El Masnou alça la bandera feminista en el Dia de les Dones

Última revisió 10-03-2020 08:18
09/03/2020

Desenes de persones participen en els actes reivindicatius amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones

Amb el lema “Juntes i endavant, continuem lluitant”, el Masnou acull un programa d’actes i tallers feministes que es duen a terme durant tot el mes de març, amb motiu del Dia Internacional de les Dones.

Aquest diumenge, 8 de març, ha estat la jornada central de la mobilització feminista. És quan s’han dut a terme al Masnou més iniciatives, i les més reivindicatives. L’acte central va tenir lloc a la tarda, als jardins de Can Malet, on es van congregar una setantena de persones. La regidora d’Igualtat, Yulay Martínez, va ser l’encarregada de llegir el Manifest del Dia Internacional de les Dones, consensuat per l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.

“El Dia Internacional de les Dones és un moviment polític que lluita pels drets humans, la igualtat i la justícia. I se suma a la lluita contra el racisme, el classisme, la xenofòbia i la LGTBIfòbia”, afirmava la regidora en referir-se a la jornada feminista. “Les dones tenim dret a viure lliures de violències masclistes” clamava el manifest, que també reivindicava “una educació “pública, laica, inclusiva i feminista que faci créixer lliures nenes i nens”. També exigia que es facin efectius “els drets econòmics i socials” de totes les dones, advocant, doncs, per la fi de la “bretxa de gènere”.

L’alcalde, Jaume Oliveras, va prendre el relleu a Martínez, explicitant “el compromís de l’Ajuntament perquè la perspectiva feminista impregni el conjunt de les polítiques municipals”. Oliveras va citar algunes de les àrees en les quals s’han engegat accions en aquest sentit, com educació, salut comunitària, igualtat o ocupació. Tot seguit va donar pas a Elisenda Guiu, dramaturga i guionista, i Carme Pla, actriu, que van representar “Qüestió de gènere”, una peça teatral feminista.

Més iniciatives

Durant el matí del 8 de març, la jornada feminista va escalfar motors amb l’Espai de Dones, que es va instal·lar a la fira comercial que se celebrava al carrer de Sant Miquel. A més de sensibilitzar, informar i fer difusió dels actes que tenen lloc durant tot el mes, es convidava tothom que s’hi acostava a compartir un missatge en un mural. Se’n van escriure prop d’un centenar. A més, es van repartir xiulets per dir “prou!” als assetjaments i les violències masclistes i es va dur a terme un taller d’autodefensa, en el qual van participar una quinzena de noies.