programa de govern d’Esquerra Republicana de Catalunya - Acord pel Masnou - Moviment d'esquerres i Convergència i Unió al dia a dia de l’administració. Un full de ruta per a assolir la màxima efectivitat de l’actuació del govern i, és clar, fer efectius els compromisos adquirits davant de la ciutadania del Masnou, que no perdem mai de vista que és a qui ens devem.

Per tot això, i ara que ja portem més d’un any d’aquest camí de quatre anys, és l’hora de passar comptes amb tots i totes vosaltres: Què hem fet l’Equip de govern en aquest any i escaig de mandat? Estem complint amb els compromisos adquirits? Quin camí ens queda per a recórrer? Hi ha actuacions que haguem de rectificar?

L’audiència pública de demà dijous, a les 19.30 hores, a l’Edifici Centre, justament pretén donar resposta a aquestes qüestions. I, com crec que he demostrat sobradament des de que sóc alcalde, vull escoltar de primera mà les vostres apreciacions, doncs són una part indestriable de la resposta. Us hi emplaço!


Marató de visites

30 de setembre de 2016

Cansat, però sobretot satisfet d’una jornada intensa com a alcalde del Masnou. Així és com vaig acabar el dimecres, que és el dia de la setmana que rebo la majoria de visites ciutadanes al despatx de l’Alcaldia. El nou apartat del web municipal sobre la figura de l’alcalde ha permès ja, dues setmanes i escaig després de la seva creació, una millora en la relació amb els veïns i veïnes que volen contactar-me directament. Aquest dimecres passat, des de primera hora del matí fins al vespre, vaig atendre una dotzena de visites, inclosa la sortida a l’escola Lluís Millet. En aquesta ocasió, molt variades, relacionades amb l’ocupació, l’emprenedoria, la via pública, esports... Temes que es poden resoldre de manera immediata, altres que malauradament no tenen solució, o altres que necessiten disposar de pressupost. En general, es tracta d’un dia molt intens, que em permet conèixer millor i de més a prop alguns dels nostres veïns i veïnes del municipi. Aquesta és la voluntat expressada des del mateix moment que vam iniciar el present mandat: escoltar i dialogar amb la ciutadania i no defugir dels problemes que també té la nostra vila. El compromís és mantenir sempre aquesta voluntat d’escoltar amb atenció a tothom qui viu al Masnou.


Un cap de setmana intens

21 de setembre de 2016

L’agenda d’un alcalde no descansa mai, tampoc els caps de setmana. Aquest que acaba de passar ha estat especialment intens, i ha destacat malauradament per l'accident que es va produir a Premià de Mar el diumenge 18 de setembre passat. Previ al cap de setmana, dijous al vespre ens vam trobar amb veïns i veïnes de Can Mandri i els vam poder explicar de primera mà les millores que aquesta mateixa setmana s'inicien per reduir les possibles avaries en el subministrament d'aigua potable. Divendres, el diputat Fabian Mohedano, impulsor de la iniciativa per a la reforma horària, ens va explicar la necessitat de tirar endavant un canvi important en els nostres horaris, adaptant-nos als horaris europeus, i treure'ns de sobre una rèmora del franquisme. El dissabte vaig passar-lo acompanyat dels  avis i àvies de Can Malet, i també seguint d’aprop la segona trobada Ple de Rauxa que, gràcies a la persistència de la colla bastonera Ple de Cops, s'ha consolidat amb la participació de bona part de les escoles del Masnou i d’entitats relacionades amb la cultura popular. Finalment, el diumenge va venir marcat per l'explosió d'un pis a Premià de Mar que es va cobrar una víctima i una quinzena de ferits. A la tarda, amb la regidora d'Acció Social, Noemí Condeminas, vam assistir a la reunió de coordinació al poliesportiu de Premià de Mar i els vam oferir el nostre suport. Ja a la nit, vam rebre una família a l'alberg del Masnou i hem posat a disposició tot el suport que calgui en suport de les víctimes d'aquest lamentable accident.


