La VII beca de recerca local descobreix el Lluís Millet i Pagès més personal

Última revisió 07-09-2018 14:18
27/11/2017

El llibre Lluís Millet i Pagès. Retalls de vida. Aportacions biogràfiques a través de les cartes del llegat familiar, elaborat per Núria Vilà i Maria Villanueva, va ser presentat al públic el divendres 24 de novembre a la tarda a la sala de plens de l'Ajuntament. La publicació és el resultat de la VII beca de recerca local i suposa el nou número de la revista La Roca de Xeix (núm. 31). L'acte, a més de comptar amb la presència de les autoritats municipals, les autores de l'obra i el presentador de l’acte, Francesc Cortès i Mir, doctor en Musicologia i professor titular a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), també va tenir com a convidats especials els familiars de Lluís Millet.

En primer lloc, la regidora de Turisme, Neus Tallada, va obrir l’acte per presentar-ne els protagonistes: les escriptores de la publicació i la persona escollida per dur a terme la conferència inicial, Francesc Cortès i Mir, a qui va cedir tot seguit la paraula. Tots van estar d’acord en la rellevància de la facilitat d’accés a la informació gràcies a la família de Lluís Millet, que ha permès descobrir coses noves sobre el personatge.

Cortès va posar de relleu la importància de la publicació pel seu contingut històric, però, sobretot, pel seu contingut personal sobre Lluís Millet, que permet conèixer un personatge cabdal per la història des d’un vessant desconegut. “Entre línies es poden llegir moltes coses”, va afirmar respecte de la correspondència publicada i analitzada que mantenia Lluís Millet en aquell temps. A tall d’exemple, va explicar la importància del germà gran, en Joan, que li insistia perquè no es dediqués a la música. Cortès també va trobar curiosa la relació que Millet mantenia amb el Masnou (Millet deia que li semblava un desert) i va definir el personatge com un geni obsessionat per la música. També es pot deduir la visió de Millet sobre la relació Madrid-Barcelona i com ell vivia la situació política d’aquell moment. Finalment, Cortès va assegurar que afegiria el llibre a la bibliografia de lectura obligatòria a la universitat on imparteix classe.

Foto de grup de la presentació Premi de la VII beca de recerca localA continuació, van prendre la paraula les autores del llibre, que van explicar que la investigació havia estat tot un repte, i que havien dedicat moltes hores i molts esforços a desxifrar els documents escrits a mà (cartes, testaments o contractes). Ambdues estaven orgulloses i satisfetes de la feina feta i d’haver descobert coses noves. Van assegurar que hi ha molts Millet al municipi del Masnou i que els havia estat complicat dibuixar la saga de Millet. Alhora, van agrair les facilitats en l'accés a la documentació per part de la família, present a l’acte. Van assegurar també que el fet de no provenir cap de les dues de l’àmbit musical els havia suposat un repte difícil que les havia obligat a ser minucioses i dedicar moltes hores a la investigació. Núria Vilà va exposar les parts que componen la publicació i va dir que, tot i que Lluís Millet era la figura central de l'obra, també s’havia irradiat la investigació de tot el que envoltava el geni: la situació geogràfica (el Masnou) i política, el mar, etc. Les autores també van afirmar que havien descobert personatges imprescindibles en la vida de Millet, com per exemple, Francesc Pujol (administrador del Palau, entre moltes altres coses), i Blanca Selva (amiga de Millet). Un moment emotiu va ser quan Maria Villanueva va llegir als assistents a l’acte alguns fragments de les cartes que rebia Lluís Millet. Finalment, van definir el personatge com un símbol.

L’alcalde, Jaume Oliveras, va tancar la presentació amb agraïments a la família de Lluís Millet, la Fundació Orfeó Català, les autores i els assistents a la presentació. Oliveras va dir que era un orgull poder contribuir en la divulgació de la tasca de Millet i va recordar que la presentació formava part d’un conjunt d’actes que s’havien dut a terme durant tot l’any per commemorar el 150è aniversari del naixement del mestre Lluís Millet i Pagès. “Cal treballar el present per construir el futur, que el necessitem cada vegada més lliure”, va afirmar.

El llibre s'estructura en quatre grans blocs: la història i el municipi del Masnou, la família, el vessant musical (el Palau de la Música, l’Orfeó Català) i, finalment, la correspondència, com a font primària d’informació.

Els assistents a l’acte van rebre gratuïtament un exemplar de la publicació.