Facebook Twitter Linkedin Youtube Instagram

Ajuntament del Masnou

El Masnou
El Masnou
El Masnou
El Masnou
El Masnou
El Masnou
El Masnou
Llegenda de les Tres Nimfes

Aix˛ era i no era una hist˛ria, llegenda o conte que m’explicava la meva Óvia, com tantes Óvies havien explicat als seus nÚts al llarg dels anys, i que comenšava aixÝ:

Temps era temps, en Ŕpoca dels primers pobladors d’aquestes contrades, cada any per les mateixes dates i sempre al voltant d’una gran pedra negra que hi havia on actualment es troba Cal Ros de les Cabres, es produ´en uns fets mÓgics. Les nits de finals de primavera, quan la lluna feia el ple i la seva llum reflectia sobre la pedra negra, es concentraven al seu voltant les persones de mÚs edat de tota la comarca, sÓvies en experiŔncies, coneixedores dels secrets mÚs pregons de la natura. Era tal el poder d’aquella pedra i l’energia que desprenia que, al seu voltant, cantaven, ballaven i saltaven talment com si fossin jovencells. La nit del solstici d’estiu es formaven tres comitives des de tres indrets diferents en els quals s’havien recollit els elements que haurien de convertir-se en ofrenes mÓgiques.

La primera consistia en una gerra d’aigua de mar, agafada de la riera d’Alella un dia de riuada on, quan plou, es barreja l’aigua salada de mar amb l’aigua dolša que baixa de la serra de Marina. La segona gerra era plena de terra vermella i consistent, agafada una nit de lluna plena dels voltants d’on ara hi ha la Cella Vinaria. Per la rodalia del que Ús ara el barri de Santa Madrona hi havia, en aquell temps, una esquerda llarga i profunda de la qual brollava aigua calenta. Cap a l’interior d’aquesta esquerda s’hi trobava el magma incandescent de l’interior de la terra. D’aquÝ provenia la tercera gerra, plena de brases i foc.

Quan les tres comitives arribaven davant la pedra negra, dipositaven les tres ofrenes al seu voltant i, al llarg de la nit, cantaven, dansaven i prenien beuratges fets d’herbes remeieres collides la nit abans. En el precÝs moment en quŔ la llum de la lluna es reflectia damunt de la gran pedra negra es procedia a barrejar els tres elements. De la mÓgica barreja sorgien tres nimfes alegres, delicades i juganeres que, amb els seus encants, embadalien grans, petits i feien mÚs alegres els dies.

Per˛ el temps Ús fugisser i passa de pressa; per aix˛, abans que la lluna desapareguÚs del cel es tornaven a reunir davant la mÓgica pedra i, enmig de cants, beuratges i encanteris, cadascuna de les delicades nimfes es transformava, novament, en l’element que li havia donat vida: aigua, terra o foc. I no se sap com, aquella pedra negra i brillant es transformava en una llosa de granit i es mantenia aixÝ tot l’any fins arribar a les mateixes dates per tornar-se a repetir la hist˛ria.

Diuen que les persones que participaven en aquesta festa envellien a poc a poc, tant Ús aixÝ que molts vivien prop de cent anys.

Doncs potser que recuperem la festa!

Informaciˇ publicada el 10 de juny de 2015
Anteriors SegŘentsPerfil del contractantEl Masnou. Terra de mar"El Masnou Viu"Oficina Local d'Habitatgeoferta formativa CFPAM
Anteriors SegŘentsBiblioteca Joan CorominesCentre d'Empreses Casa del MarquŔsQueda'tEspai EscŔnic Ca n'HumetLa Deixalleria
Prat de la Riba, 1. 08320 El Masnou. Tel. 93 557 17 00