Una jornada particular

14 de setembre de 2016


Després dels actes de la Diada al Masnou i a Barcelona continuem de ple amb l'activitat municipal. Ahir dimarts vaig dedicar una part del dia a estar amb la policia local del Masnou, de la mateixa manera que fa uns mesos vaig fer amb la brigada de manteniment. Una jornada tranquil·la en el torn de matí i tarda. Una experiència interessant que em permet com a alcalde conèixer millor un dels serveis essencials del nostre municipi i que treballen dia a dia pel benestar dels nostres veïns i veïnes. Observar com s'aixeca a partir de les sis del matí el Masnou, veure de primerà mà els problemes de neteja viària no resolts, la mobilitat a les estacions, el moviment a les entrades de les escoles, l’inici atrafegat del mercat municipal i del mercat ambulant, ... en definitiva, com tot es posa en marxa em fan conèixer millor les dinàmiques del municipi a segons quines hores i estudiar solucions a les mancances que hi pugui haver.

Per cert, aquesta posada en marxa del municipi ben d’hora, sabent a quines hores tardanes anem a dormir tots plegats, em fa pensar en la necessitat urgent de la reforma horària. Aprofito per a convidar-vos a assistir a la xerrada que aquest divendres fa el diputat Fabián Mohedano al Masnou per a sensibilitzar sobre aquesta iniciativa amb l’objectiu d’aconseguir per a la República Catalana uns horaris més coherents amb els hàbits socials actuals i en consonància amb la resta de països europeus. Us hi espero!


Per què l'apartat 'L'alcalde'?

5 de setembre de 2016

Quan prenia possessió al capdavant d'aquest Govern Municipal com a alcalde, el 13 de juny de 2015, em vaig comprometre amb el diàleg i la proximitat.

Tot i que sovint sembla que el dia a dia i les seves urgències ens facin perdre de vista el més essencial, aquests són principis que sempre he tingut ben presents, ja que són bàsics per a conèixer les vostres opinions sobre el municipi (mancances, desitjos, crítiques...,), que són del tot fonamentals perquè, no ho perdem mai de vista tampoc, treballem per al Masnou i per a vosaltres.

Per això, en aquest any i escaig que portem de mandat, i d'acord amb el Pla d'Actuació Municipal (PAM), hem impulsat nous canals de comunicació corporatius (xarxes socials, portal de transparència, aplicació per a dispositius mòbils per a la comunicació d'incidències a la via pública, ...) i en posarem en marxa d'altres (millores al web municipal i a la publicació El Masnou Viu, posada en marxa de pantalles informatives en diversos equipaments, etc.), així com hem creat nous espais i òrgans de participació on podem trobar-nos de manera freqüent (audiències públiques, Consell de la Vila, ...).

Com a alcalde, procuro ser accessible i que la comunicació sigui fluïda. Rebo visites al despatx, mantinc actius perfils personals a diverses xarxes socials i un bloc, surto al carrer per estar en contacte amb el dia a dia, ...

L'apartat "L'alcalde", que avui poso a disposició de tots i de totes vosaltres dins del web municipal, ha de ser una eina més de proximitat, que ens permeti conèixer-nos i comunicar-nos. Dins d'aquest apartat hi trobareu, com a novetats, la meva agenda institucional, donant també resposta a la voluntat de transparència, l'enllaç a les xarxes socials i al bloc de què disposo, per a qui em vulgui conèixer en d'altres facetes, l'accés a discursos i articles, perquè estiguin a l'abast de tothom, així com un dietari en el qual procuraré abocar-hi reflexions i fer comprensible la tasca que fem i el per què la fem.

Com dic des del primer dia, diàleg i proximitat, que ens ajudin a construir el Masnou que tots i totes volem.

 
Anteriors SegüentsLa DeixalleriaCentre d'Empreses Casa del MarquèsPerfil del contractant"El Masnou Viu"Oficina Local d'Habitatge
Anteriors SegüentsEspai Escènic Ca n'Humetoferta formativa CFPAMQueda'tBiblioteca Joan CorominesEl Masnou. Terra de mar
Prat de la Riba, 1. 08320 El Masnou. Tel. 93 557 17 00