Facebook Twitter Linkedin Youtube Instagram

Ajuntament del Masnou

Elmasnouviu.cat
El Masnou recorda al creador de l'estelada

La tarda del divendres 5 de febrer, la sala capitular de l'Ajuntament plena va acollir la presentaciķ de l'estudi Vicenį A. Ballester i Camps (1872-1938). Creador de l'estelada, obra dels historiadors Joan Muray i Fermí Rubiralta. El volum, publicat per Rafael Dalmau, recull el fruit de molts anys d'estudi al voltant del creador de l'estelada, que va viure la darrera etapa de la seva vida al Masnou. L'acte va ser presentant per l'alcalde, Jaume Oliveras, qui va agrair la feina d'investigaciķ i recerca dels autors per recuperar la memōria histōrica  "perquč entendre el passat ens ajuda a construir un futur millor".

Rafael Dalmau, l'editor, va centrar la seva exposiciķ en repassar les característiques d'aquest llibre "que va més enllā del disseny del símbol independentista –la senyera estelada– dins de la histōria del catalanisme". L'editor va afirmar que "tenir en compte allō que va fer Vicenį A. Ballester és un deure dels catalans".

Per la seva part, un dels autors, Joan Muray, després d'excusar l'abscčncia del coautor del llibre, Fermí Rubiralta, va exposar un cronograma de la vida del polifacčtic Ballester i la seva vinculaciķ amb el Masnou, on va fixar la seva residčncia l'any 1923. Ballester es va dedicar professionalment a la marina mercant i també als negocis i la invenciķ. Va dedicar la seva vida i els seus recursos a fomentar la catalanitat a través de la premsa, de les escoles catalanes i de la reivindicaciķ histōrica (va ser l'impulsor de la commemoraciķ de l’Onze de Setembre). Muray va cloure la seva intervenciķ sentenciant que: "per a mi, Vicenį A. Ballester va ser un home honest, lliberal de cor i indagador de la pātria".

En el seu torn de paraula, l'alcalde, Jaume Oliveras va repassar el context histōric d'aquest personatge, que "havia estat en molts moments importants per a la histōria, perō sempre s'havia caracteritzat per la seva discreciķ". En l'āmbit polític, va militar a la Uniķ Catalanista –formava part del moviment de separatisme insurreccional–, i també va participar en associacions d’ajut als presos polítics. A més, a través del Comitč Pro Catalunya, va promoure el reconeixement del plet nacional catalā davant els organismes internacionals, en el context immediatament posterior a la Primera Guerra Mundial.

Informaciķ publicada el 8 de febrer de 2016
Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Prat de la Riba, 1. 08320 El Masnou. Tel. 93 557 17 00