Facebook Twitter Linkedin Youtube Instagram

Ajuntament del Masnou

Elmasnouviu.cat
Un projecte per recuperar i dinamitzar el patrimoni local

Sota el lema “El Masnou, terra de mar”, l’Ajuntament estÓ duent a terme un ambiciˇs projecte de recuperaciˇ del patrimoni local. La idea principal Ús que, en acabar, alguns dels edificis i espais mÚs emblemÓtics de la hist˛ria i la cultura del municipi esdevinguin espais centrals de l’activitat social, tant per als habitants de la vila com per als visitants i turistes. El pressupost total del projecte Ús de 640.000 euros, la meitat dels quals (320.496 euros) se sufragaran amb la subvenciˇ dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) que es van adjudicar a l’Ajuntament l’estiu del 2012. La resta del finanšament del projecte ve de la Diputaciˇ de Barcelona, a travÚs del programa Xarxa de Governs Locals 2012-2015, per un valor de 189.000 euros. En el projecte s’imputen les obres ja realitzades amb anterioritat a la Casa de Cultura per un valor de 131.000 d’euros, de manera que queda cobert el 100% del finanšament del projecte.

Tres llocs emblemÓtics
La Casa de Cultura, el parc del Llac i la Mina Museu seran rehabilitats i adequats per a la seva nova funciˇ de focus culturals i dinamitzadors. De la uniˇ d’aquests espais sobre el plÓnol es crea un eix de patrimoni que recorre gairebÚ tot el municipi. Per aix˛, una part destacada dels esforšos s’adrešarÓ a la dinamitzaciˇ d’aquest itinerari, amb elements museÝstics i de comunicaciˇ capašos de comunicar i posar a l’abast de la ciutadania els recursos i les riqueses de cada un d’aquests espais patrimonials.
A la Casa de Cultura s’estÓ duent a terme la restauraciˇ de les pintures murals i la rehabilitaciˇ arquitect˛nica de l’edifici, que donaran com a resultat l’adaptaciˇ d’aquest espai a usos que posaran de relleu el patrimoni local. L’equipament resultant es compondrÓ d’un punt d’atenciˇ al p˙blic i d’informaciˇ cultural, un espai expositiu per a obres de gran format, una sala d’exposicions temporals, dues sales per a l’exposiciˇ de la colĚlecciˇ d’art del segle XIX municipal i una pinacoteca, a mÚs d’espais d’˙s intern. Les millores a la Casa de Cultura tenen un pressupost de 381.000 euros.
Al parc del Llac, ubicat al costat de la Casa del MarquŔs, s’hi duran a terme tasques de millora dels jardins i de recuperaciˇ de la vegetaciˇ, se’n milloraran les instalĚlacions i els paviments, i s’hi instalĚlaran elements informatius de divulgaciˇ del patrimoni del parc. Tot plegat, amb l’objectiu de revitalitzar aquest jardÝ neoclÓssic. Els treballs han estat pressupostats en 61.990 euros.
El tercer espai incl˛s dintre del projecte Ús la Mina Museu, a la qual s’accedeix des de l’entrada que hi ha a la plaša d’Ocata. Aquesta ha estat la primera part del projecte que ja ha finalitzat. S’hi han resolt els problemes de filtracions d’aigua, i se n’ha arranjat el terra amb saulˇ i els llums malmesos. Ara per ara, nomÚs hi manca la instalĚlaciˇ dels nous elements divulgatius i museÝstics que substituiran els que ja hi havia, ja que s’havien deteriorat pel pas del temps. Aquestes intervencions tenen un cost de 19.328 euros.

“El Masnou, terra de mar”
Amb aquesta recuperaciˇ es vol millorar la difusiˇ de la riquesa de la vila per incrementar l'activitat cultural i social al seu voltant, amb la promociˇ turÝstica que en pot derivar. Per aquest motiu, les estratŔgies de dinamitzaciˇ, visibilitzaciˇ i comunicaciˇ a l’entorn d’aquests espais esdevenen un aspecte molt destacat. Tant els visitants habituals dels espais com els ocasionals i els turistes podran veure-hi nous elements informatius sobre les caracterÝstiques i les riqueses de cada espai.
Un altre dels punts en quŔ fa incidŔncia el projecte Ús que es tracta d’una intervenciˇ unitÓria, Ús a dir, on es deixa de manifest la pertinenša dels tres espais a una hist˛ria i una evoluciˇ social comunes. Per aix˛, tot plegat es presenta com un eix patrimonial que Ús l’inici d’una idea global i que es resumiria amb el lema “El Masnou, terra de mar”, ja que recull els elements i les evocacions que formen part del tarannÓ de la vila.

Informaciˇ publicada el 20 de marš de 2013
Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Prat de la Riba, 1. 08320 El Masnou. Tel. 93 557 17 00