Centres educatius i Ajuntament uneixen esforços per al nou curs escolar

Última revisió 10-09-2020 09:40
09/09/2020

El proper dilluns, 14 de setembre, és previst que més de 3.000 alumnes de segon cicle d’educació infantil, primària i ESO dels centres educatius del municipi encetin el curs escolar 2020-2021. També ho faran els dos instituts i, dies enrere, tant les dues escoles bressol municipals com les tres llars d’infants van iniciar el procés d’adaptació.

La reobertura es farà amb diverses restriccions a causa de la crisi sanitària de la COVID-19. Per coordinar-ho, d’acord amb les directrius del Departament d’Educació de la Generalitat, les direccions dels centres escolars del Masnou s’han reunit diverses vegades amb l’alcalde, Jaume Oliveras, i la regidora d’Educació, Cristina Ramos.

La darrera trobada entre els agents implicats va tenir lloc aquest dimarts, 8 de setembre. El pla de reobertura dels centres escolars inclou diverses novetats per complir les directrius generals dels Departaments d’Educació i Salut de la Generalitat, que es concreten en la reducció de la ràtio d’alumnes per a la creació de grups estables de convivència —sempre que sigui possible—; les entrades i sortides esglaonades dels centres educatius; el reforç de la neteja, ventilació i desinfecció, i l’obligació de dur la mascareta posada.

Per garantir la mobilitat, l’Ajuntament reforçarà la vigilància i el control durant les entrades i sortides amb efectius de la Policia Local, però també amb agents cívics, que s’incorporaran a aquesta tasca. Per facilitar-ho, a l’Escola Marinada s’ha ampliat la vorera de l’avinguda de J. F. Kennedy, entre els carrers de Tarragona i de Reus. En aquest tram també s’hi ha suprimit l’estacionament. A l’entorn de l’Escola Ocata, durant les entrades i sortides dels centres, romandrà tallat al trànsit el carrer de Frederic Bosch. El mateix passarà al carrer de Doctor Curell, proper a l’Escola Sagrada Família. Amb la voluntat de disposar de més espai per a les entrades i sortides, l’Ajuntament ha contactat amb la direcció de l’alberg per facilitar aquesta tasca a l’Institut Maremar.

D’altra banda, també s’ha acordat amb els centres escolars l’increment de la neteja dels equipaments, una despesa que serà sufragada per l’Ajuntament. Si fins ara es feia a diari un cop s’acabaven les classes, ara s’hi afegirà la neteja en paral·lel al funcionament de les aules, per minimitzar el risc de contagi.

Pel que fa als espais, l’ens local es va posar a disposició dels centres per si els era necessària una altra distribució. Finalment, les direccions han optat per redistribuir els espais existents als mateixos edificis, per evitar la mobilitat externa. Per alliberar aules per fer-hi classes, han fet ús d’instal·lacions municipals per deixar-hi material escolar.

A més a més, a la reunió d’ahir amb les direccions, també es va acordar no celebrar aquest any l'acte d'inauguració del curs escolar, i d’altres mesures, com  la coordinació del pla de reobertura dels tallers d'estudi assistit, accions per combatre la bretxa digital i treballar un protocol per erradicar segregació escolar.

Com a novetat, aquest curs escolar tots els centres educatius tindran un professional sanitari de referència en un dels dos Centres d’Atenció Primària del Masnou, amb motiu de la pandèmia.

Nou servei per a les famílies

Aquest curs també comptarà amb un nou recurs: el Servei d’Intervenció i d’Acompanyament a Famílies (SIAF), dins dels serveis d'intervenció socioeducativa amb què compta l’Ajuntament. La seva finalitat serà assegurar que els progenitors o les persones que tinguin la tutela o la guarda dels infants o adolescents tinguin l’oportunitat d’oferir-los un desenvolupament integral adequat. En aquest sentit, la nova eina es destinarà a reforçar la capacitat de les famílies per cuidar i protegir, tot facilitant els recursos i suports necessaris per apoderar-les i que prenguin consciència dels seus recursos i capacitats.

Una àmplia oferta educativa

L’oferta educativa al municipi es complementa amb altres recursos que, com no podia ser d’una altra manera, també s’adaptaran a aquest nou curs amb restriccions com a mesures preventives front a la COVID-19. L’Escola de Música Municipal (EMUMM), amb una nova oferta instrumental tant per a infants com per a adults, i el Centre de Formació per a Persones Adultes del Masnou (CFPAM), que ofereix un ampli ventall en l’oferta de formació per a adults, encara disposen de matrícula viva i començaran les classes el 21 de setembre (en el cas de l’EMUMM). La data del CFPAM està pendent de concretar-se.

Properament s’obriran les inscripcions als cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), amb noves modalitats i preus més reduïts com a resposta a la crisi. Podeu consultar-los, clicant aquí.

Més informació

Dimecres, 9 de setembre, el Procicat ha aprovat l’actualització de les darreres mesures sanitàries anunciades en l’àmbit educatiu, de cara a l’inici del curs escolar. Aquestes mesures donen resposta a les previsions de l’estat de la pandèmia en les properes setmanes a tot el territori català. Consulteu-ne la notícia.

A l’espai web creat pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya hi podreu trobar més informació i respostes a preguntes freqüents sobre les actuacions en l’àmbit educatiu en l’actual context marcat per la pandèmia de la COVID-19. També, un llistat de preguntes freqüents relacionades amb el nou curs escolar.

 

 

 

El pla de reobertura dels centres escolars contempla diverses novetats per complir amb les directrius generals dels departaments d'Educació i Salut de la Generalitat.
El pla de reobertura dels centres escolars contempla diverses novetats per complir amb les directrius generals dels departaments d'Educació i Salut de la Generalitat.