Facebook Twitter Linkedin Youtube Instagram

Ajuntament del Masnou

El Masnou
El Masnou
El Masnou
El Masnou
El Masnou
El Masnou
El Masnou
Diari de l'alcalde
 • 18 de juny del 2018

  Suposo que molts de vosaltres ja deveu haver rebut el programa de la Festa Major d'enguany. S'acosta ja la revetlla de Sant Joan i comencem aquesta nova edició de la Festa Major. Però aquest cap de setmana ja hem tingut un bon grapat d'activitats i he pogut assistir a unes quantes. Aquest dissabte, he pogut obrir la trobada d'Amnistia Internacional celebrada al nostre municipi, i he gaudit del tast de vins solidari amb la malaltia de l'ELA i de la representació a Ca n'Humet de l'obra de Luz del Alba. I a la nit, si divendres passat sopàvem amb la comunitat musulmana, aquest cap de setmana hem celebrat els dos-cents anys de la parròquia del Masnou, un acte emotiu per recordar quan es va independitzar de la de Teià. Hem tingut un diumenge esportiu, amb la cursa popular i gimnàstica rítmica al pavelló i, a la tarda, a l'esplai d'avis de Can Mandri. Voldria destacar, però, l'exposició col·lectiva “Oxímoron”, que es va inaugurar divendres a l'Espai Casinet. Una proposta molt suggeridora de Victòria Pujades, Daniel Morata i José Luís Paz, amb la participació i reflexió de Jordi Pericot. Us recomano que no us la perdeu i que gaudiu d'aquesta proposta d'art contemporani al nostre municipi.

  Us desitjo una bona Festa Major i una bona revetlla de Sant Joan!

 • 11 de juny del 2018

  parc de VallmoraAquest diumenge 10 de juny hem inaugurat el parc infantil de Vallmora. Malgrat la pluja, hem pogut gaudir del parc i d'aquest espai, especialment els nens i nenes del Masnou, que no han parat de jugar a les tres terrasses que formen aquest espai infantil. Ha estat una inversió important, amb l'ajut de la Diputació de Barcelona, i tampoc no podem oblidar les obres que també han finalitzat de la totalitat del carrer del Torrent Vallmora. Hem guanyat un espai de molta qualitat, amb jocs per a diferents edats, amb una vegetació que recupera vinyes i garrofers.

  Encara ens queda molt per fer: completar jocs, una guingueta, una zona d'ombra i anar definint la resta d'espais del parc. Aquest dijous 14 es farà una jornada participativa per debatre propostes, actuacions i activitats per dur a terme al parc de Vallmora. Esperem que entre tots puguem anar construint aquest parc, aquest gran pulmó verd del nostre municipi. El manteniment d'aquest espai té un cost important. L'Ajuntament l'ha d'afrontar, però necessitem la col·laboració de tothom per mantenir aquest nou parc en les millors condicions possibles.

 • 4 de juny del 2018

  En pocs dies s'han produït alguns canvis importants en el panorama polític. La moció de censura contra Rajoy posa fi a una de les etapes més negres de la política espanyola. Això no vol dir pas que iniciem uns canvis que representin un avenç polític per al nostre país, però un canvi d'escenari sempre obre noves oportunitats. L'experiència amb els governs del PSOE també ha estat negativa. El més important, però, és que ja tenim un govern constituït al nostre país. Un govern que combina cares noves amb persones amb experiència de govern, amb canvis en alguns àmbits que poden ser positius per a la millora de les polítiques públiques. Per fi ens traiem l'article 155 del damunt i altres tuteles imposades els darrers temps. Necessitem un govern que es trobi al capdavant del nostre país, amb polítiques que ens permetin avançar i un compromís ineludible amb l'objectiu d'arribar a la República catalana. Han passat moltes coses els darrers temps: la jornada de l'1 d'octubre, i també el 3, irrenunciables, i que han marcat un punt de no retorn, un camí posterior amb encerts i també errors. Però ara som on som. Ja res no serà com abans i cada pas ferm que fem servirà per arribar al nostre objectiu republicà.

 • 29 de maig del 2018

  Aquests darrers anys, l'Ajuntament ha fet un esforç econòmic important per iniciar el procés d'anar construint un projecte tan ambiciós com el del parc de Vallmora. Ja a finals del mandat anterior se'n van iniciar les obres de la primera fase, que vam poder inaugurar el 19 de febrer de 2017. Això va representar la finalització de la primera fase, que ha afectat la zona central del parc. Ara ens trobem a les portes d'acabar les obres de la segona part, un projecte que vam redefinir a l'inici d'aquest nou mandat: finalitzar les obres de tot el carrer del Torrent Vallmora i crear un parc infantil de grans dimensions que ocuparà una bona part del parc. Ara ja ens trobem en la fase de finalització i esperem que aquest mes de juny puguem obrir aquest gran espai, la inauguració del qual és prevista per al diumenge 10 de juny a la tarda. Encara queda molt recorregut i molta cosa per fer: una guingueta amb zona d'ombra, la connexió del parc amb el Complex Esportiu municipal i el carrer de Montevideo, un espai per a gossos, dues grans esplanades per definir i la zona de bosc.

  Ara crec que és el moment per acabar de plantejar què volem que sigui aquest parc i acabar-ne de definir els espais que queden, els usos, les infraestructures necessàries, les activitats que s'hi duran a terme, la senyalització... I a partir d'aquí, com fem que els masnovins i les masnovines se'l facin seu, ens el fem nostre. Per això hem obert un procés de participació. El dijous 23 de maig es va celebrar el ple del Consell Municipal dels Infants, en el qual cada escola va aportar les seves propostes sobre el parc; el dijous 24 de maig es va presentar al Consell de la Vila, i el proper 14 de juny es farà una jornada participativa per treballar propostes i activitats.És una oportunitat perquè entre tots i totes fem nostre aquest gran parc urbà.

 • 22 de maig del 2018

  Ple Municipal del 17 de maig del 2018.El dijous 17 de maig, el Ple municipal va aprovar una sèrie d'inversions que permetran completar projectes i assolir nous objectius per al municipi. A banda d'augmentar partides vinculades a despeses de caràcter social, podrem acomplir una sèrie de projectes: completar la despesa de la construcció del nou pavelló, que es reprendrà ben aviat; continuar el parc de Vallmora, i millorar altres instal·lacions públiques, edificis municipals i aspectes vinculats a la via pública.

  Un cop iniciat el procediment per dur a terme la cuina de l'Escola Ocata i l'ampliació de la de l'Escola Marinada, ara podrem afrontar la construcció de la cuina menjador del Ferrer i Guàrdia, un compromís que havia de dur a terme el Departament d'Ensenyament, però que finalment impulsarà l'Ajuntament. Aquests acords es van prendre, a banda del Govern d'ERC, amb la CUP, PP i ICV. Una majoria curiosa, però van prevaldre els interessos del municipi i tirar endavant aquests projectes tan necessaris que no pas d'altres circumstàncies. Vull agrair aquesta voluntat, que ha permès tirar endavant aquest nou impuls de projectes per al Masnou.

 • 8 de maig del 2018

  Fira Comercial i Gastronòmica 2018.L'Ajuntament del Masnou acaba de rebre per primera vegada la distinció InfoParticipa, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), pel reconeixement a la transparència i la qualitat de la informació pública. Al darrere d'aquest reconeixement hi ha l'esforç de diferents professionals de l'Ajuntament que han treballat per assolir aquest objectiu. Però, més enllà de distincions, el que és veritablement important també és intentar treballar sempre des de la proximitat amb els veïns i veïnes. Per això he volgut tirar endavant la iniciativa de les “Trobades amb l'alcalde”, per poder tenir un diàleg distès amb diferents veïns i veïnes, que han de demanar cita prèviament a través del web, i parlar-hi de diversos aspectes i des d'òptiques diverses, amb el compromís de programar més sessions si les ja datades tenen èxit. A més, seguim també amb les trobades i reunions amb veïns i veïnes prèvies a iniciar les diferents obres que estem posant en marxa al municipi. I també voldria insistir en la crida a la participació amb l'aportació de material gràfic vinculat al passat 1 d'octubre i l'experiència que va representar el referèndum per a molts masnovins i masnovines. No podem oblidar el que va passar aquells dies i, per això, des de l'Arxiu Municipal ens hem adherit a la campanya “Arxivem el moment”.

  La Fira Comercial i Gastronòmica, malgrat els impediments meteorològics, ha estat un èxit de participació. Enguany organitzada directament per l'Ajuntament, amb un gran esforç de treball al darrere d'aquest esdeveniment, i amb la col·laboració de la Federació del Comerç, la Indústria i el Turisme del Masnou, ens en podem felicitar tots plegats. I voldria mostrar el meu agraïment a tots els comerços i establiments del Masnou que hi han participat i que han ajudat com mai a fer una gran fira, i esperem que l'any que ve, amb una mica més de bon temps, esdevingui un èxit encara més gran.

 • 16 d'abril de 2018

  Aquest diumenge hem estat on calia, a la manifestació a favor de la llibertat i la democràcia, per la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats. Una assistència massiva ha col·lapsat avui els entorns de la plaça d’Espanya i el Paral·lel. Molts catalans i catalanes ens hem manifestat per defensar els nostres, i molts masnovins i masnovines hi hem assistit perquè en convocatòries com aquestes no hi podem fallar. Una manifestació amb una voluntat molt unitària que ens ha de permetre sumar més esforços per tirar endavant.

  Però aquest diumenge ha estat precedit per un dissabte 14 d'abril en què hem celebrat la república al Masnou, amb una exposició sobre el nostre passat republicà i amb la presència del president del Parlament, Roger Torrent. Hem pogut compartir amb ell la recepció a l'Ajuntament, un acte a la plaça de la Llibertat i la visita a les exposicions del Casinet i la Casa de Cultura. Però, sobretot, hem compartit el contacte amb molts dels nostres veïns i veïnes amb un president sempre disposat a parlar i a deixar-se fotografiar d'una manera insistent. No podíem tenir millor celebració. Però, sobretot, us recomano que no us perdeu l'exposició del Masnou de la República. És una oportunitat de conèixer millor el nostre passat i quina va ser l'obra de govern d'aquells anys i dels projectes que es van iniciar, molt trencats per l'esclat de la guerra, la repressió i el franquisme.

 • 9 d'abril de 2018

  Iniciem una setmana que ha de culminar amb una manifestació molt important. El diumenge 15 d'abril, tots i totes estem convocats a la capital del país a manifestar-nos per la llibertat. Per la llibertat dels nostres presoners i representants polítics, pel lliure retorn dels nostres exiliats, i, en definitiva, per la llibertat del país. Una manifestació que ha aglutinat moltes entitats, partits, moviments i sindicats per denunciar la manca de llibertats que patim en aquests moments. Una iniciativa que va sorgir del president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent. I precisament el dissabte 14 d'abril, el Masnou també commemora la República i comptarem amb la presència del president del Parlament. Una exposició sobre el govern municipal republicà dels anys trenta omplirà l'Espai Casinet i la Casa de Cultura. Tindrem l'oportunitat de conèixer quina va ser l'obra de govern d'aquell ajuntament que es va constituir a partir del 14 d'abril de 1931 fins a l'esclat de la Guerra Civil.

