Pla de suport per als municipis que, com el Masnou, acullen joves migrants

Última revisió 23-07-2019 14:39
23/07/2019

L’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, i la regidora d’Educació, Cristina Ramos, juntament amb una setantena d’alcaldes i alcaldesses i regidors i regidores de municipis on hi ha centres que acullen joves migrants, es van reunir ahir, 22 de juliol, amb representants del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, encapçalats pel conseller, Chakir el Homrani. A la trobada, es va presentar un pla de suport -que tindrà una inversió de 14,5 milions d’euros- per a aquests municipis, pensant en els menors que viuen en equipaments de la DGAIA i també, especialment, en els joves que fan 18 anys i poden quedar en situació de vulnerabilitat. 

Els objectius d’aquest pla són, d’una banda, oferir suport per millorar l’acollida i la inclusió al territori  i, de l’altra, impulsar l’acompanyament en l’emancipació dels joves majors d’edat en situació de vulnerabilitat, amb el focus posat en la inserció laboral. 

Per dur-ho a terme, la Generalitat va anunciar que finançarà la contractació inicial de 110 dinamitzadors cívics per als municipis, a través del contracte programa de serveis socials que el Departament manté amb els ens locals, per fomentar la convivència entre els centres de menors i el seu entorn i el treball en xarxa amb la comunitat. Es promourà, també, la contractació dels joves en situació de vulnerabilitat a través d’un conveni amb la Federació d’Empreses d’Inserció de Catalunya (FEICAT) que preveu formar i donar feina a uns 600 nois i noies.

L'arribada de menors estrangers no acompanyats a Catalunya es manté

Segons les dades oficials que es van donar a la trobada, la xifra de menors estrangers que han entrat en el sistema de tutela de la Generalitat aquest any és el doble que es va registrar dos anys enrere, al 2017. En aquest 2019 han arribat més de 1.100 joves migrats sols però la previsió per a tot el 2019 és més baixa del que s’havia previst.

El Masnou acull menors estrangers no acompanyats des que, el setembre de 2018, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), que té la competència en atenció als menors, va escollir l’Alberg Batista i Roca del Masnou (de la Generalitat de Catalunya) com a centre d’acollida. Actualment, al centre hi ha 50 menors migrats sols. 

Per millorar l’atenció a aquests joves que migren sols, durant la trobada també es va anunciar que s’estava treballant en fer més petits els centres que ja estan oberts i els que s’obriran.

També, es va valorar positivament el bon funcionament així com la continuïtat del programa de mentoria que, per dotar de més recursos la integració, busca que el menor estableixi un vincle amb un referent que l’ajudi en temes com la millora de l’idioma, l’educació o d’altres qüestions personals.

Sis detencions per l’atac a l’Alberg 

També dilluns 22, els Mossos d’Esquadra van detenir fins a sis persones involucrades en l’episodi violent que va tenir lloc el 4 de juliol contra el centre d’acollida del Masnou, ubicat a l’Alberg Batista i Roca.