Facebook Twitter Linkedin Youtube Instagram

Ajuntament del Masnou

Elmasnouviu.cat
El Ple aprova inicialment el nou Reglament OrgÓnic Municipal

Sessiˇ plenÓria del mes de febrer

L'Ajuntament ja tÚ, aprovat de manera inicial, el nou Reglament OrgÓnic Municipal, el document que regula l'organitzaciˇ i el funcionament de l'Ajuntament i els seus ˛rgans. La proposta aprovada amb els vots a favor de l'Equip de Govern (ERC-AM-MES i CiU, 11 vots), d'una regidora de la CUP-PA i del PSC-CP (2 vots) i l'abstenciˇ del regidor del PP, modifica el ROM existent, aprovat l'any 2.000. Els grups municipals de Ciutadans (3 vots) i d'ICV-EUiA (2 vots) van votar en contra, com tambÚ una regidora de la CUP.

L'alcalde, Jaume Oliveras, va ser l'encarregat de presentar el nou ROM, del qual va assegurar que "actualitza i modernitza l'anterior". Entre els aspectes mÚs destacats, Oliveras va explicar que "s'ha fet una millor regulaciˇ dels grups municipals, s'ha donat mÚs pes a la Junta de portaveus, s'han introduÝt elements necessaris per a l'administraciˇ electr˛nica i s'ha diferenciat entre mocions i declaracions institucionals".

Un altre dels aspectes destacats relacionat amb el funcionament del Ple Ús que s'han introdu´t les audiŔncies p˙bliques prŔvies, Ús a dir, que durant les sessions del plenari de la corporaciˇ, el p˙blic podrÓ fer les seves intervencions abans dels punts habituals de l'ordre del dia. L'alcalde va assegurar que amb aquesta mesura es millora la participaciˇ i s'incentiva la implicaciˇ de la ciutadania amb el Ple. La inclusiˇ d'aquest punt va ser un dels principals motius pels quals el nou ROM va comptar amb el suport del grup municipal del PSC-CP. El regidor Ernest Su˝Ú va voler recordar que el seu grup havia estat el principal incitador d'aquesta mesura: "Vull felicitar totes les persones que han treballat i hem treballat pel nou ROM. Entre tots hem aconseguit un ROM mÚs modern i mÚs adaptat als nous temps".

El document aprovat inclo´a algunes de les esmenes dels grups municipals, mentre que moltes altres van ser votades durant la sessiˇ i van ser rebutjades. Especialment crÝtic amb el nou ROM es va mostrar el portaveu d'ICV-EUiA, MÓxim FÓbregas, qui va considerar que les modificacions fetes no aconsegueixen una proposta "mÚs dinÓmica, mÚs moderna, ni participativa", i que el document "nomÚs acompleix l'objectiu d'adaptar-se a la normativa vigent". El portaveu d'ICV-EUiA tambÚ va voler deixar constÓncia de la poca voluntat de negociaciˇ amb l'oposiciˇ per part de l'alcalde, a qui va reprendre una "actitud monolÝtica" i una "actitud antidemocrÓtica".

Especialment conflictiu, sobretot per als grups municipals del PP, de Ciutadans i del PSC-CP, va ser el fet que el ROM estipuli com a llengua prioritÓria de l'Ajuntament el catalÓ. Tot i aix˛, aquest punt no va fer impossible el suport del PSC ni l'abstenciˇ PP, mentre que Ciutadans sÝ que va votar en contra. El seu portaveu, Frans AvilÚs, va centrar els seus atacs en la limitaciˇ que s'ha fet en relaciˇ a la presentaciˇ de mocions, aixÝ com en la diferenciaciˇ entre mocions i declaracions institucionals. Al parer d'AvilÚs, "el Govern municipal podrÓ fer el que vulgui, mentre que l'oposiciˇ estarÓ limitada, perquŔ les mocions sˇn l'eina mÚs important que tÚ l'oposiciˇ. Haurem d'estar sempre suplicant".

Des de les CUP-PA es va valorar positivament que l'Equip de Govern hagi inclˇs les seves esmenes, tot i que "nosaltres ho haurÝem fet d'una altra manera. Els ve´ns i ve´nes no han participat, per aix˛ votem amb un sÝ crÝtic i un no tranquil. No Ús el ROM que voldrÝem". Per la seva banda, el portaveu del PP, Federico de las Heras, va justificar la seva abstenciˇ perquŔ considerava que "s'ha modernitzat, per˛ falten moltes coses, no Ús ˛ptim".

Modificaciˇ del Reglament de Participaciˇ Ciutadana

Estretament vinculat amb l'aprovaciˇ inicial del nou ROM, es va proposar una modificaciˇ al Reglament de Participaciˇ Ciutadana per establir el funcionament de les audiŔncis p˙bliques prŔvies durant el Ple. L'aprovaciˇ inicial d'aquest punt va tirar endavant amb el vot favorable de tota la corporaciˇ (21 vots, per unanimitat).