  Espero que puguem gaudir d'un cap de setmana intens que ens ajudarà, al Masnou, a conèixer i reivindicar el nostre passat en un moment que hem de reivindicar la llibertat dels nostres representants polítics i avançar cap a la nostra llibertat, que porta el nom de república.

 • 4 d'abril de 2018

  De nou una setmana de gran càrrega política. Veurem si el Parlament de Catalunya accelera la formació d'un nou govern. Veurem què passa amb al situació del president Puigdemont i la seva possible extradició d'Alemanya. Tenim bona part dels nostres representants polítics a la presó i a l'exili. Vivim moments molt importants per al futur del nostre país. La repressió de l'Estat i el seu aparell judicial continua impecable. És hora d'unitat, tal com es va veure en el darrer acte del Parlament de Catalunya i en la intervenció que hi va fer el seu president, Roger Torrent.

  Unitat per fer front a la repressió i unitat per sortir de l'article 155, fer govern i continuar amb el compromís per la república catalana de l'1 d'octubre.

  Però avui també és un dia per recordar que ens ha deixat una persona, no tan coneguda com els represaliats d'ara, però amb un compromís que ve de lluny. La Rosa Naval ens ha deixat amb 71 anys. Veïna des de fa anys del Masnou, militant independentista de sempre, represaliada l'any 1980. Fou representant d'una generació que va lluitar contra tot, però que va ajudar a obrir pas a noves generacions fins al moment que vivim ara. Al cementiri de Sant Andreu, amb vells companys, recordàvem que això de la repressió no ve d'ara, sinó que ve de lluny, d'un fil històric que no s'aturarà fins a la victòria.

 • 19 de març de 2018

  2018Al passat Ple del dijous 15 de març es va aprovar tirar endavant les inversions previstes en el Pressupost del 2018 amb el superàvit de l'any anterior. Això representa estalviar-nos de demanar un nou crèdit per endegar tot un seguit de projectes i, al mateix temps, anar reduint el grau d'endeutament de l'Ajuntament del Masnou. Gràcies a aquesta aprovació, algunes de les inversions previstes es podran agilitzar. Això afecta especialment les obres de reforma de les cuines de les escoles Ocata i Marinada, que es podran dur a terme durant aquest estiu. També l'obertura del carrer de Cuba com a continuïtat de les obres que s'estan realitzant a la zona de La Calàndria. Altres inversions previstes són les que afecten la continuació de les millores al carrer de Roger de Flor, el parc de Vallmora o el pla de xoc de voreres i calçades, entre d’altres. El punt es va poder aprovar gràcies al vot de la resta de grups municipals, però amb l'oposició dels grups del PDeCAT-Unió i Ciutadans.

  Esperem que amb aquesta aprovació anem agilitzant algunes de les inversions previstes en aquest mandat i que, amb la resta del superàvit generat l'any 2017, puguem ampliar ben aviat noves intervencions i millores al nostre municipi.

 • 6 de març de 2018

  Consell Municipal dels Infants 2017A punt d'iniciar dues obres tan importants com les del carrer de Roger de Flor i el carrer del Brasil, hem fet les audiències públiques necessàries per explicar aquests dos projectes d'obres municipals i escoltar les diferents problemàtiques i inquietuds que ens en poden fer arribar els veïns, per així mirar de millorar aspectes d'aquests projectes i les conseqüències que poden tenir per a la vida quotidiana. Les obres del carrer de Roger de Flor són una aposta important per ampliar les zones de vianants, seguint la línia de les obres ja iniciades a l'entorn de La Calàndria. Unes obres que van fins a l'altura del carrer de Sant Miquel i que prioritzaran el pas dels vianants i la plataforma única per tal d'anar consolidant un eix que continua cap amunt. Les obres del carrer del Brasil són una actuació esperada des de fa anys i inclouen mesures d'accessibilitat a la platja i al passeig Marítim. Esperem que tot vagi bé i que els propers mesos veiem fets realitat aquests dos projectes, que milloraran la mobilitat dels vianants i l'accessibilitat al nostre poble.

  D’altra banda, un any més, iniciem ara les sessions del Consell dels Infants, amb els alumnes de sisè de primària de totes les escoles del Masnou. Hem proposat com a tema de debat els usos del parc de Vallmora. Estem en plena segona fase de les obres d’aquest parc i hem de preveure quins usos podrà tenir. Per això, com farem amb altres sectors de la vila, volem saber com ho veuen els nostres infants, quins usos li volen donar i com volen gaudir d'aquest gran parc al Masnou.

 • 25 de febrer de 2018

  Reunió ABS OcataLa postveritat és un concepte que descriu la situació en la qual, a l'hora de crear l'opinió pública, els fets objectius tenen menys influència que les crides a l'emoció i a les creences personals. Aquest concepte és el que podríem aplicar al que està passant al voltant del debat dels nous serveis de salut mental a l'ambulatori d'Ocata, sobre el qual alguns estan construint un relat basat en falsedats que intenta despertar determinades emocions no racionals que s'allunyen de la realitat objectiva.

  El Masnou tenia un equipament sanitari incomplet des del inicis, un ambulatori pensat per donar serveis orientats a la salut mental, al Masnou i als municipis veïns. La nostra societat cada vegada necessita més aquests serveis, cada dia tenim més necessitats en aquest àmbit sociosanitari. Ara, aquest equipament ampliarà els seus serveis en l'àmbit de la psiquiatria infantil i en l'assistència a les addiccions. L'Ajuntament ja en va informar al seu dia i dimecres passat (a l'espai de La Barqueta) els professionals van explicar a bastament en què consistien aquests serveis, que res tenen a veure amb la informació manipulada que va llançar un determinat mitjà de comunicació de tendència política dretana i espanyolista.

  L'atenció a aquestes malalties és un dret que també tenen els nostres veïns i veïnes. El Masnou també té l'oportunitat de comptar amb més professionals que ens ajudin a implementar les polítiques de prevenció a les drogodependències entre els nostres joves. Aquest servei, com molt bé van explicar professionals que fa anys i anys que treballen aquestes qüestions, no té cap efecte en el seu entorn més immediat. Les situacions de dependència són moltes i variades (tabac, alcohol, substàncies estimulants, però també el mòbil o el joc) i afecten qualsevol sector de la nostra societat. Els nous serveis res tenen a veure amb una narcosala ni amb un punt de venipunció. Són serveis vinculats a la prevenció i a l'atenció psicològica i farmacèutica dels pacients, i van estretament lligats als serveis de salut mental.

  Intentar treure profit per part d'alguna força política determinada d'un fet com aquest s'allunya de tota ètica i voluntat de servei al conjunt de la nostra societat i del nostre municipi. Podem parlar, debatre, aclarir conceptes per allunyar pors infundades, però el nostre municipi també ha de pensar i treballar pels nostres veïns que pateixen aquestes problemàtiques. La solidaritat i la cohesió social són deures irrenunciables de la nostra societat.

 • 16 de febrer de 2018

  El Ple d’aquest dijous, 15 de febrer, va aprovar un tema molt important per al nostre municipi, que havíem estat treballant des de feia mesos: la construcció de 108 nous habitatges de protecció oficial. Amb el desenvolupament de l’Illa Centre (antiga Dogi), l’Ajuntament té l’obligació de construir un edifici de protecció oficial. Al mateix temps, teníem pendent el repte de desenvolupar el solar de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil per destinar-lo al mateix ús, una promoció difícil de desencallar degut a les fortes càrregues d’urbanització de l'entorn. Un dels objectius que em vaig marcar de seguida, per poder desenvolupar totes dues promocions, era ajuntar-les per poder desenvolupar-les alhora. Calia trobar algú extern que pogués assumir una operació econòmica tan complexa i d’un cost tan alt, que al mateix temps prioritzés un bon parc de lloguer i la garantia d’una administració pública. Aquí és on entra l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Malgrat que el nostre municipi no en forma part, hem arribat a un acord per crear un consorci per desenvolupar totes dues promocions. L’Ajuntament hi posa els dos solars i l’entitat metropolitana assumeix tota l’operació econòmica amb l’aportació d’uns tretze milions d’euros. Amb un parc d’habitatge públic de lloguer al voltant del 40% i d’un 60% de venda. Un cop l’operació estigui amortitzada, els pisos de lloguer i els solars tornaran a ser propietat del nostre municipi. És una operació transcendental per al Masnou, en la qual l’Ajuntament s’estalvia qualsevol inversió gràcies a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que la gestionarà a través de l’IMPSOL (Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial). L’acord es va prendre per unanimitat.

  És una gran notícia per al Masnou i una oportunitat que hem sabut aprofitar, ja que l’entitat metropolitana ha fet una excepció amb el nostre municipi, molt favorable per als nostres interessos. En aquest Ple també es va aprovar una modificació del Pla general que permet la previsió de més habitatge de protecció oficial a la zona del carrer d’Almeria. De tot plegat ens n'hem de donar l’enhorabona.

 • 5 de febrer de 2018

  Millores escolesDurant aquest mes de febrer i inicis del mes de març, tenen lloc les jornades de portes obertes de les diferents escoles i instituts del Masnou. El Masnou compta amb una bona oferta educativa i de qualitat de la qual gaudim les famílies de la vila.  Per a aquest curs que ve, 2018-2019, arranquem amb el manteniment de totes les línies de les diferents escoles del Masnou. És important que puguem mantenir l’oferta educativa existent i que tenim ben distribuïda al llarg del nostre terme municipal.

  Aquest any 2018, l’Ajuntament ha anat fent millores a les diferents escoles. És un compromís d’aquest Govern continuar prioritzant i invertint per millorar les nostres escoles, malgrat que algunes d’aquestes inversions no correspondrien a l’Ajuntament, sinó a la Generalitat. Un dels compromisos que he adquirit per a aquest mandat és dotar totes les escoles d’un servei correcte de cuina i menjador. Per això ara estem treballant en el projecte de reforma de la cuina de l’Escola Marinada i també de l’Escola Ocata. I per fi tenim un projecte d’un dels temes històrics pendents: la nova cuina menjador de l’Escola Ferrer i Guàrdia.  Com que la Generalitat va desistir del projecte que tenia, l’Ajuntament n’ha pres el compromís amb un projecte més modest del qual assumirà la major part del cost i que esperem que aviat sigui una realitat.

  Hem de continuar treballant amb la nostra comunitat educativa per anar millorant cada dia les escoles del Masnou.

