Facebook Twitter Linkedin Youtube Instagram

Ajuntament del Masnou

Elmasnouviu.cat
El Ple aprova inicialment el nou Reglament Orgānic Municipal

Sessiķ plenāria del mes de febrer

L'Ajuntament ja té, aprovat de manera inicial, el nou Reglament Orgānic Municipal, el document que regula l'organitzaciķ i el funcionament de l'Ajuntament i els seus ōrgans. La proposta aprovada amb els vots a favor de l'Equip de Govern (ERC-AM-MES i CiU, 11 vots), d'una regidora de la CUP-PA i del PSC-CP (2 vots) i l'abstenciķ del regidor del PP, modifica el ROM existent, aprovat l'any 2.000. Els grups municipals de Ciutadans (3 vots) i d'ICV-EUiA (2 vots) van votar en contra, com també una regidora de la CUP.

L'alcalde, Jaume Oliveras, va ser l'encarregat de presentar el nou ROM, del qual va assegurar que "actualitza i modernitza l'anterior". Entre els aspectes més destacats, Oliveras va explicar que "s'ha fet una millor regulaciķ dels grups municipals, s'ha donat més pes a la Junta de portaveus, s'han introduít elements necessaris per a l'administraciķ electrōnica i s'ha diferenciat entre mocions i declaracions institucionals".

Un altre dels aspectes destacats relacionat amb el funcionament del Ple és que s'han introduīt les audičncies públiques prčvies, és a dir, que durant les sessions del plenari de la corporaciķ, el públic podrā fer les seves intervencions abans dels punts habituals de l'ordre del dia. L'alcalde va assegurar que amb aquesta mesura es millora la participaciķ i s'incentiva la implicaciķ de la ciutadania amb el Ple. La inclusiķ d'aquest punt va ser un dels principals motius pels quals el nou ROM va comptar amb el suport del grup municipal del PSC-CP. El regidor Ernest Suņé va voler recordar que el seu grup havia estat el principal incitador d'aquesta mesura: "Vull felicitar totes les persones que han treballat i hem treballat pel nou ROM. Entre tots hem aconseguit un ROM més modern i més adaptat als nous temps".

El document aprovat incloīa algunes de les esmenes dels grups municipals, mentre que moltes altres van ser votades durant la sessiķ i van ser rebutjades. Especialment crític amb el nou ROM es va mostrar el portaveu d'ICV-EUiA, Māxim Fābregas, qui va considerar que les modificacions fetes no aconsegueixen una proposta "més dināmica, més moderna, ni participativa", i que el document "només acompleix l'objectiu d'adaptar-se a la normativa vigent". El portaveu d'ICV-EUiA també va voler deixar constāncia de la poca voluntat de negociaciķ amb l'oposiciķ per part de l'alcalde, a qui va reprendre una "actitud monolítica" i una "actitud antidemocrātica".

Especialment conflictiu, sobretot per als grups municipals del PP, de Ciutadans i del PSC-CP, va ser el fet que el ROM estipuli com a llengua prioritāria de l'Ajuntament el catalā. Tot i aixō, aquest punt no va fer impossible el suport del PSC ni l'abstenciķ PP, mentre que Ciutadans sí que va votar en contra. El seu portaveu, Frans Avilés, va centrar els seus atacs en la limitaciķ que s'ha fet en relaciķ a la presentaciķ de mocions, així com en la diferenciaciķ entre mocions i declaracions institucionals. Al parer d'Avilés, "el Govern municipal podrā fer el que vulgui, mentre que l'oposiciķ estarā limitada, perquč les mocions sķn l'eina més important que té l'oposiciķ. Haurem d'estar sempre suplicant".

Des de les CUP-PA es va valorar positivament que l'Equip de Govern hagi inclķs les seves esmenes, tot i que "nosaltres ho hauríem fet d'una altra manera. Els veīns i veīnes no han participat, per aixō votem amb un sí crític i un no tranquil. No és el ROM que voldríem". Per la seva banda, el portaveu del PP, Federico de las Heras, va justificar la seva abstenciķ perquč considerava que "s'ha modernitzat, perō falten moltes coses, no és ōptim".

Modificaciķ del Reglament de Participaciķ Ciutadana

Estretament vinculat amb l'aprovaciķ inicial del nou ROM, es va proposar una modificaciķ al Reglament de Participaciķ Ciutadana per establir el funcionament de les audičncis públiques prčvies durant el Ple. L'aprovaciķ inicial d'aquest punt va tirar endavant amb el vot favorable de tota la corporaciķ (21 vots, per unanimitat).

