Les Jornades de Fotografia del Masnou assoleixen la desena edició

Última revisió 30-10-2018 08:07
29/10/2018

El 26 d’octubre a la tarda, es va inaugurar la desena edició de les Jornades de Fotografia del Masnou, que enguany tenen com a protagonista absolut Héctor Zampaglione, per commemorar els cinquanta anys de trajectòria professional d’aquest fotògraf a través d’una retrospectiva completa de la seva obra. La jornada especial va comptar amb la presència de l’homenatjat, que va ser acompanyat per l’alcalde, Jaume Oliveras; la regidora de Cultura, Neus Tallada, i Edu Gisbert, president de l’Associació Fotogràfica del Masnou, entitat organitzadora de la trobada.

La benvinguda la va donar la regidora de Cultura, Neus Tallada, explicant el tret diferenciador d’aquesta edició, en què en comptes de dos o més expositors n’hi havia un d’únic: la persona que va idear, construir i consolidar aquestes trobades anuals a l’entorn de la fotografia: Héctor Zampaglione.

Zampaglione també va ser el protagonista de la resta de parlaments. Gisbert va incidir en els tres factors que han contribuït a la permanència d’aquestes jornades any rere any: l’entusiasme de l’equip organitzador, el finançament amb què han comptat per part de l’Ajuntament i l’autor intel·lectual de les jornades, Héctor Zampaglione, a qui va agrair la seva generositat a l’hora d’ensenyar.

Un emocionat Zampaglione va tenir paraules per a tothom, especialment per “haver-me permès fer un passeig per la memòria, en l’àmbit professional i afectiu”, en referència a la seva retrospectiva, que està distribuïda en tres sales del municipi (Sala Joan Comellas, el Casinet i Casa de Cultura) i es podrà veure fins al 19 de novembre.

L’alcalde, Jaume Oliveras, a més de tenir paraules per a l’homenatjat, “que ha realitzat veritables peces històriques”, va voler remarcar el nivell d’aquestes jornades i, un cop assolida la desena edició, va llançar el repte de repensar-les per tirar endavant noves iniciatives. 

Després dels parlaments, un visionament va recordar els millors moments d’aquests deus anys, per on han passat propostes de gran qualitat artística a través d’autors de referència en l'àmbit de la fotografia documental i artística, com Colita, Ouka Leele o Paco Elvira, entre molts d’altres. Tot seguit, una taula rodona que va tenir com a ponents el mateix Zampaglione acompanyat per Inés Casals, fotògrafa, docent, i coordinadora del Docfield Dummy Award i de l’edició anual del World Press Photo; Quim Corbera, de l’editorial Planeta-Lumwerg; Jordi Olivé, fotògraf i docent, i Jordi Pericot, catedràtic emèrit de Teoria de la imatge de la UPF, va tractar sobre el llibre com a narrativa fotogràfica, i els ponents van oferir diferents perspectives sobre la importància i l’impacte que ha tingut el fotollibre. L’endemà al matí, un taller a càrrec de Jordi Olivé va complementar aquesta activitat.

La inauguració de les jornades va acabar amb la visita guiada de les exposicions que es trobaven a la Sala Joan Comellas de l’Edifici Centre: “El París de Rayuela”, “Lisboa, fotografiando palabras”, “Saharauis”, “Damas del Ganges” i “Bajo volcanes”. 

Dissabte, a més del taller, també es van inaugurar les altres dues sales on es trobaven la resta d’exposicions que conformen la retrospectiva de Zampaglione com a fotògraf, compresa entre els anys 1968-2018 i batejada amb el nom de “50 años con el ojo en el dedo”. “Latidos de Vietnam” es troba a la Casa de Cultura i  “Retrospectiva”, “Ganges, cuerpos y almas”, “Arte contra guerra” i “París era una fiesta”, a l’Espai Casinet. Totes es podran veure fins al 19 de novembre.