 • 22 de gener de 2018

  diari alcalde, obresAquests propers mesos, aniran coincidint unes quantes obres a la via pública. Són obres previstes en el Pla d'actuació municipal que s'aniran executant, segurament algunes amb retard degut a la complexitat i la problemàtica de la contractació. La conversió en zona de vianants de determinades zones és una prioritat. Per això ara estem executant les obres de la zona de la Calàndria i ben aviat iniciarem les del carrer de Roger de Flor. Al parc de Vallmora ja s’hi ha iniciat la seva segona fase amb les obres del parc infantil i l'allargament del carrer del Torrent Vallmora. Hem acabat les actuacions dels correcans, amb alguna petita actuació encara pendent. S'estan executant les obres a la zona del Bellresguard i a l'entrada de l'escola Lluís Millet. S'han endarrerit les de l'entrada del CD Masnou i l'edifici dels Masovers, on ben aviat es reobrirà el procés, com en el cas del pas soterrat del carrer del Brasil. I la bona notícia és la represa del procés del nou pavelló, amb l'encàrrec ja signat per fer-ne el projecte i les obres. A la primavera, la Diputació de Barcelona iniciarà les obres de la rotonda a la carretera d'Alella, a l'altura del carrer de Rosa Sensat. I ben aviat reempremdrem les obres del pla de xoc de voreres i calçades, així com la millora dels parcs infantils. Algunes d'aquestes obres provocaran inconvenients en el trànsit de la via pública. Demanem paciència i intentarem que l'impacte sigui el menor possible. Però el repte és necessari per anar millorant el nostre municipi.

 • 29 de desembre de 2017

  S'acaba l'any 2017. Unes noves eleccions al Parlament revaliden la majoria independentista. Malgrat ser un procés electoral imposat, la majoria d'escons independentistes es manté ferma amb la suma de JxC, ERC i CUP. Al Masnou, es consolida una majoria independentista àmplia, encapçalada per ERC, amb un 57,79% dels vots. També tindrem una nova diputada masnovina per a la llista d'ERC, la Najat Driouech. De ben segur que haurem d'obrir una nova etapa. Encara tenim les conseqüències de l'aplicació de l'article 155, amb diputats a l'exili i a la presó. En aquestes primeres setmanes de gener, veurem el desenllaç de tot plegat, i esperem que s'acabi aquesta situació d'anormalitat per l'existència de presos polítics i exiliats.

  Però si el 21 de desembre vam tenir les eleccions, el dia abans, el Ple de l'Ajuntament del Masnou acomiadava la Noemí Condeminas, que deixa l'Ajuntament després de sis anys i mig de regidora. He compartit durant aquest temps el Govern amb ella: primer, com a tinent d'alcalde i, ara, com a alcalde. Ha estat fins ara la primera tinenta d'alcalde, sempre implicada en el Govern, la gestió municipal i la relació amb els veïns i veïnes del nostre municipi. Hem compartit projectes i, sobretot, molts actes públics arreu del nostre municipi. Amb el seu estil planer i directe, ha mantingut sempre el compromís amb el Masnou i el país de manera ferma i incondicional. Li agraeixo l'estabilitat que ha contribuït a aportar al Govern del Masnou i espero continuar comptant amb la seva col·laboració, encara que sigui des de fora l'Ajuntament. 

  Acomiadem també l'any 2017. Aprofito per desitjar-vos un molt bon any 2018!

 • 1 de desembre de 2017

  Any MilletEl divendres 24 de novembre, es va presentar la publicació Lluís Millet i Pagès. Retalls de vida. Aquesta obra, de Núria Vilà i Maria Villanueva, és la que va ser guardonada a la VII beca de recerca local La Roca de Xeix. Amb aquesta presentació, i encara ens queda un concert de l’Escola Municipal de Música del Masnou, tanquem l’Any Millet al Masnou. Aquest 2017 hem celebrat els 150 anys del naixement del mestre Millet. Un munt d’actes commemoratius han omplert l’agenda cultural del Masnou: des de la conferència inicial i les exposicions a la Casa de Cultura i Gent del Masnou, passant pels molts concerts i conferències promoguts per les entitats i escoles de la vila, fins al concert central a l’església de Sant Pere de l’Orfeó Català, on vam tenir la presència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell.

  Crec que aquesta commemoració ha estat un encert, que ha servit per conèixer millor el personatge i la seva obra. I ha estat possible gràcies a la feina feta, no només des de l'Ajuntament, sinó molt especialment per part de les entitats i les persones que hi han participat, i també gràcies a la col·laboració de la família Millet. Un balanç molt positiu d'un any que hem omplert de música i coneixement i que ens ha permès una aproximació a un il·lustre masnoví.

 • 20 de novembre de 2017

  Equip Govern Masnou novembre 2017El dijous 16 de novembre es va confirmar que el Govern municipal actual s’ha quedat en minoria. La renúncia presentada per quatre dels cinc regidors del PDeCAT-Unió ha comportat una remodelació del Govern. A partir d’ara, els sis regidors d’ERC-AM-MES governarem amb minoria, seguint la tònica de molts altres ajuntaments que es troben en aquesta situació fruit de la fragmentació política actual.

  Davant la situació de bloqueig que tenia el Pressupost municipal per a l’any 2018, em vaig veure obligat a activar la qüestió de confiança, com a mecanisme de desbloqueig. En haver perdut les dues votacions, pressupost i qüestió de confiança, si d’aquí a un mes no s’ha presentat cap moció de censura, el pressupost quedarà automàticament aprovat.

  No és una situació desitjable. Seria precipitat ara entrar a fer una anàlisi a fons de la qüestió. A hores d’ara es fa difícil entendre el canvi de comportament de la majoria del grup municipal d’Unió-PDeCAT, així com el fet de no votar un pressupost en què ells van participar, i que van presentar i aprovar en comissió informativa.

  El meu compromís com a alcalde serà el mateix que fins ara: màxima dedicació i treball per tirar endavant els projectes que tenim damunt la taula. La predisposició al treball i al rigor dels regidors i regidores d’ERC-AM-MES serà màxima. També treballarem per aconseguir els màxims consensos possibles i continuarem estant a l’abast dels nostres veïns i veïnes.

 • 2 de novembre de 2017

  L'alcalde al Ple del Parlament de Catalunya que va aprovar la declaració d'independènciaDivendres passat, 27 d'octubre, vaig tenir l'honor d'assistir i fer costat, com a alcalde del Masnou, al Ple del Parlament de Catalunya que va aprovar la declaració d'independència.

  El dia anterior, el dijous 26, havia convocat un Ple municipal extraordinari i urgent que va aprovar una declaració institucional presentada per l’Equip de Govern per aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya en el marc de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola (crònica del Ple extraordinari urgent).

  Com sabeu, els fets se succeeixen ràpid i a hores d'ara ens trobem amb un 155 en aplicació progressiva, diuen, i amb un Govern i un Parlament, totalment legítims, perseguits per la justícia espanyola.

  Vivim moments decisius en el llarg camí cap a la República, un camí durant el qual des de l’Ajuntament del Masnou hem anat acompanyant, en totes les passes en què ens ha requerit, el nostre Govern, el qual, remarco volgudament, fou escollit democràticament a les urnes. I ho hem fet des del suport al procés participatiu del 9N, passant per l’aprovació d’incomptables mocions i declaracions de suport al procés, per la convocatòria de múltiples concentracions de suport davant l’Ajuntament, per l’adhesió a l’AMI, per l’acreditació de tots els membres de l’Equip de Govern a l’Assemblea d’Electes de Catalunya i, més recentment, per la signatura del meu decret de suport al Referèndum del dia 1 d’octubre i la implicació de molta gent perquè esdevingués una realitat. Sempre hi hem estat. I, tantes vegades com faci falta, ens hi posarem a disposició pel que convingui. També hi anirem de la mà amb els simbolismes, i en aquest sentit la bandera espanyola s'haurà de mantenir a la façana de l'Ajuntament per imperatiu legal i mentre es mantingui vigent la legalitat espanyola, que m'amenaça personalment amb una inhabilitació en cas de desobediència a una sentència ferma.

  I, mentrestant, al país se succeeixen els esdeveniments a ritme frenètic. L'alcalde i el Govern sortint de les urnes del Masnou també fem camí, sense aturador: inaugurem nous espais i exposicions, celebrem jornades, millorem la via pública i la mobilitat de les persones, fomentem l'ocupació entre el jovent i la creació de noves empreses, aprovem nous projectes, etc. Tots dos governs, amb un únic objectiu: millorar la qualitat de vida dels ciutadans del Masnou i de Catalunya, que és a qui sense cap mena de dubte ens devem.

 • 18 d'octubre de 2017

  Manifest contra l'empresonament dels presidents de les entitats sobiranistesEstem assistint a un dels espectacles més vergonyosos de la democràcia espanyola en els darrers temps: l'empresonament dels responsables d'Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. Ahir ens vam concentrar a les 12 h davant del nostre Ajuntament i, després, a Barcelona. L'Audiència Nacional, i ho dic per experiència pròpia, és un tribunal d'excepció, hereva del Tribunal d’Ordre Públic, i una anomalia democràtica. Continuem vivint intensament els esdeveniments, les mobilitzacions que vindran i, sobretot, el desig de construir la nostra república.

  Però, avui, al marge de continuar el procés polític que viu el nostre país cap a la llibertat, també comença un projecte municipal molt esperat: la conversió en zona de vianants  de l’àrea de La Calàndria: carrer del Doctor Agell, carrer de Cuba i el darrer tram del carrer de Pere Grau. Es tracta d’una pacificació necessària, que dignificarà una part central del nostre municipi, on els vianants seran els protagonistes, i que permetrà millorar de manera significativa el nostre entorn urbà i la seguretat dels vianants. És una inversió important, de 315.000 euros, que significarà un pas més per prioritzar, al nostre nucli antic, el ciutadà enfront del cotxe. Un pas que haurà de continuar ben aviat amb el carrer de Roger de Flor. Fer un Masnou més humà i més amable ha de continuar sent el nostre objectiu per tal que en puguem gaudir el conjunt de masnovins i masnovines.

 • 4 d'octubre de 2017

  Vaga General 3-OAquest 1 d'octubre ha estat una jornada històrica. Hem començat a construir la República Catalana. El referèndum d'autodeterminació va ser una demostració de civisme i de democràcia davant de tot el món. L'Estat espanyol hi va respondre amb la repressió més salvatge, agredint persones que exercien els seus drets. Al Masnou, la jornada es va desenvolupar amb normalitat, amb 14 col·legis que van complir la seva funció fins al final. Nervis a la tarda pels rumors que circulaven, però, gràcies a la feina de molta gent, ens vam mantenir ferms, amb les mesures de seguretat pertinents.

  Molta gent ho va fer possible: primer, tots els masnovins i masnovines que van voler exercir el seu vot; el voluntariat que va constituir les meses i els representants corresponents de l'Administració; la gent que des de les cinc del matí fins a la nit es va mantenir ferma defensant les urnes i el dret de vot; les persones de les entitats del Masnou, especialment l'ANC i Òmnium, i els partits que s'hi havien implicat des de l'inici fins al final (ERC-MES, PDeCAT i la CUP). La tasca de coordinar tot plegat i fer-ho possible va ser gràcies a determinades persones que van fer tot el que es pot explicar i algunes coses més.