Altres punts sotmesos a votaciķ

 • Aprovaciķ inicial de les bases específiques reguladores de la concessiķ de les subvencions municipals a entitats per l'any 2016, a atorgar pel procediment de concurrčncia competitiva. Aprovat amb els vots a favor de tota la corporaciķ, excepte d'ICV-EUiA, que es va abstenir (2 vots).
 • Ratificaciķ de la modificaciķ dels Estatuts del Consorci per la Normalitzaciķ Lingüística. Aprovat per unanimitat. 
 • Aprovaciķ inicial del Reglament del Consell Escolar Municipal. Aprovat per unanimitat.
 • Expedient de modificaciķ de crčdit per transferčncies número 4/2016. Aprovat amb els vots a favor de l'Equip de Govern (ERC-AM-MES i CiU, 11 vots), de Ciutadans (3 vots), del PSC-CP (2 vots) i del PP (1 vot), i les abstencions de la CUP-PA (2 vots) i d'ICV-EUiA (2 vots).
 • Execuciķ de les Sentčncies sobre la telefonia mōbil. Aprovat amb els vots a favor de tota la corporaciķ, excepte la CUP-PA, que es van abstenir (2 vots).

Mocions presentades

Atesa la durada del Ple, abans de discutir les mocions es va fer un recés. Un regidor de l'Equip de Govern es va retirar llavors per motius de salut. 

 • Mociķ presentada pel Grup Municipal del PSC-CP per formar part de la primera corona del transport públic i sumar-nos al projecte T-Mobilitat de la Generalitat de Catalunya i altres millores al transport urbā del Masnou. Després de discutir les diferents esmenes presentades pels grups municipals, es va aprovar per unanimitat (20 vots).
 • Mociķ presentada pel Grup Municipal del PSC-CP en defensa de la rebaixa de l'IVA cultural per potenciar la creaciķ i producciķ de proximitat i la millora de la cultura en l'āmbit local. El PSC-CP va retirar la mociķ després de la discusiķ.
 • Mociķ presentada pel Grup Municipal del PSC-CP sobre els acords de la conferčncia sobre el canvi climātic de París 2015 i la seva aplicaciķ a la nostra vila. La mociķ incloīa esmenes de l'Equip de Govern i d'ICV-EUiA. Va ser aprovada amb els vots a favor de l'Equip de Govern (ERC-AM-MES i CiU, 10 vots), de Ciutadans (3 vots), del PSC-CP (2 vots) i d'ICV-EUiA (2 vots); en contra de la CUP-PA (2 vots) i l'abstenciķ del PP (1 vot).
 • Mociķ presentada pel Grup Municipal del PP sobre el deute de la Generalitat als ajuntaments. L'Equip de Govern, d'una banda, i ICV-EUiA, d'altra, van proposar diverses esmenes que van ser votades i aprovades, amb la qual cosa la mociķ va ser modificada, també a la part expositiva. A la votaciķ final de la part expositiva, van votar a favor Ciutadans (3 vots), el PSC-CP (2 vots), ICV-EUiA (2 vots) i el PP; en contra, la CUP-PA (2 vots); i l'Equip de govern es va abstenir (10 vots). A la votaciķ final de la part dispositiva, va votar a favor tota la corporaciķ, excepte les CUP-PA, que va votar en contra (2 vots). 
 • Mociķ presentada pel Grup Municipal d'ICV-EUiA per a la retirada dels símbols franquistes i per la dignificaciķ de la memōria democrātica. El text presentat incloīa esmenes d'altres grups municipals. Va comptar amb els vots favor de tota la corporaciķ, excepte del PP, que va votar en contra (1 vot).
 • Mociķ presentada pel Grup Municipal d'ICV-EUiA sobre transparčncia, accés a la informaciķ i Bon Govern. El text incloīa esmenes de la CUP-PA. L'Equip de Govern va demanar que es retirés la mociķ, perō el representant d'ICV-EUiA no va accedir a fer-ho. La mociķ no va prosperar perquč va comptar amb els vots en contra de l'Equip de Govern (10 vots), mentre que a favor hi van votar Ciutadans (3 vots), la CUP-PA (2 vots), ICV-EUiA, (2 vots) i el PSC-CP (2 vots); i el regidor del PP es va abstenir.
 • Mociķ presentada pel Grup Municipal de la CUP-PA en solidaritat amb el Correscales i contra la precarietat. Aprovat amb els vots a favor de tota la corporaciķ, excepte el regidor del PP, que es va abstenir.

 

Informaciķ publicada el 19 de febrer de 2016
Compartir:Comparteix al facebookCompartir a Twitter
Prat de la Riba, 1. 08320 El Masnou. Tel. 93 557 17 00