En marxa les V Jornades d'Ocupació del Masnou, Alella i Teià

Última revisió 07-11-2019 11:50
06/11/2019

Durant tres dies, les persones inscrites treballaran la potenciació de les seves competències

L’Edifici Centre del Masnou ha acollit aquest matí l’acte d’inauguració de les V Jornades d’Ocupació, que organitzen conjuntament tres municipis veïns: el Masnou, Alella i Teià. Fins a aquest divendres, les jornades acolliran fins a vuit tallers, en què es treballaran habilitats i temes com la comunicació (verbal i no verbal), la gestió del temps i de les emocions, l’autoconeixement i la creativitat.

Aquestes càpsules formatives tenen 146 inscripcions, addicionals a les prop de cinquanta persones que han assistit avui a l’acte d’inauguració i a la conferència “En les adversitats hi ha les oportunitats”, impartida per Jordi Dueso. Arran de la seva experiència vital, en la qual va haver de sobreposar-se a un accident que va patir als 17 anys i que el va deixar en cadira de rodes, Dueso ha transmès a l’auditori molt optimisme i esperit de lluita: “La vida portarà coses meravelloses i sorpreses; s’ha de viure, no només passar-la”. Sovint, però, i tal com ha recordat a un públic força jove, el camí no és fàcil: “Cal fer una lluita diària per aconseguir allò que ens motiva”.

Entre les persones assistents a la inauguració, hi havia els alcaldes dels tres municipis organitzadors: Jaume Oliveras (dell Masnou), Marc Almendro (Alella) i Andreu Bosch (Teià). També hi eren altres regidors i regidores dels tres ajuntaments, com la primera tinenta d’alcaldia i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament del Masnou, Sílvia Folch, que ha estat l’encarregada de fer el parlament de benvinguda i presentar les jornades.

Folch ha destacat que “estan pensades per treure el millor de nosaltres, amb tallers molt i molt pràctics”. Per a Folch, una de les claus és “no rendir-se i tenir una actitud positiva”. Ha precisat que les capacitats, habilitats i actituds que es treballen en aquesta edició són també molt útils “en un dels moments decisius, l’entrevista de feina”. La regidora ha aprofitat el seu parlament per posar en relleu la tasca feta pel personal tècnic de les àrees que es dediquen a l’ocupació en tots tres ajuntaments.

El següent a prendre la paraula ha estat Marc Almendro, alcalde d’Alella. Ha destacat el treball com un “dret bàsic”, recordant que la manca de feina posa en perill la resta de drets, tant de la persona com de la seva família i l'entorn. Segons Almendro, d’aquí ve la rellevància del fet que els ajuntaments duguin a terme polítiques actives d’ocupació, i afegia: “Les administracions locals són les primeres responsables, però és també molt important el paper actiu de la persona que busca feina i la seva preparació”. El batlle d’Alella ha recordat que aquestes jornades no sols s’adrecen a persones que estan a l’atur, sinó que també poden ser molt profitoses per a qui vol canviar o millorar la seva situació laboral i per a les persones que s’incorporen al mercat laboral, entre d'altres.

L’alcalde de Teià, Andreu Bosch, ha pres el relleu subratllant que “l’ocupació és una preocupació constant” en la vida de les persones i que els ajuntaments han de proporcionar eines “per garantir la formació”. Ha explicat que tots tres municipis tenen una taxa d’atur inferior a la mitjana de la comarca. “Però això no és un consol; voldríem que no n’hi hagués, d’atur”. Agafant el fil de les entrevistes de feina, ha coincidit amb Folch a l’hora de definir-les com “un moment clau, perquè, dins un procés selectiu, l’entrevista és l’element que aporta més informació de la persona”.

L’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, ha tancat els parlaments institucionals. També ha destacat que el treball és un dret. Davant d’un auditori força jove, un col·lectiu que ha de superar molts obstacles per aconseguir un lloc de feina digne, ha posat el focus en les dificultats que també afronten “les persones de més de cinquanta anys, sobretot les dones”, tant pel que fa a la situació d’atur com a la precarietat laboral. Ha tancat la seva intervenció posant l’accent en la formació, especialment en la Formació Professional (FP) i, en concret, l'FP Dual, que, al seu parer, caldria reforçar: “És el present i ha de ser el futur en la formació dels nostres joves; cal prioritzar la formació dins del mercat laboral i en els llocs de treball”.