Facebook Twitter Linkedin Youtube Instagram

Ajuntament del Masnou

Elmasnouviu.cat
El Masnou recorda al creador de l'estelada

La tarda del divendres 5 de febrer, la sala capitular de l'Ajuntament plena va acollir la presentaciˇ de l'estudi Vicenš A. Ballester i Camps (1872-1938). Creador de l'estelada, obra dels historiadors Joan Muray i FermÝ Rubiralta. El volum, publicat per Rafael Dalmau, recull el fruit de molts anys d'estudi al voltant del creador de l'estelada, que va viure la darrera etapa de la seva vida al Masnou. L'acte va ser presentant per l'alcalde, Jaume Oliveras, qui va agrair la feina d'investigaciˇ i recerca dels autors per recuperar la mem˛ria hist˛rica  "perquŔ entendre el passat ens ajuda a construir un futur millor".

Rafael Dalmau, l'editor, va centrar la seva exposiciˇ en repassar les caracterÝstiques d'aquest llibre "que va mÚs enllÓ del disseny del sÝmbol independentista –la senyera estelada– dins de la hist˛ria del catalanisme". L'editor va afirmar que "tenir en compte all˛ que va fer Vicenš A. Ballester Ús un deure dels catalans".

Per la seva part, un dels autors, Joan Muray, desprÚs d'excusar l'abscŔncia del coautor del llibre, FermÝ Rubiralta, va exposar un cronograma de la vida del polifacŔtic Ballester i la seva vinculaciˇ amb el Masnou, on va fixar la seva residŔncia l'any 1923. Ballester es va dedicar professionalment a la marina mercant i tambÚ als negocis i la invenciˇ. Va dedicar la seva vida i els seus recursos a fomentar la catalanitat a travÚs de la premsa, de les escoles catalanes i de la reivindicaciˇ hist˛rica (va ser l'impulsor de la commemoraciˇ de l’Onze de Setembre). Muray va cloure la seva intervenciˇ sentenciant que: "per a mi, Vicenš A. Ballester va ser un home honest, lliberal de cor i indagador de la pÓtria".

En el seu torn de paraula, l'alcalde, Jaume Oliveras va repassar el context hist˛ric d'aquest personatge, que "havia estat en molts moments importants per a la hist˛ria, per˛ sempre s'havia caracteritzat per la seva discreciˇ". En l'Ómbit polÝtic, va militar a la Uniˇ Catalanista –formava part del moviment de separatisme insurreccional–, i tambÚ va participar en associacions d’ajut als presos polÝtics. A mÚs, a travÚs del ComitŔ Pro Catalunya, va promoure el reconeixement del plet nacional catalÓ davant els organismes internacionals, en el context immediatament posterior a la Primera Guerra Mundial.

Informaciˇ publicada el 8 de febrer de 2016
Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Prat de la Riba, 1. 08320 El Masnou. Tel. 93 557 17 00