www.elmasnou.net

Imatge de l'AFANOCLa Regidoria de Salut Pública de l'Ajuntament del Masnou recorda la importància de la prevenció en aquest 4 de febrer, Dia mundial contra el càncer. Des de l'Ajuntament, es dóna suport a les campanyes de sensibilització sobre la malaltia. En aquesta línia s'emmarca la col·laboració anual amb l'AFANOC (Associació de familiars i amics de nens oncològics de Catalunya), en la campanya "Posa't la gorra" (a la qual pertany la imatge que acompanya aquetsa notícia).

La importància de la prevenció per lluitar contra el càncer

La prevenció, també anomenada prevenció primària, consisteix a aconseguir disminuir o eliminar l'exposició als riscos coneguts que es relacionen amb el desenvolupament d'alguns tipus de càncer comuns. S'estima que entre 5 i 7 casos de cada 10 estan relacionats amb certs factors de risc vinculats a l'estil de vida.

En general la nutrició és un aspecte rellevant per al manteniment de la salut. Però des del moment del diagnòstic de càncer la nutrició esdevé un element essencial per a les funcions biològiques i la sensació de benestar.

Segons la situació individual de cada persona, el tipus de càncer i el tipus de tractament, les necessitats de nutrició poden ser diferents. En tots els casos una dieta adequada contribuirà a:

  • Millorar el funcionament general del cos.
  • Evitar oscil·lacions de pes importants.
  • Tenir més energia i sensació de fortalesa.
  • Ajudar al millor funcionament dels tractaments.
  • Afrontar en millors condicions físiques els possibles efectes secundaris dels tractaments.
  • Tenir més sensació de benestar i qualitat de vida.

La clau és aconseguir un equilibri entre les necessitats i les aportacions de tots i cadascun dels nutrients que l’organisme requereix en cada moment i situació.

Durant el tractament poden aparèixer efectes secundaris que interfereixin amb l’alimentació; l’objectiu principal és mantenir una nutrició correcta.

L’ICO i la Fundació Alícia han presentat dues noves guies amb consells d’alimentació durant el tractament del càncer, coincidint amb la commemoració, el 4 de febrer, del Dia Mundial Contra el Càncer.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és donar pautes senzilles i pràctiques per ajudar a la gestió diària de l’alimentació durant la malaltia, amb recomanacions específiques per a sis tipus de càncer diferents.

El treball ha comptat amb la intervenció directa i la col·laboració d’especialistes, personal sanitari, grups de pacients oncològics de l’ICO afectats per diferents tipus de càncer i amb la Fundació Alícia, que ha posat la seva experiència en l’àrea de salut i hàbits alimentaris al servei d’aquesta iniciativa.

Recomanacions generals sobre l'alimentació durant el tractament del càncer

Mites i creences sobre l'alimentació durant el tractament del càncer 

Informació publicada el 4 de febrer de 2016