  Hem d'estar orgullosos de la feina ben feta, de la bona organització, amb la complexitat del nostre municipi, amb 14 col·legis electorals. Però, com he dit abans, la fermesa, la il·lusió i la tenacitat de molta gent que es va alçar quan encara no havia sortit el sol i va defensar aferrissadament la democràcia han fet possible que siguem una mica més lliures. Hem iniciat un camí que no té retorn.

  Postdata: ahir, 3 d’octubre, vam viure una nova jornada històrica, amb una aturada de país que es va convertir en una mobilització sense precedents contra la violència de l’Estat. El Masnou tampoc no hi va faltar. Gràcies, de nou, per ser-hi.

 • 18 de setembre de 2017

  Agenda local i agenda nacionalVivim uns dies d'una intensa agenda nacional. La convocatòria del referèndum del proper 1 d'octubre és un esdeveniment històric de gran magnitud: per primera vegada podrem decidir el nostre futur com a poble. Vinc d'un dissabte molt emocionant on la gran majoria d'alcaldes ens vam concentrar a l'ajuntament de Barcelona per dirigir-nos al Palau de la Generalitat. el compromís dels alcaldes és ferm, malgrat les amenaces i l'estat d'excepció encobert a què ens sotmet l'Estat espanyol.  Comencem una setmana on passaran esdeveniments molt importants.

  Però com alcalde tampoc puc abandonar l'agenda local: tirar endavant les mesures de millora de l'espai públic: la posada al dia del Parc Vallmora, la neteja d ela riera, les intenses reunions amb l'empresa concessionària de la neteja per tirar endavant una modificació del contracte que permeti introduir millores, la nova brigada de la tarda (amb els que he tingut l'ocasió de compartir unes hores de treball), les inversions pendents de SOREA o bé el tancament de la proposta del pressupost per l'any que ve. A més de l'assistència a actes tant emotius com els cinquanta anys de l'escola bressol de Cala Rita o del Club Nàutic.

  Podrem fer-ho millor o pitjor però el sentit de la responsabilitat és un deure ineludible al qual ens devem en tot moment com a governants, i en el meu cas, com alcalde del Masnou compromès amb el meu poble i el meu país.

 • 12 de setembre de 2017

  Alcalde Diada 2017Avui, un any més, he assistit a la manifestació de Barcelona. Un èxit de participació. Una manifestació festiva en què la gent, malgrat les amenaces de l'Estat espanyol, ha perdut la por. Jo ja he perdut el compte dels Onzes de Setembre als quals he assistit. Per això, quan et pregunten si aquest serà el darrer any d'una Diada reivindicativa, et quedes sense resposta. En un procés com el que vivim és difícil preveure què passarà els propers anys. El que és segur és que mai no havíem estat tan a prop d'aconseguir l'objectiu de la independència.

  El Masnou també ha tingut els seus actes: la conferència brillant que va fer Ferran Requejo, l'acte que cada any, la nit de la vigília de la Diada, organitzen les Capitanes del Masnou i, finalment, l'acte del matí a la plaça de l'Onze de Setembre del Masnou en què les entitats de la vila participen en l'ofrena floral, aquest any amb un gran èxit d’assistents.

  Però aquest Onze de Setembre també és el tret de sortida per a la data històrica de l'1 d'octubre, en què serem cridats a votar per decidir, per primera vegada en la història, el nostre futur. Ens esperen unes setmanes d'alt voltatge polític. L'Estat mostra la seva cara repressiva, però alhora perd també el seu sentit del ridícul. Des de l'Ajuntament, estarem a l'altura. Jo ja vaig signar el decret de suport a la convocatòria i estem a punt per contribuir i treballar per tal que sigui un èxit. Les urnes ens esperen.

 • 16 d'agost de 2017

  article vacancesEnguany, poques vacances. A partir d'avui, 16 d'agost, m'aniré incorporant cada vegada amb més intensitat a la tasca de l'Ajuntament. A banda de ser pel Masnou, he pogut fer dues sortides. La primera, a finals de juliol, a Hondarribia, que m'ha permès conèixer Iparralde (a Euskadi Nord) i anar per la costa de Guipúscoa. I la segona, a Castalla (l'Alcoià), al poble de la meva dona, on vam poder anar a veure l'assaig general del Misteri d'Elx, patrimoni de la humanitat; una experiència, conjuntament amb els focs, del tot extraordinària.

  Entre escapada i escapada, encara he tingut temps de presidir una Junta de Govern Local a l’agost i de viure el Masnou més enllà de reunions, sessions d’òrgans de govern i despatxos, fet que m’ha servit per corroborar punts forts i punts febles del municipi i, a partir d’aquí, per posar fil a l’agulla per resoldre’n les mancances.

  Se'ns presenta un setembre amb molta intensitat, tant de temes que s'han d'impulsar a l'Ajuntament com pel que viurà el nostre país, amb la convocatòria de referèndum per al dia 1 d'octubre. En l’àmbit municipal, temes importants com la modificació del contracte de neteja viària i recollida d'escombraries, que haurem de portar al Ple amb la implementació d'una sèrie de millores, la proposta de pressupostos per a l'any 2018, les obres que s'han d'iniciar o licitar aquesta tardor i altres qüestions que voldria deixar a punt per iniciar aquest setembre a bon ritme. I a un altre nivell, evidentment, amb el compromís del Govern municipal, caldrà fer possible el referèndum, que ha de permetre exercir el dret a l'autodeterminació del nostre poble, exercir la democràcia per decidir si volem esdevenir un estat independent.

 • 26 de juliol de 2017

  Sessió treball alcaldeAcabava l'entrada dedicada al meu dia a dia (vegeu aquest article) referint-me a les urgències, que quedaven pendents per a un altre capítol. Doncs bé, força dies després del meu últim escrit al diari, n'ha arribat el moment. I és que, tot sovint, més del que m'agradaria, com a alcalde també em dedico a "apagar focs" o bé a accelerar temes que queden encallats. D'aquesta manera, malgrat que intentem planificar la setmana, els imprevistos i les urgències exigeixen un esforç de contraprogramació que obliga a encabir a l'agenda temes, fins i tot reunions a correcuita, al marge de l'activitat habitual, ja de per si frenètica.

  Són temes interns que sovint no transcendeixen, traves burocràtiques (sí, també en patim les conseqüències), reunions puntuals o trucades que ajuden a desencallar temes varats, cops de timó per impulsar qüestions de l'agenda política. A vegades semblarien entrebancs que entorpeixen segons quin projecte, però el cert és que paga la pena dedicar-hi temps i esforç si això implica solucionar problemes o agilitzar-ne la fi. En qualsevol cas, són accions necessàries per tirar endavant projectes que hauran de veure la llum properament, en benefici del municipi, i que no diríeu mai la pila de gestions internes prèvies que comporten.

  Des de la continuïtat de les obres interrompudes del nou pavelló fins a la problemàtica del contracte d'escombraries i neteja viària, o la dels apartaments turístics, entre altres qüestions. Preparar l'agenda municipal de setembre per arrancar bé a la represa de les vacances és important: l'impuls de l'habitatge de protecció oficial, la inversió pendent de SOREA, l’aprovació definitiva del pla de mobilitat o del de joventut, la modificació del contracte d'escombraries, les licitacions i inicis d'obres... seran temes prioritaris per a aquesta tardor. Tots aquests preparatius combinats amb l'activitat habitual, amb un cicle festiu que el darrer mes ha arribat al seu punt àlgid (Festa Major, Fascurt, Ple de Riure...), i amb les darreres sessions d'òrgans de govern i del Ple municipal.

  Ara vindran uns dies de descans d’activitat i d’urgències, no gaires i sempre amb un ull posat al Masnou, per tornar-hi encara amb més força. Que tingueu un bon agost!

 • 3 de juliol de 2017

  Festa Major el Masnou 2017Ahir diumenge 2 de juliol finalitzava la Festa Major d'aquest 2017. Ha estat quasi una setmana intensa d'activitats. A banda d'algun acte preliminar la Festa Major el cap de setmana anterior, la festa es va iniciar oficialment el dimarts 27 de juny amb el pregó que en marca l’inici, aquest any dedicat a un dels tres elements que configuren la nostra Festa Major: la Terra. Actes de tot tipus han configurat el programa d'enguany: els concerts que han omplert la platja, destacant la participació de molts artistes masnovins, ens han omplert les nits de música. La cultura popular i tradicional, i molt especialment el foc, formen una part molt important de la nostra festa. L'esport, les activitats de la gent gran, la implicació de comerciants, el carrer de Sant Rafael com a centre neuràlgic de moltes activitats, activitats culturals i per a infants han anat omplint tots aquests dies.  Els focs artificials han tingut un paper rellevant enguany per la seva gran qualitat. Crec sincerament que la Festa Major ha estat un èxit de participació, amb la implicació de molta gent: ciutadans a títol individual, les entitats de la vila, els treballadors municipals i els membres de la comissió de festes han fet possible una festa molt reeixida. Ara caldrà fer una anàlisi amb més detall de tot plegat, esmenar allò que no ha acabat d'anar bé i començar a pensar la Festa Major ja per a l'any 2018. I també  toca continuar gaudint de l'estiu amb les properes activitats que ens esperen: el Fascurt i el Ple de Riure. Som-hi!

 • 28 de juny de 2017

  Festa Major el Masnou 2017Ahir, dimarts 27 de juny, van començar els actes de la Festa Major del Masnou. El pregó de les nimfes ja s'ha convertit en el punt d'arrencada de la festa grossa dels darrers anys. A banda d'alguns actes previs, l'acte a la platja representa l'inici de la festa. Sopar a la platja esperant que arribin les tres columnes de la Terra, el Mar i el Foc des de diferents punts de la vila ja és tota una tradició. A continuació, l'espectacle del pregó i després l'actuació d’un grup musical, enguany Henna. El format dels tres elements que conformen la festa (Terra, Mar i Foc) ja s'ha consolidat, i aquest any la Terra ha protagonitzat el pregó. Tenim la sort de comptar amb la Bibiana Morales, que cada any ens ofereix aquest espectacle; un cop més l'hem de felicitar a ella i a tot el seu equip. I per rematar-ho en Joan Bertran ens va oferir uns focs artificials que ens van sorprendre a tots.

  Avui ja entrem a la vigília de Sant Pere amb tota l’agenda d'actes que ens esperen per endavant. La festa no treu que aquest matí dediquem una bona part del temps a la gestió del nostre Ajuntament celebrant la Junta de Govern, així com una reunió pendent amb l'Agència Catalana de l'Habitatge. Us desitjo una bona revetlla!

