El Ple s'adhereix al Pacte Nacional pel Referèndum i en promourà la celebració entre la societat civil

Última revisió 07-09-2018 14:17
17/02/2017

La sessió ordinària de febrer del Ple de l’Ajuntament celebrada el 16 de febrer ha aprovat, entre altres temes, una declaració institucional presentada pels grups municipals d'ERC-AM-MES i CiU i amb esmenes incorporades d’ICV-EUiA, per manifestar l’adhesió al Pacte Nacional pel Referèndum en què s’inclou l’acord de promoure al municipi que entitats, associacions i agents econòmics s’hi sumin i subscriguin el seu manifest. La declaració institucional va ser aprovada amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC-AM-MES i CIU, 11 vots), ICV-EUiA (2 vots) i en contra de Ciutadans (3 vots), el PSC (2 vots) i el PP (1 vot). La formació de la CUP-PA no va tenir representació en aquest plenari.

Per part de l’Equip de Govern, l’alcalde, Jaume Oliveras, va recordar que l’Ajuntament ja va manifestar, al plenari de juliol de 2013, l’adhesió al Pacte Nacional pel Dret a Decidir i als objectius que perseguia el mateix i aquesta declaració institucional que ara s’aprovava era “una ratificació d’aquest compromís per part de tots els firmants que representem la voluntat majoritària del poble: poder decidir”. L’alcalde també va lamentar la judicialització de la política actual “que fa que vivim en una democràcia de baixa intensitat”. El dret a l’autodeterminació que promou la declaració institucional va ser la principal justificació que va donar Màxim Fàbregas (ICV-EUiA), per sumar-se al suport d’aquest punt.

Al plenari, les veus contràries a aquesta adhesió (els grups municipals de Ciutadans, el PSC i el PP) van defensar la seva posició basant-se en el trencament de la legalitat i en la divisió de la societat catalana i, també, masnovina. En aquest sentit, Frans Avilés (Ciutadans), va mostrar la preocupació per la promoció d’aquesta adhesió entre les entitats del poble “una qüestió que de ben segur generarà discrepàncies a les seves juntes”. Federico de las Heras (PP), va defensar que el referèndum respon a un “pacte unilateral” i que “no s’arribarà a celebrar perquè no té cabuda dins del marc legal”. Ernest Suñé (PSC) va parlar del mite de Sísif per escenificar el “bucle infinit” d’aquest procés que serveix per a “donar de menjar a moltes persones de Catalunya”.

D’altra banda, les demandes a l’entorn del transport públic han estat habituals als darrers plens. Aquest cop, una altra declaració institucional, en aquest cas presentada pel grup municipal de Ciutadans i esmenada pel d’ ICV-EUiA, va reclamar el canvi de zona tarifària de transport públic del Masnou. Va ser aprovada pel conjunt del plenari.

Ernest Suñé (PSC) va recordar que aquesta petició titllada d’ “històrica” pels grups del plenari era una reiteració de la moció presentada pel Grup Municipal del PSC-CP al ple de febrer de l’any passat, “una acció encara pendent que no hem de cansar-nos de reclamar”. Màxim Fàbregas (ICV-EUiA) va explicar que l’esmena del seu grup incorporava a la declaració institucional l’exigència de la connexió directa de la línia ferroviària que passa pel Masnou amb l’aeroport. Per part de l’Equip de Govern, el regidor de mobilitat, Quim Fàbregas, va defensar aquesta revindicació “per garantir l’eliminació de les corones i que el viatger pagui en funció de la seva mobilitat”.

Fora de l’ordre del dia, el ple en conjunt va sumar-se a la condemna de la desagradable situació en que dissabte passat s’havia trobat l'equip de futbol femení de l'Atlètic Masnou, que va ser expulsat del terreny de joc del camp municipal del Molí, a Lloret de Mar, enmig d'insults i expressions masclistes. El suport al club esportiu masnoví va ser unànime per part de tots els grups que conformen el plenari.

Altres punts aprovats:

  • Es va donar compte de l'informe d'Intervenció d'avaluació de compliment d'objectius de la LO 2/2012 respecte al seguiment del quart trimestre del pressupost 2016 amb motiu de la seva remissió al Ministeri d'Hisenda.
  • Es va donar compte de l'informe corresponent al quart trimestre de l'any 2016 sobre compliment dels terminis de pagament de les obligacions pendents, emès conforme a allò establert per l'article 4 de la Llei 15/2010, de 5 de juliol.
  • Aprovar provisionalment la modificació de l'article 9.1 de la taxa pel servei de clavegueram. Va ser aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC-AM-MES i CIU, 11 vots), ICV-EUiA (2 vots) i del PSC (2 vots) i les abstencions de Ciutadans ( 3 vots) i el PP (1 vot).
  • Aprovació i reconeixement de la relació número 2, de factures extrajudicials sense contractació i sense suficient consignació pressupostària exercici anterior. Va ser aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC-AM-MES i CIU, 11 vots), Ciutadans (3 vots) i del PSC (2 vots) i les abstencions d’ICV-EUiA ( 2 vots) i el PP (1 vot).

Mocions

  • Moció presentada pel Grup Municipal de C's per la no adhesió del nostre municipi a la Federació de Municipis de Catalunya. No va ser aprovada en comptar amb els vots a favor de Ciutadans (3 vots) , en contra de l’Equip de Govern (ERC-AM-MES i CIU, 11 vots), del PSC (2 vots) i d’ICV-EUiA ( 2 vots) i l’abstenció del PP (1 vot).

Audiència pública

En el torn de l'audiència pública prèvia al Ple, un ciutadà va agrair la tasca de la Policia Local del municipi. Un altre, va interessar-se per diversos aspectes del municipi, entre els quals va demanar l’eliminació del nom de “Ludoteca” a l’equipament que hi ha al parc de Pau Casals, una actuació prevista per l’Equip de Govern, que entén els usos del mateix com un espai cívic al barri del Masnou Alt. Una tercera consulta ciutadana va preguntar pel projecte de construcció de la rotonda d’Amadeu I, que preveu iniciar les obres el darrer trimestre d’aquest any.