Una sessió de treball contra la bombolla immobiliària del lloguer reuneix tècnics d'arreu del territori al Masnou

Última revisió 07-09-2018 14:17
15/06/2017

Ahir la Sala Polivalent de la Biblioteca Joan Coromines va acollir una sessió tècnica participativa d'intercanvi de coneixement i de transferència d’experiències entre els membres de la Xarxa de Serveis Locals d’Habitatge. Es tracta d’unes sessions dirigides especialment a temes emergents, novetats normatives i noves necessitats dels serveis locals d'habitatge. La sessió, sol·licitada pel Masnou ara fa uns mesos, ha comptat amb l’assistència d’una vintena de representants de diferents Ajuntaments. L’alcalde, Jaume Oliveras, i el regidor d’Habitatge, Jordi Matas, han estat els encarregats de donar la benvinguda i obrir la jornada de treball, emmarcada dins Espai d’Experiències, de la Diputació de Barcelona.


L’objectiu de l’Espai d’Experiències és debatre entre els responsables municipals si cal repensar els serveis municipals en matèria de política d’habitatge per fer front als preus del lloguer: fins a on es pot arribar des de l’acció local i quines són les experiències que s’estan duent a terme actualment en el nostre territori.

En el marc de les polítiques locals d’habitatge ja existeixen programes concrets orientats a mobilitzar, en règim de lloguer, l’habitatge buit i intentar garantir que la població hi pugui accedir a uns preus accessibles. Programes que ja estan implementant algunes entitats locals, com el Masnou, com són la creació de borses de lloguer social, els serveis d’intermediació en deutes per impagament del lloguer o la concessió per part de l’ens local de prestacions al lloguer. L’objectiu dels ens locals és anar més enllà i trobar solucions de manera conjunta, fins que no arribi un canvi normatiu que solucioni el problema.

Intervencions de diferents responsables d’habitatge d’Ajuntaments d’arreu del territori han servit per compartir coneixements i inquietuds. Per exemple, Sitges ha parlat sobre l’increment del preu del lloguer d’habitatges al seu municipi; Terrassa sobre la mediació en el lloguer que fa el seu Ajuntament; i el Servei Comarcal d’Habitatge de l’Alt Penedès sobre el programa de microcrèdits que ofereix.

La trobada ha conclòs amb un debat entre els tècnics que ha servit per reflexionar sobre: la contenció dels preus del lloguer; mesures per a protegir els interessos dels llogaters i alhora dels propietaris; com abordar les conductes abusives; la intermediació en el lloguer és eficaç; o com estan afectant els pisos turístics en la regulació del mercat de lloguer, entre d’altres temes.