 • 12 de juny de 2017

  Aquesta setmana que acabem de finalitzar el Govern de la Generalitat ha fet un pas decisiu cap a la convocatòria del referèndum: formular la pregunta i posar la data on els catalans i les catalanes serem cridats a les urnes. Tot això va culminar amb la mobilització de diumenge a Montjuic  i l'entrevista al President i Vicepresident de la Generalitat per TV3.

  Per fi arribem a un dels moments més importants del procés que ha viscut en els darrers anys el nostre país. Des de la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut de 2006 la reivindicació per decidir lliurement el nostre futur ha marcat com mai la política catalana. El Govern ha complert el que havia dit. Ara toca fer-ho possible entre tots, cadascú des de les seves responsabilitats.

  Des de l'ajuntament del Masnou sempre hem estat donant suport a les diferents iniciatives que s'han produint durant aquests darrers anys favorables al dret a decidir i a poder esdevenir un estat independent. Ara que entrem en un dels moments més decisius també ho farem. Estarem al costat del Govern de Catalunya amb totes les seves decisions i estarem al costat dels nostres conciutadans per tal de que puguin exercir el seu dret a vot, a decidir lliurement el futur d'aquest país. La democràcia i la legitimitat que dona la voluntat popular estant per sobre de qualsevol restricció a exercir la nostra llibertat. Tenim aquest compromís i l'exercirem amb responsabilitat.

 • 29 de maig de 2017

  Gestió del tempsQuan inaugurava l'apartat de l'alcalde hi incloïa també la publicitat de la meva agenda. Si hi feu una ullada, així com si rellegiu alguna entrada anterior al meu diari (Vegeu El meu dia dia) corroborareu que l'agenda d'un alcalde és atapeïda. No me'n queixo. Per això, i per la meva voluntat (i el meu deure) d'atendre tothom i totes les necessitats, i al mateix temps gestionar solucions i prendre les justes decisions, és molt important una òptima gestió del temps, motiu pel qual procuro no allargar les visites i reunions més d'una hora, en el pitjor dels casos. És una filosofia que intento traslladar a tota l'organització i que, al meu parer, hauria de tenir cabuda en el marc de la imminent reforma horària, iniciativa a la que estem adherits com a Ajuntament.

  Una altra cosa són els actes o activitats que, depenent del caire que tinguin, poden allargar-se més. Amb l'arribada del bon temps es multipliquen i el proper cap de setmana n'és una bona mostra: la tarda de divendres, per exemple, hi coincideixen la recepció que el Cor Scandicus ofereix a la coral alemanya Donna Canta, en el marc dels actes de l’Any Millet,  la celebració dels 80 anys de la Creu Roja del Masnou, Alella i Teià, el lliurament dels XXXIX premis Goleta i Bergantí, i la inauguració d'una nova exposició del cicle d'arts visuals. Tots mereixedors de la presència de l'alcalde i per als quals compto ser-hi, si més no en algun moment de la jornada.

  Tant per a reunions com per a activitats públiques, és clar que allà on no hi arriba l'alcalde habitualment hi ha la presència dels regidors delegats i el suport del consistori, però m'agrada ser-hi sempre que puc, viure l'activitat de les entitats del municipi de primera mà, fer-los-hi costat, ... i per això és cabdal una bona gestió del temps. Si no hi soc en alguna ocasió, no m’ho tingueu en compte, alguna mala coincidència, a vegades el desconeixement, potser algun contratemps o entrebanc inesperat, m'ho haurà impedit. En qualsevol cas, que l'activitat no s'aturi!

 • 16 de maig de 2017

  L'alcalde en companyia de Iago PericotEl passat diumenge 7 de maig vam assistir a l'assaig obert, abans de l'estrena a Barcelona al teatre La Seca de l'Espai Brossa, de la darrera producció de teatre de Iago Pericot: Adam i Eva. La representació va ser a l'Espai Escènic Ca n'Humet, que va omplir la seva grada per veure en primícia aquest nou espectacle del Iago. Durant setmanes, al mateix equipament de Ca n'Humet s’hi van fer tots els preparatius i assajos. Com no podia ser d'una altra manera, des de l'Ajuntament hem volgut donar tot el suport i col·laboració a aquesta darrera obra d’en Iago Pericot, tal com també es va fer amb l'anterior de La Guillotina.

  El teatre d’en Iago Pericot és transgressió i innocència alhora. Teatre nu com els seus personatges. A l’Espai Escènic, durant una bona estona vam gaudir dels personatges que sortien del quadre d'Albrecht Dürer, de la relació d'ells amb el públic i, en acabat, del col·loqui entre els protagonistes i productors de l'obra i el públic. Aquest dia també vam comptar amb la presència d’en Juanjo Puigcorbé, diputat de cultura de la Diputació de Barcelona.

  Iago Pericot és un personatge entranyable, amb una obra teatral sempre innovadora i molt important dins l'àmbit teatral del nostre país. Però tampoc podem oblidar d'altres facetes també importants com la seva obra pictòrica. Continuarem col·laborant amb aquest masnoví genuí i treballant perquè la seva obra pugui tenir la seva màxima difusió i coneixement.

 • 4 de maig de 2017

  Foto del Masnou, diari de l'alcaldeAvui dijous, 4 de maig, presentem públicament el Pla de Desenvolupament Turístic del Masnou. Per primera vegada el municipi disposarà d'un document marc estratègic que ens permetrà treballar i implementar polítiques en aquest àmbit. Al final del mandat passat ja vam començar a assentar algunes bases del que havien de ser les polítiques de promoció del municipi: la creació d'una Oficina de Turisme al Masnou, ubicada en un equipament emblemàtic com la Casa de Cultura, i el naixement d'un itinerari que permetés anar treballant propostes vinculades al nostre patrimoni cultural, gastronomia i altres atractius que pogués oferir el Masnou.

  Les actuacions que hem anat fent en aquest sector mostren dades positives i han tingut bona acceptació. Però el Masnou ofereix encara moltes més possibilitats vinculades a la seva ubicació estratègica al costat de Barcelona, la platja, el port, el patrimoni, el clima i la gastronomia. Ara bé, si volem incrementar el nombre de visites i de pernoctacions al nostre municipi ens cal definir un model que sigui sostenible, compatible amb els que vivim al Masnou, i regulat, que defineixi un model de turisme i de visitant que vagi d'acord amb el model de municipi que volem.

  Ara disposarem de l’eina, d’aquest pla estratègic, en què han participat els diferents agents socials i econòmics implicats en el turisme i en la promoció del municipi. A partir d’aquí, ens cal continuar treballant totes aquestes potencialitats que tenim i que permetin fer del Masnou un municipi acollidor pel visitant i alhora en òptimes condicions pels nostres veïns i veïnes.

  Us animo a que conegueu aquest nou Pla estratègic aquesta tarda, a les 19 h, a la sala polivalent de la Biblioteca, acte que clourà amb un petit tast de productes locals.

 • 21 d'abril de 2017

  Alcalde saludant a Carme ForcadellAquest setmana que culmina amb la diada de Sant Jordi està plena d'activitats. Dimecres a la tarda vaig assistir al Parlament de Catalunya a l'acte de suport a la presidenta d'aquesta institució, Carme Forcadell. Un acte organitzat pels ex-presidents del Parlament  Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert. Una sala plena amb una convocatòria adreçada també als antics diputats del Parlament de Catalunya, fet que em va permetre retrobar-me amb diputats i diputades, tant del meu grup com d'altres, amb els qui feia molt de temps que no ens veiem. Aquesta part emotiva de l'acte de retrobament, i a banda de les intervencions dels ex-presidents del Parlament i de l'actual president de la Generalitat, es va centrar en la crònica de dos moments històrics com són el procés de la famosa LOAPA després del 23 de febrer de 1981 i el de l'Estatut de 2006 fins la sentència del Tribunal Constitucional, narrats pels periodistes José Antich i Mònica Terribas. Un acte emotiu i necessari per refermar el compromís que tenim tots plegats amb el procés que viu el nostre país.

  Amb la Carme Forcadell tornarem a compartir un acte aquest dissabte, però aquest cop al Masnou, i en el marc del concert que oferirà l'Orfeó Català dins la programació de l'Any Millet. I ahir dijous al vespre va tenir lloc un altre acte molt emotiu, que fruit d’un llarg treball al llarg d’aquests darrers anys, per fi arribava: la presentació del llibre d'Història Contemporània del Masnou. La culminació de tot un treball rigorós de recerca de la historiadora i amiga Rosa Toran que omple un buit molt important. Aquest va ser un objectiu que ja em vaig marcar com a regidor de Cultura i que ara ha vist la llum essent alcalde de la vila. La Rosa Toran ha col·laborat amb molt projectes com historiadora i també fruit de la seva activitat com a vicepresidenta de l'Amical de Mauthausen. Esperem poder continuar disposant de la seva valuosa contribució a la tasca de la recerca de la història local de la nostra vila. I per finalitzar l'acte l'Ester Lecha, jove pianista masnovina excepcional, ens va interpretar unes peces de Frederic Mompou i Franz Liszt. En definitiva, un acte amb la sala plena de gom a gom, en el que vam poder gaudir de la història i de la música.

  La diada de Sant Jordi, amb un munt d’activitats per gaudir-la al Masnou, serà una cloenda excel·lent per a aquesta setmana d’emocions. Bona diada!

 • 11 d'abril de 2017

  Moment de l'obra Dones SàviesAl mes de març del 2012 iniciàvem el projecte de creació d'una programació estable en l'àmbit de les arts escèniques al Masnou. Aquesta va ser una de les primeres decisions que vaig prendre, llavors com a regidor de Cultura. Portem ara cinc anys amb un projecte ja consolidat. Durant tot aquest temps hem dignificat un espai, a partir de petites inversions i d'un canvi en el model de gestió, que ha permès a la gent del municipi poder gaudir, a prop de casa i la majoria de caps de setmana de l'any, d'una programació estable en matèria de teatre, música i dansa. Aquesta programació també s'ha complementat amb altres activitats, com les de caràcter formatiu. I ha combinat la presència d'artistes i produccions professionals amb les de caràcter amateur, així com també les propostes fetes des del nostre municipi, amb produccions que hem impulsat directament.

  Hem intentat anar fidelitzant un públic que ha anat omplint la sala cada cap de setmana, i gràcies a tots ells, vosaltres, hem pogut continuar amb aquest projecte que avui és una realitat consolidada. Un esforç que també cal agrair als professionals que treballen dia a dia per a fer realitat aquesta programació estable, tant els propis de l'ajuntament com els que porten la gestió de la sala.

  El repte ara és la continuïtat d'una programació de qualitat, feta amb pocs recursos, però de la qual ens podem sentir plenament satisfets. Per molts més!