Altres punts sotmesos a votaciˇ

 • Aprovaciˇ inicial de les bases especÝfiques reguladores de la concessiˇ de les subvencions municipals a entitats per l'any 2016, a atorgar pel procediment de concurrŔncia competitiva. Aprovat amb els vots a favor de tota la corporaciˇ, excepte d'ICV-EUiA, que es va abstenir (2 vots).
 • Ratificaciˇ de la modificaciˇ dels Estatuts del Consorci per la Normalitzaciˇ LingŘÝstica. Aprovat per unanimitat. 
 • Aprovaciˇ inicial del Reglament del Consell Escolar Municipal. Aprovat per unanimitat.
 • Expedient de modificaciˇ de crŔdit per transferŔncies n˙mero 4/2016. Aprovat amb els vots a favor de l'Equip de Govern (ERC-AM-MES i CiU, 11 vots), de Ciutadans (3 vots), del PSC-CP (2 vots) i del PP (1 vot), i les abstencions de la CUP-PA (2 vots) i d'ICV-EUiA (2 vots).
 • Execuciˇ de les SentŔncies sobre la telefonia m˛bil. Aprovat amb els vots a favor de tota la corporaciˇ, excepte la CUP-PA, que es van abstenir (2 vots).

Mocions presentades

Atesa la durada del Ple, abans de discutir les mocions es va fer un recÚs. Un regidor de l'Equip de Govern es va retirar llavors per motius de salut. 

 • Mociˇ presentada pel Grup Municipal del PSC-CP per formar part de la primera corona del transport p˙blic i sumar-nos al projecte T-Mobilitat de la Generalitat de Catalunya i altres millores al transport urbÓ del Masnou. DesprÚs de discutir les diferents esmenes presentades pels grups municipals, es va aprovar per unanimitat (20 vots).
 • Mociˇ presentada pel Grup Municipal del PSC-CP en defensa de la rebaixa de l'IVA cultural per potenciar la creaciˇ i producciˇ de proximitat i la millora de la cultura en l'Ómbit local. El PSC-CP va retirar la mociˇ desprÚs de la discusiˇ.
 • Mociˇ presentada pel Grup Municipal del PSC-CP sobre els acords de la conferŔncia sobre el canvi climÓtic de ParÝs 2015 i la seva aplicaciˇ a la nostra vila. La mociˇ inclo´a esmenes de l'Equip de Govern i d'ICV-EUiA. Va ser aprovada amb els vots a favor de l'Equip de Govern (ERC-AM-MES i CiU, 10 vots), de Ciutadans (3 vots), del PSC-CP (2 vots) i d'ICV-EUiA (2 vots); en contra de la CUP-PA (2 vots) i l'abstenciˇ del PP (1 vot).
 • Mociˇ presentada pel Grup Municipal del PP sobre el deute de la Generalitat als ajuntaments. L'Equip de Govern, d'una banda, i ICV-EUiA, d'altra, van proposar diverses esmenes que van ser votades i aprovades, amb la qual cosa la mociˇ va ser modificada, tambÚ a la part expositiva. A la votaciˇ final de la part expositiva, van votar a favor Ciutadans (3 vots), el PSC-CP (2 vots), ICV-EUiA (2 vots) i el PP; en contra, la CUP-PA (2 vots); i l'Equip de govern es va abstenir (10 vots). A la votaciˇ final de la part dispositiva, va votar a favor tota la corporaciˇ, excepte les CUP-PA, que va votar en contra (2 vots). 
 • Mociˇ presentada pel Grup Municipal d'ICV-EUiA per a la retirada dels sÝmbols franquistes i per la dignificaciˇ de la mem˛ria democrÓtica. El text presentat inclo´a esmenes d'altres grups municipals. Va comptar amb els vots favor de tota la corporaciˇ, excepte del PP, que va votar en contra (1 vot).
 • Mociˇ presentada pel Grup Municipal d'ICV-EUiA sobre transparŔncia, accÚs a la informaciˇ i Bon Govern. El text inclo´a esmenes de la CUP-PA. L'Equip de Govern va demanar que es retirÚs la mociˇ, per˛ el representant d'ICV-EUiA no va accedir a fer-ho. La mociˇ no va prosperar perquŔ va comptar amb els vots en contra de l'Equip de Govern (10 vots), mentre que a favor hi van votar Ciutadans (3 vots), la CUP-PA (2 vots), ICV-EUiA, (2 vots) i el PSC-CP (2 vots); i el regidor del PP es va abstenir.
 • Mociˇ presentada pel Grup Municipal de la CUP-PA en solidaritat amb el Correscales i contra la precarietat. Aprovat amb els vots a favor de tota la corporaciˇ, excepte el regidor del PP, que es va abstenir.

 

Informaciˇ publicada el 19 de febrer de 2016
Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Prat de la Riba, 1. 08320 El Masnou. Tel. 93 557 17 00