 • 30 de març de 2017

  Acte de presentació del programa ReempresaEl passat divendres 24 de març vam renovar el programa REEMPRESA al Centre d’Empreses de la Casa del Marquès. Una proposta molt interessant impulsada des de la patronal CECOT amb  el suport de la Diputació de Barcelona. Una iniciativa que posa en contacte i fa mediació entre empreses que tanquen i noves idees de negoci que es poden aprofitar d'aquest fet per iniciar un projecte d'emprenedoria nou. Aquest servei, junt amb d'altres programes de suport i foment a l’activitat empresarial (assessorament, formació, suport, ...),  s’ofereix en aquest equipament municipal.

  La conversió de la Casa del Marquès en un centre d'empreses ha estat una història d'èxit. Iniciada en el mandat de l'Eduard Gisbert, es va tirar endavant la rehabilitació d'aquest equipament, inaugurat l’any 2014, gràcies al programa FEDER, amb el suport de la Diputació i, també, del departament de Governació de la Generalitat, des d'on vaig poder contribuir-hi, així com a la col·laboració dels ajuntaments d’Alella i Teià.

  Avui aquest centre d'empreses és una realitat viva, amb una plena ocupació en les seves diferents modalitats (viver, centre de negocis, coworking, ...), tant d'empreses de nova creació com de d’altres ja consolidades. Empreses i projectes emprenedors amb molta empenta i innovació, gent jove que tira endavant les seves iniciatives, tan variades que van des de la consultoria fins a la distribució d’avellanes i pistatxos, passant pel sectors de la comunicació i immobiliari, la promoció de l’esport o la venda i fabricació de productes químics, només per citar-ne alguns exemples.  Tot plegat  fa de la Casa del Marquès un centre d'excel·lència i de referència que ens permet posar el Masnou al capdavant d’un munt de projectes d’emprenedoria.

 • 16 de març de 2017


  Sessió del Consell dels InfantsEl curs escolar 2012/2013, en el passat mandat municipal, es va reprendre la iniciativa del Consell Municipal dels Infants amb posterioritat a una aturada per a replantejar-ne els mecanismes de funcionament i actualitzar-los als nous temps, després de molts anys d’arrencada del projecte (al curs 2004/2005). Personalment, l'experiència cada any va essent més positiva. En la primera fase del consell, tinc l’oportunitat de rebre cada curs l’alumnat  de sisè de primària de totes les escoles del Masnou, en diferents sessions que estan tenint lloc durant aquest mes de març. Els explico el funcionament de l’Ajuntament i del sistema democràtic, i els presento a grans trets el tema de debat, que més endavant aprofundiran a classe, on escolliran dos representants (nen i nena) que defensaran les propostes que acordin al plenari final.

  Enguany, els proposem que reflexionin i discuteixin entorn a la mobilitat al municipi (a peu, en bicicleta, en transport públic i privat, i també l’aparcament), un tema de màxima actualitat, doncs després d’un llarg procés tècnic i participatiu, properament es durà a aprovació el Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible del Masnou 2016-2021. La proposta més valorada i votada, la faran arribar a l'Ajuntament per tal que es comprometi a dur-la a terme en el si del PMUSM. Algunes de les més recents intervencions de l’alumnat, per exemple, plantejaven la dificultat de passejar sense obstacles per les voreres del municipi. I d’altres, més allunyades del tema de debat, però a l’abast de la seva mirada curiosa, m’interrogaven per l’estat de d’altres temes d’actualitat, com són l’illa centre, el pavelló esportiu o la necessitat d’una plaça de la vila.

  Sigui com sigui, el Consell Municipal dels Infants és una experiència que permet fomentar la participació, el valor de la representació, la necessitat de retre comptes, el debat, l'esperit crític i un compromís amb la comunitat. Les preguntes, els dubtes i la visió de l’alumnat del municipi sempre ajuden a enriquir les sessions i a mirar-se el Masnou des d’una altra òptica, igualment legítima i enriquidora. Les ganes de participació que mostren des de les escoles del Masnou són el millor estímul per a continuar treballant per anar millorant dia a dia el nostre poble.

 • 27 de febrer de 2017

  Presentació del Pla d'accióL'Ajuntament del Masnou té diferents òrgans de participació ciutadana que funcionen de manera regular. Uns Consells Municipals de temàtica sectorial, com són els de Patrimoni Cultural, Promoció Econòmica, Benestar Social i l’Escolar, i un d’àmbit general, que és el Consell de la Vila. També els que són propis dels equipaments cívics (Ca n’Humet i Els Vienesos). I, finalment, el dels Infants, que en breu arrencarà l’edició d’aquest curs escolar.

  A l'anterior mandat, com a regidor de Participació Ciutadana, ja vaig impulsar dos elements importants per a regular aquest àmbit: el reglament de participació i un pla de participació ciutadana que en aquest mandat s'ha tornat a renovar. Alguns d'aquests consells ja existien i se'ls ha donat un tomb que n’ha millorat el seu funcionament, com és el cas dels àmbits de patrimoni cultural i de la promoció econòmica. En aquesta línia, és important que anem millorant el funcionament de tots aquests organismes, que ajuden a la presa de decisions municipals amb el màxim debat i consens possible amb les persones i entitats representants del sector afectat. 

  Una altra via de participació de la ciutadania en la presa de decisions és la no reglada, que acostuma a ser més eficaç i directa. Normalment és per a tractar temes que afecten directament al veïnat d’una zona concreta del municipi. Llavors la resposta és molt receptiva per part de la ciutadania, i el diàleg i el debat molt profitós amb els i les representants municipals. Un exemple recent és la sessió informativa que es va fer a la sala de plens respecte al projecte de millora dels carrers de Doctor Agell, Pere Grau i Cuba. El debat distès amb veïns i veïns permet incorporar elements que poden millorar el projecte presentat per l’Ajuntament.

  Tots aquests mecanismes de participació ciutadana, reglats o no reglats, juntament amb les audiències públiques, la possibilitat de fer aportacions en processos participatius concrets mitjançant formularis en línia, o les xarxes socials, les aplicacions per a dispositius mòbils i, és clar, l’Oficina d’Atenció Ciutadana o les visites concertades, configuren un ampli ventall perquè els ciutadans del Masnou ens feu arribar les vostres consideracions per tal que les puguem tenir en compte a l’hora de prendre les millors decisions.


 • 14 de febrer de 2017

  Lluís MilletEl passat 6 de febrer la comissió constituïda per celebrar els 150 anys del naixement del mestre Lluís Millet (18/04/1867) va tancar la programació per al present 2017, en què celebrarem aquest esdeveniment. Una programació extensa, que s’iniciarà amb una conferència i el concert que hi donaran el tret de sortida a mitjans de març, i que tindrà el seu acte més emblemàtic el 22 d’abril amb el concert de l’Orfeó Català, fundat pel propi Millet, a l’església de Sant Pere. Però no només. També hi tindrem dues exposicions a l’entorn de la seva vida i obra: l’una a la Casa de Cultura i l’altra a la seu social de Gent del Masnou. L’any Millet el finalitzarem amb la presentació del treball de la beca de recerca local sobre la seva figura.Una pila de concerts i activitats gràcies a tot un seguit d’entitats i persones que faran possible una programació molt complerta: el cor Scandicus, UNESCO del Masnou, Gent del Masnou i la Coral Xabec, l’Escola Municipal de Música, la JOCEM, Òmnium Cultural, l’escola Lluís Millet i els membres del Consell Municipal de Patrimoni Cultural del Masnou. I, també, molt especialment a la família del músic masnoví, i al seu net Lluís, que ha participat i col·laborat des del primer dia en aquest esdeveniment d’homenatge a l’il·lustre masnoví.

 • 6 de febrer de 2017

  Avui hem estat un altre cop al Palau de Justícia. Membres del govern municipal del Masnou, un cop més, hem fet costat als nostres representants processats per organitzar la consulta popular del 9 de novembre de 2014. Hem estat allà i continuarem sent-hi tantes vegades com calguin. Estem assistint a un dels esperpents més lamentables d'un sistema pretesament democràtic, que atempta contra llibertats i el dret de la ciutadania a exercir el vot. No només es jutja a un president de la Generalitat i a dues conselleres, sinó a tots els qui vam participar en aquell acte democràtic del 9 de novembre, a més de dos milions de catalans i catalanes que vam expressar el nostre vot. La instrumentalització de la justícia, amb la inexistència de la divisió de poders pròpia d'un sistema democràtic i els atacs permanents dels successors directes d'un règim dictatorial que s’omplen la boca de legalitat, no podran aturar la voluntat del nostre poble. Des del Masnou estarem sempre defensant els valors democràtics i la legitimitat de poder decidir lliurement el nostre present.

 • 1 de febrer de 2017

  Itinerari 'El Masnou sota les bombes'El passat diumenge, 29 de gener, des de l'Ajuntament del Masnou vam organitzar l'itinerari "El Masnou sota les bombes", coincidint amb els 78 anys de la finalització de la Guerra Civil i de l'entrada al Masnou, el 27 de gener, de les tropes franquistes i feixistes italianes. El Masnou, com d'altres poblacions catalanes, va patir els bombardejos del feixisme contra la població civil. En el nostre cas, el dia abans de l'entrada de les tropes d'ocupació, la població del Masnou va patir un dels bombardejos més cruels. Recuperar un fet com aquest no és un fet aïllat: durant els dos propers anys programarem una sèrie d'actes i treballs encaminats a recuperar la nostra memòria històrica, vinculada al nostre passat republicà i a la Guerra Civil.

  Recuperar el nostre passat, saber d'on venim, també ens permet saber on som i en quines circumstàncies vivim. Molts masnovins van haver de fugir després d'una cruel guerra i patir-ne la repressió posterior. Quan veiem el que passa avui, amb homes i dones que es veuen obligats a fugir de guerres i situacions injustes, no hem de perdre mai de vista que nosaltres, o els nostres avantpassats, també ho hem viscut. I que vam ser afortunats perquè pel camí ens van acollir pobles solidaris.

  Justament, la solidaritat i l'acollida són deures d'una societat que es vol madura i democràtica. En aquest sentit, el Ple municipal del mes de gener va aprovar la declaració institucional de suport a la campanya “Casa nostra, casa vostra”, que té l’objectiu de dur a terme accions per a animar a la ciutadania a que afavoreixi un canvi d’actitud a les institucions relacionat amb el drama humà que estan patint multitud de refugiats al Mediterrani que s’han hagut de desplaçat forçosament amb motiu de diversos conflictes. Tal com s’inicia el manifest al que ens hem adherit, “Catalunya ha estat sempre terra d’inclusió, però no podem oblidar que en molts moments també hem estat rebuts en altres terres.”

  Per reforçar aquests valors tan necessaris en la societat actual són cabdals actuacions com les que es fan aquesta setmana en el marc de la commemoració del Dia escolar de la no violència i la pau (DENIP), que va tenir lloc el 30 de gener, on es realitzen tallers de sensibilització sobre els refugiats per als escolars del Masnou.

 • 23 de gener de 2017

  Acte de presentació de l'AECAT a MataróAquesta setmana passada s'han celebrat diferents trobades i actes sobre temes que tenen un gran interès polític, i en els quals crec que tenim l'obligació de participar des del Masnou.

  El passat dimecres 18 de gener vaig assistir, amb la tinent d'alcalde Sílvia Folch, a una jornada molt interessant sobre la iniciativa per a la reforma horària, terreny en què ben aviat el Parlament de Catalunya legislarà per a introduir canvis. Cal que ens posem al dia i que anem superant uns horaris irracionals i ens anem acostant a Europa. Per això, caldrà també que com a Ajuntament comencem a treballar, conjuntament amb el món educatiu, el comerç i les entitats, per tal d'anar avançant cap a una racionalització dels horaris en el nostre municipi. Evidentment, calen canvis generals per tal que puguem avançar a nivell local. Per això el divendres la Sílvia Folch, com a representant de la Federació de Municipis de Catalunya, també va participar en diferents debats sobre la reforma horària, ben conscients que ens hi hem de posar, ja que el ple de l'Ajuntament del Masnou es va adherir a aquesta iniciativa.

  El mateix dimecres també vaig assistir a la jornada de debat governslocals.cat, impulsada des del departament de Governació de la Generalitat de Catalunya, sobre com ha de ser el món local en el marc de la República que volem construir. Un debat molt important i en el que cal que els municipis tinguem un paper fonamental en la construcció del nou país que volem. I finalment, dijous, una bona part dels càrrecs electes del Masnou adherits a l'Assemblea de Càrrecs Electes de Catalunya, impulsada per l'Assemblea de Municipis per la Independència, vam assistir a Mataró a la trobada dels electes del Maresme compromesos amb el procés independentista.

  Ocupar-se de temes fora del municipi no implica que ens oblidem dels temes estrictament municipals i comencem l’any com el vam acabar: després que a la darrera Junta de Govern Local de l’any 2016 vam aprovar un munt de projectes per a tirar endavant, hem començat el 2017 aprovant-ne molts altres: el projecte del parc infantil del Parc Vallmora, que representarà la posada en marxa de la segona fase; l’adjudicació de les millores de les voreres dins del pla de xoc 2016, un cop executades les millores en l'asfaltat de diversos carrers; un canvi en la sol·licitud del programa Xarxa de la Diputació de Barcelona, demanant per a aquest any 2017 la peatonalització i millores de diferents trams del carrer de Roger de Flor; o, el fet d'acollir-nos a un dels programes especials de la Diputació, que ens permetrà assumir les despeses del nou Centre de Distribució d'Aliments i fer millores en l'actual complex poliesportiu.

 • 9 de gener de 2017

  Acabem les festes de Nadal i iniciem l'any 2017. Han estat unes dies que m'han permès combinar la família, el treball a l'Ajuntament i l'assistència als actes festius organitzats al nostre municipi. Crec que cal que fer un balanç positiu de tota l’activitat que s'ha organitzat al nostre poble, tant per part de l'Ajuntament com per part de les entitats, que amb la seva feina fan possible que gaudim d'unes setmanes plenes d'actes i dinamisme.

  La cavalcada de Reis sempre marca la finalització de les festes nadalenques. I la que tenim al Masnou és molt peculiar, amb un recorregut llarg i costerut degut a l'orografia del nostre municipi.  Però alhora, aquestes característiques també li donen la seva pròpia singularitat, que juntament amb la participació de les carrosses de les entitats fan d'aquesta cavalcada un esdeveniment molt especial, a l’alçada de la il·lusió dels infants.

  La mateixa il·lusió que el govern municipal hem posat en una pila de projectes que vam aprovar abans de  finalitzar l'any, i que  caldrà realitzar aquests propers mesos: la reforma del pati de Can Malet, la peatonalització de l'entorn de la Calàndria, l’adequació dels horts urbans de damunt del parc Vallmora, o l'ampliació i creació de nous correcans, entre altres. També, a mitjans de gener reprendrem actuacions de millora de la via pública, com la pavimentació de carrers. I, finalment, la bona notícia de la represa del projecte de l'Illa Centre (vegeu “Un futur amb canvis en positiu”) també marcarà un 2017 que comencem amb força.

 • 29 de desembre de 2016

  L'anunci de la represa del projecte de l'Illa Centre (solar de l'antiga DOGI) ha vingut a coincidir amb l'audiència pública que he fet com alcalde sobre el projecte vinculat al pati i al teatre del Casino. Dos projectes aparentment diferents, però que tenen en comú l’ajuda que suposaran per a la vertebració del municipi. El projecte de l'Illa Centre va ser aprovat l'any 2010 amb el consens de tots els grups municipals: un projecte que, a banda dels edificis d'habitatge de la promoció privada i de locals comercials, també preveu una plaça pública, un pàrquing públic, un equipament municipal i habitatge de protecció oficial. D’altra banda, la proposta municipal de modificació del pla general en l’àmbit del Casino té la voluntat de convertir en plaça pública l'actual pati, així com rehabilitar el teatre i erigir-lo en un equipament cultural públic de primer ordre, comportant les lògiques compensacions cap a l'entitat.

  Aquests dos espais, l’Illa Centre i el Casino, no poden ser dos espais aïllats, sinó que hauran de ser connectats pel carrer Roger de Flor i la seva reurbanització, que haurà de comportar que un tram important es converteixi en prioritari per als vianants. Finalment, aquest nou eix ciutadà ens haurà de permetre comunicar des del Parc Vallmora, passant per l'Illa Centre i l'edifici del Mercat municipal, fins a l'actual espai del Casino reconvertit en un gran espai ciutadà. Estic convençut que això pot esdevenir un gran canvi en positiu per al nostre municipi.

  Amb aquests projectes col·lectius a l’horitzó, aprofito per a desitjar-vos que feu realitat els vostres propis projectes l’any que aviat comencem. Feliç 2017!

 • 14 de desembre de 2016

  Des de fa aproximadament un any que vam plantejar a la Diputació de Barcelona la necessitat de solventar un dels punts negres, pel que fa a la circulació de vehicles i persones, que tenim al Masnou. Es tracta de la cruïlla entre el carrer Rosa Sensat i la carretera d'Alella. El trànsit de 15.000 vehicles diaris, l'accés a l'institut Mediterrània i a l'escola Lluís Millet, també a les instal•lacions del C.D. Masnou, i l'impacte que tot plegat té entre el veïnat de la zona fa absolutament necessària una intervenció per part de qui té la titularitat d'aquesta carretera: la Diputació de Barcelona. Ahir, dimarts 13, el diputat d'Infraestructures Viàries i Mobilitat Jordi Fàbrega, va corroborar el compromís d'aquesta institució en el pressupost del 2017, que preveu una dotació de 400.000 € per a fer aquesta rotonda. Una rotonda especial per a un lloc de molta complexitat, que ha de millorar el trànsit i, sobretot, la seguretat del pas dels vianants. Ara haurem d'acabar de discutir algunes millores que plantegem des de l'Ajuntament amb algunes peticions per part del veïns i veïnes de la zona que permetin tirar endavant aquesta rotonda tant imprescindible. Una molt bona notícia.

 • 30 de novembre de 2016

  L'alcalde visita una de les parades de les entitatsL'activitat associativa, juntament amb  actes institucionals, han comportat un cap de setmana ben farcit, en el qual he pogut comprovar de primera mà l'important teixit associatiu del nostre municipi en tots els actes als que he pogut assistir. Començant pel divendres en l'acte central contra la violència vers les dones, dins d’un mes en què diverses entitats han programat un munt d’activitats, amb la lectura del manifest en que vàrem denunciar, un cop més, una xacra social que cal tallar d'arrel de la nostra societat. Seguint, en el pla institucional i a la sala de plens de l'ajuntament, amb la presentació del llibre  sobre l'obra de Bonaventura Bassegoda al Masnou, elaborat per la Marta Roig i el Miquel Rico; treball seleccionat amb motiu de la Sisena edició de la beca de recerca local La Roca de Xeix. Dins del mateix acte es va donar a conèixer el treball seleccionat per la nova convocatòria de la beca, sobre la figura del músic masnoví Lluís Millet, que s’emmarcarà dins els actes a celebrar l'any 2017 per a commemorar els 150 anys del seu naixement. I, finalment, assistint a la Nit de l'Esport, on tota la família esportiva del Masnou s'aplega any rere any per veure o rebre el reconeixement a esportistes i clubs de la vila.

  El dissabte, per segon any, vaig poder assistir a l'església de Sant Pere a la interpretació del Cant de la Sibil•la, organitzat per les entitats Capitanes del Masnou i l'associació UNESCO, un acte emotiu i de gran qualitat artística que permet al Masnou unir-se a una tradició cultural  arrelada a la nostra història. I, tot seguit, al sopar anual de l'entitat Luz del Alba, que cada vegada més duu a terme una intensa i variada activitat.

  El darrer dia del cap de setmana, el diumenge, el vaig dedicar a passejar per la quarta edició de la Jornada d'entitats, enguany ubicada al voltant de la plaça de la Llibertat. Un èxit de participació i una demostració de la vitalitat de les nostres entitats, que va finalitzat amb el ja tradicional dinar de germanor.

  En definitiva, un cap de setmana ben intens que m’ha permès una major proximitat amb els nostres veïns i veïnes.

 • 24 de novembre de 2016

  Inaugurava aquesta secció expressant que sovint sembla que el dia a dia i les seves urgències ens facin perdre de vista el més essencial, així és que avui us explico com ha estat en les darreres setmanes aquest dia a dia que m’ha tingut ben “distret” (i que podeu consultar a l’apartat de l’agenda).

  O, més ben dit, setmana a setmana. La setmana comença puntualment els dilluns, repassant i organitzant amb el meu gabinet l’agenda de tota l’activitat fins al diumenge. A continuació, ens reunim la comissió executiva, que planifiquem la setmana: preparem o revisem l’ordre del dia dels òrgans de govern, repassem l’agenda setmanal, els aspectes comunicatius i altres que puguin sorgir.

  Els dimarts, quinzenalment i de manera alternativa, arriba el torn de la via pública i la seguretat ciutadana. Temps per a revisar amb els regidors i regidores delegats, i el seu equip tècnic, com està el municipi en aquests àmbits i com resoldre els problemes o conflictes que hi pugui haver. També, en aquest cas setmanalment, és el dia escollit per a coordinar temes entorn del departament de Comunicació i Premsa.

  Els dimecres és el dia que dedico a les visites ciutadanes (veure Marató de visites). Els dijous els intento destinar a reunions internes, també del grup municipal que encapçalo, i a presidir la Junta de Govern Local, en què s’aproven les propostes d’actuacions de l’Equip de Govern i, per tant, part de la nostra acció política. Aquesta actuació es complementa amb la que s’aprova, amb caràcter mensual, al Ple municipal. Els divendres acostumo a sortir al carrer i veure de primera mà les intervencions, també les mancances, que hi ha a la via pública. I els cap de setmana són abocats a actes i activitats, a l’oci i, si es pot, a una mica de descans... Fins que la roda torna a començar.

  Enmig de tota aquesta activitat, diguem-ne ordinària, també hi ha temps per a reunions de consells municipals i comissions diverses, convocatòries d’audiències públiques, visites institucionals, signatures de convenis, o l’ofici de casaments i altres celebracions, sempre benvingudes, com les noces d’or, avis i àvies centenaris o 25 anys de treballadors municipals. I per a les urgències... però això ja quedarà per a un altre capítol.

 • 13 d'octubre de 2016

  Reunió de l'Associació Catalana de MunicipisEl passat dissabte vaig assistir a l'assemblea de l'Associació Catalana de Municipis, en la que es va debatre un document de com ha de ser el món local en la república que volem construir. La participació en debats com aquest és important pel nostre Ajuntament. Per això, en aquest mandat participem de forma activa en determinats àmbits de treball de les dues entitats municipalistes del país, la Federació de Municipis de Catalunya i la pròpia Associació Catalana de Municipis, com per exemple el de Bon Govern i Innovació Democràtica, al qual assisteixo jo mateix. Sempre he considerat que el Masnou no pot restar al marge dels espais de trobada i relació amb la resta de municipis del país. Menys encara dels municipis que ens són més propers, principalment els veïns Alella i Teià, amb els quals fins i tot tenim serveis mancomunats, o dels municipis del Baix Maresme, que mantenim connectats amb trobades freqüents d’alcaldes i alcaldesses.

  Tampoc som un municipi aïllat, ni molt menys, en el foment i la defensa dels drets nacionals, motiu pel qual compartim espais de trobada, projectes i inquietuds amb la resta de municipis adherits a l’Associació de Municipis per a la Independència.

  Finalment, també és un dels meus objectius com a alcalde l'increment de relacions amb aquelles institucions supramunicipals que presten suport tècnic i econòmic al món local: tant els diferents departaments de la Generalitat de Catalunya, com especialment  la Diputació de Barcelona. El Masnou no pot restar aïllat i s'ha de donar a conèixer a la resta d'institucions del país. La recerca de recursos, tant tècnics com econòmics, sempre serà més efectiva mantenint una relació directa amb aquestes institucions.

 • 5 d'octubre de 2016

  Cartell de promoció de l'audiència públicaUn dels objectius primordials i més immediats de dur a terme quan em vaig estrenar com a alcalde era l’aprovació d’un Pla d’Actuació Municipal (PAM) que guiés l’acció de govern durant tot el mandat. No era fita fàcil i mai abans s’havia fet al Masnou. També tenia clar que en la seva elaboració s’havia de donar veu a la ciutadania, de manera que sobre la proposta de document s’hi van poder fer aportacions, tant mitjançant audiències públiques com a través del web municipal. El PAM 2015-2019, com sabeu, va ser finalment aprovat el mes de desembre, i és consultable a través del propi web municipal i en edició impresa.

  El PAM és la translació dels programes electorals i del programa de govern d’Esquerra Republicana de Catalunya - Acord pel Masnou - Moviment d'esquerres i Convergència i Unió al dia a dia de l’administració. Un full de ruta per a assolir la màxima efectivitat de l’actuació del govern i, és clar, fer efectius els compromisos adquirits davant de la ciutadania del Masnou, que no perdem mai de vista que és a qui ens devem.

  Per tot això, i ara que ja portem més d’un any d’aquest camí de quatre anys, és l’hora de passar comptes amb tots i totes vosaltres: Què hem fet l’Equip de govern en aquest any i escaig de mandat? Estem complint amb els compromisos adquirits? Quin camí ens queda per a recórrer? Hi ha actuacions que haguem de rectificar?

  L’audiència pública de demà dijous, a les 19.30 hores, a l’Edifici Centre, justament pretén donar resposta a aquestes qüestions. I, com crec que he demostrat sobradament des de que sóc alcalde, vull escoltar de primera mà les vostres apreciacions, doncs són una part indestriable de la resposta. Us hi emplaço!

 • 30 de setembre de 2016
  Cansat, però sobretot satisfet d'una jornada intensa com a alcalde del Masnou. Així és com vaig acabar el dimecres, que és el dia de la setmana que rebo la majoria de visites ciutadanes al despatx de l'Alcaldia. El nou apartat del web municipal sobre la figura de l'alcalde ha permès ja, dues setmanes i escaig després de la seva creació, una millora en la relació amb els veïns i veïnes que volen contactar-me directament. Aquest dimecres passat, des de primera hora del matí fins al vespre, vaig atendre una dotzena de visites, inclosa la sortida a l'escola Lluís Millet. En aquesta ocasió, molt variades, relacionades amb l'ocupació, l'emprenedoria, la via pública, esports... Temes que es poden resoldre de manera immediata, altres que malauradament no tenen solució, o altres que necessiten disposar de pressupost. En general, es tracta d'un dia molt intens, que em permet conèixer millor i de més a prop alguns dels nostres veïns i veïnes del municipi. Aquesta és la voluntat expressada des del mateix moment que vam iniciar el present mandat: escoltar i dialogar amb la ciutadania i no defugir dels problemes que també té la nostra vila. El compromís és mantenir sempre aquesta voluntat d'escoltar amb atenció a tothom qui viu al Masnou.
 • 21 de setembre de 2016
  L'agenda d'un alcalde no descansa mai, tampoc els caps de setmana. Aquest que acaba de passar ha estat especialment intens, i ha destacat malauradament per l'accident que es va produir a Premià de Mar el diumenge 18 de setembre passat. Previ al cap de setmana, dijous al vespre ens vam trobar amb veïns i veïnes de Can Mandri i els vam poder explicar de primera mà les millores que aquesta mateixa setmana s'inicien per reduir les possibles avaries en el subministrament d'aigua potable. Divendres, el diputat Fabian Mohedano, impulsor de la iniciativa per a la reforma horària, ens va explicar la necessitat de tirar endavant un canvi important en els nostres horaris, adaptant-nos als horaris europeus, i treure'ns de sobre una rèmora del franquisme. El dissabte vaig passar-lo acompanyat dels  avis i àvies de Can Malet, i també seguint d'aprop la segona trobada Ple de Rauxa que, gràcies a la persistència de la colla bastonera Ple de Cops, s'ha consolidat amb la participació de bona part de les escoles del Masnou i d'entitats relacionades amb la cultura popular. Finalment, el diumenge va venir marcat per l'explosió d'un pis a Premià de Mar que es va cobrar una víctima i una quinzena de ferits. A la tarda, amb la regidora d'Acció Social, Noemí Condeminas, vam assistir a la reunió de coordinació al poliesportiu de Premià de Mar i els vam oferir el nostre suport. Ja a la nit, vam rebre una família a l'alberg del Masnou i hem posat a disposició tot el suport que calgui en suport de les víctimes d'aquest lamentable accident.
 • 14 de setembre de 2016

  Després dels actes de la Diada al Masnou i a Barcelona continuem de ple amb l'activitat municipal. Ahir dimarts vaig dedicar una part del dia a estar amb la policia local del Masnou, de la mateixa manera que fa uns mesos vaig fer amb la brigada de manteniment. Una jornada tranquil·la en el torn de matí i tarda. Una experiència interessant que em permet com a alcalde conèixer millor un dels serveis essencials del nostre municipi i que treballen dia a dia pel benestar dels nostres veïns i veïnes. Observar com s'aixeca a partir de les sis del matí el Masnou, veure de primerà mà els problemes de neteja viària no resolts, la mobilitat a les estacions, el moviment a les entrades de les escoles, l'inici atrafegat del mercat municipal i del mercat ambulant, ... en definitiva, com tot es posa en marxa em fan conèixer millor les dinàmiques del municipi a segons quines hores i estudiar solucions a les mancances que hi pugui haver.

  Per cert, aquesta posada en marxa del municipi ben d'hora, sabent a quines hores tardanes anem a dormir tots plegats, em fa pensar en la necessitat urgent de la reforma horària. Aprofito per a convidar-vos a assistir a la xerrada que aquest divendres fa el diputat Fabián Mohedano al Masnou per a sensibilitzar sobre aquesta iniciativa amb l'objectiu d'aconseguir per a la República Catalana uns horaris més coherents amb els hàbits socials actuals i en consonància amb la resta de països europeus. Us hi espero!

 • 5 de setembre de 2016

  Quan prenia possessió al capdavant d'aquest Govern Municipal com a alcalde, el 13 de juny de 2015, em vaig comprometre amb el diàleg i la proximitat.

  Tot i que sovint sembla que el dia a dia i les seves urgències ens facin perdre de vista el més essencial, aquests són principis que sempre he tingut ben presents, ja que són bàsics per a conèixer les vostres opinions sobre el municipi (mancances, desitjos, crítiques...,), que són del tot fonamentals perquè, no ho perdem mai de vista tampoc, treballem per al Masnou i per a vosaltres.

  Per això, en aquest any i escaig que portem de mandat, i d'acord amb el Pla d'Actuació Municipal (PAM), hem impulsat nous canals de comunicació corporatius (xarxes socials, portal de transparència, aplicació per a dispositius mòbils per a la comunicació d'incidències a la via pública, ...) i en posarem en marxa d'altres (millores al web municipal i a la publicació El Masnou Viu, posada en marxa de pantalles informatives en diversos equipaments, etc.), així com hem creat nous espais i òrgans de participació on podem trobar-nos de manera freqüent (audiències públiques, Consell de la Vila, ...).

  Com a alcalde, procuro ser accessible i que la comunicació sigui fluïda. Rebo visites al despatx, mantinc actius perfils personals a diverses xarxes socials i un bloc, surto al carrer per estar en contacte amb el dia a dia, ...

  L'apartat "L'alcalde", que avui poso a disposició de tots i de totes vosaltres dins del web municipal, ha de ser una eina més de proximitat, que ens permeti conèixer-nos i comunicar-nos. Dins d'aquest apartat hi trobareu, com a novetats, la meva agenda institucional, donant també resposta a la voluntat de transparència, l'enllaç a les xarxes socials i al bloc de què disposo, per a qui em vulgui conèixer en d'altres facetes, l'accés a discursos i articles, perquè estiguin a l'abast de tothom, així com un dietari en el qual procuraré abocar-hi reflexions i fer comprensible la tasca que fem i el per què la fem.

  Com dic des del primer dia, diàleg i proximitat, que ens ajudin a construir el Masnou que tots i totes volem.

Anteriors SegüentsOficina Local d'HabitatgeCentre d'Empreses Casa del MarquèsBiblioteca Joan CorominesQueda'toferta formativa CFPAM
Anteriors SegüentsLa Deixalleria"El Masnou Viu"Espai Escènic Ca n'HumetPerfil del contractantEl Masnou. Terra de mar
Prat de la Riba, 1. 08320 El Masnou. Tel. 93 557 17 00